Natuurcamping De Voscheheugte

Een kampeerplek midden in de natuur waar je geen bereik hebt met je telefoon, dát zijn de betere plaatsen om je tentje op te zetten. Bij natuurkampeerterrein De Voscheheugte in Mantinge, Drenthe is dit het geval. Waar je ook met je smartphone staat, je kunt bijna nergens contact maken met de buitenwereld. Dat is maar goed ook, want dat is helemaal niet nodig op deze prachtige plek.

Stel je eens voor: je wordt gedropt tegenover een heide die volop in bloei staat. Overal waar je om je heen kijkt zie je natuur, behalve recht achter je want daar is de ingang naar je slaapplek voor vannacht. We laten ons verrassen, want we zijn allebei nog nooit echt wezen slapen in Drenthe. De omgeving heeft wel wat weg van de natuur rondom Enschede, waar we oorspronkelijk vandaan komen, dus wat dat betreft voelt het wel een beetje als thuiskomen.

 

Hoe kom je er?

De Voscheheugte is redelijk makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, voor het geval je net als wij geen rijbewijs of auto hebt. Vanaf waar je ook komt uit Nederland: zorg dat je uiteindelijk terecht komt op station Hoogeveen. Wij gaan vanuit Utrecht met de trein richting Zwolle om daar vervolgens over te stappen op de sprinter naar Groningen. Belangrijk detail: plan je reis goed van tevoren. Uiteraard hadden wij dat niet helemaal perfect tot in de puntjes bekeken, waardoor we heel misschien de aansluitende bus naar de camping misten en hierdoor anderhalf uur in het bruisende Hoogeveen moesten door brengen. Er vertrekken natuurlijk niet overal bussen om de tien minuten. Dan merk je wel weer goed hoe gewend je eigenlijk bent aan de drukte en de mogelijkheden van een grote stad. We hebben geen haast en gelukkig bestaat er zoiets als bier en versgebakken kibbeling en met een volle buik zitten we voordat we het weten in lijn 37, het achtpersoonsbusje (!) van het openbaar vervoer die slechts om het anderhalve uur rijdt. Zelfs dan is het busje nog verre van vol. Dat betekent alleen maar iets heel goeds voor de uiteindelijke bestemming: rust!

 
 

We worden met open armen ontvangen in de receptie van de Voscheheugte, wat tevens een lunchroom en restaurant is. Het leukste is misschien wel dat we zelf een plekje mogen uitkiezen op het veld. Omdat we aan het eind van de zomervakantie komen, zijn er vrij weinig andere tentjes. De drie hutten/huisjes die je kunt boeken op het terrein zijn wel volgeboekt. Dat snappen we helemaal, we wanen ons weer heel even op het strand van Urban Campsite met deze bouwwerken. Ooit komen we nog terug zonder tentje om in één van deze houten huisjes te overnachten, waar je een prachtig uitzicht hebt over de zonsondergang over de heide.

De overnachting bij de Voscheheugte is de eerste officiële overnachting van Kram op een echte camping. Het is ook de eerste keer dat we de nieuwe gasbrander, de onbreekbare (!) wijnglazen en het schattige tentlampje van de Hema gaan testen. Natuurlijk waren de eerste overnachtingen bij onder andere de VPRO en Urban Campsite heel erg te gek, maar dit voelt eigenlijk ook wel goed. Lekker kneuterig, maar we worden ontzettend blij van ons blauwe paleisje met dito accessoires! Als de tent staat en de matjes zijn uitgerold kunnen we het dan ook niet laten om even goed te proosten met onze onbreekbare wijnglazen (wat een uitvinding is dat zeg).

 
 

De Voscheheugte is een natuurcamping en is alleen toegankelijk voor mensen met een natuurkampeerkaart. Hoewel wij deze niet per se nodig hadden voor deze nacht, kan iedereen een natuurkampeerkaart aanschaffen. Uiteindelijk is dus iedereen van harte welkom op een natuurcamping zoals de Voscheheugte. Zelf moesten we even navraag doen wat nou precies het verschil is tussen een reguliere camping en een natuurcamping. Heel simpel: een natuurcamping is heel basic. Normale campings hebben vaak een winkeltje, een zwembad en andere festiviteiten. Bij de Voscheheugte kun je terecht voor een hapje en een drankje in het eethuisje, is er een stormbasis aanwezig (genaamd de Gastenheugte) en hebben ze een luxe sanitair. Wat? Luxe? Jazeker. Alles is net vernieuwd, waardoor het er super goed uit ziet. De regendouche is beter dan de douche thuis en alleen daarom al was het jammer dat we maar één nachtje bleven. Wat fijn! Ergens hadden we dit helemaal niet verwacht bij een natuurcamping, maar het is meer dan lekker.

Een ander punt wat we tevens niet hadden verwacht was de aanwezigheid van WiFi. Hoewel we bij aankomst blij waren dat we geen bereik hadden met onze smartphone merk je in de avond dat het toch verleidelijk is om op het terras van het eethuisje even een foto op onze Instagram te uploaden. En dat terwijl we even echt rust wilden, wat is dat nou? Kamperen op een natuurcamping en dan alsnog een WiFi-verbinding hebben? Dat voelt een beetje dubbel, maar om onze social media up to date te houden terwijl we kamperen is dan wel weer fijn. Uiteindelijk hebben we het natuurlijk ook zelf in de hand, maar als het aanwezig is dan is de verleiding zo groot. Ook hier merken we maar weer hoe gewend we zijn aan moderne technologie. Tegenwoordig kun je dus zelfs ergens midden op de hei verbonden zijn met de buitenwereld. Maar voor nu vergeten we de buitenwereld even. We krijgen fietsen en gratis waterijsjes (!) en gaan de omgeving verkennen

Het terrein van de Voscheheugte ligt bij het Mantingerveld, een natuurgebied waar fiets- en wandelroutes te vinden zijn. De organisatie Natuurmonumenten is actief in het gebied om de schoonheid van de natuur te behouden en zelfs te laten groeien! Zo wordt omliggend landbouwgrond aangekocht om omgetoverd tot prachtige heidevelden. Juist voor deze heide komen wij precies op tijd.

Voor andere activiteiten rondom Mantinge en verder zouden we toch eerder een auto aanraden dan een fiets. Ook hier hadden we onszelf iets beter kunnen voorbereiden en wat meer research kunnen doen. Zo wilden we heel graag kanoën door het Annermoeras maar midden op het heideveld aan het eind van de middag komen we erachter dat Annen nog zo'n 40 minuten verderop ligt met de auto. De tips op de website van de Voscheheugte zijn heel interessant, maar dus wel echt als je óf een fanatieke en ervaren fietser bent óf gewoon lekker met de auto naar Drenthe komt. 

Ondanks deze kleine teleurstelling fietsen we rond Mantinge en het Mantingerveld waar complete rust heerst. Bepaalde plekken zijn niet begaanbaar op de fiets waardoor we op de voet door struiken en zand de mooiste plekken ontdekken. En man, wat bijzonder is dit gebied!

 
 

"Waarom voel ik me alsof ik een personage ben in Alice in Wonderland?" Dat is het eerste wat in ons opkomt wanneer we de paarse heide van het Mantingerzand betreden. Er zijn kleine ronde bomen, hoge bomen, kleurrijke bosjes, plekken met witte zandbakken en oneindige paarse heidevlakten. Nu nog wachten tot er ergens een pratend konijn om de hoek verschijnt en het plaatje klopt helemaal. De omgeving bij Mantinge is sprookjesachtig. Dit merken we des te meer wanneer we na het avondeten nog besluiten om een wandeling tijdens zonsondergang te maken door het gebied. De kleuren lijken nu nóg mooier! Het is er in de avond wel heel eenzaam, we komen niemand tegen. Iets wat juist heel fijn is, maar ook iets wat iets spannends heeft. We schrikken dan niet voor niets als we in het bos ineens het geluid van een soort megaharde wind horen. Dat kan toch helemaal niet? De lucht is strakblauw en er stond net geen zuchtje wind. Wanneer we omhoog kijken blijkt het een vogeltrek te zijn met wel honderden vogels. Wat een intens geluid! We hebben vaker zwermen vogels voorbij zien vliegen maar dit is echt een bizarre ervaring. 

Evenals de immense sterrenhemel die we te zien krijgen wanneer de avond valt. Hoe langer je kijkt, des te meer sterren je ziet. Hoewel het al aardig is afgekoeld blijven we ons toch nog even vergapen aan dit stukje fantastische natuur. Stom eigenlijk dat je deze hoeveelheid sterren door de lichtvervuiling in de stad moet missen, het is zó mooi! Dit soort verlaten plekken is dus niet alleen fijn voor de rust. Dit alles zorgt voor een magische ervaring in Drenthe waar we echt even stil van waren. Wat een toffe plek en wat hebben we een geluk hier een nacht door te mogen brengen.

Ons algemene oordeel over de kampeerervaring op de Voscheheugte? Kan eigenlijk bijna niet beter! Het kampeerterrein is overzichtelijk, het sanitair is echt fantastisch en het eethuisje is gezellig en toegankelijk. We werden zelden zo goed geholpen op campings, dikke complimenten hiervoor! Van de beschikbare fietsen (die alle kampeerders kunnen gebruiken) tot het kaarsje dat we kregen op onze tafel toen we nog gezellig zaten te kletsen bij het eethuisje en ze gingen sluiten; de kampeerder wordt in de watten gelegd. Dit, gecombineerd met de prachtige omgeving, zorgde voor een geweldige ervaring! De Voscheheugte is een van de beste campings waar we ooit hebben geslapen. Ben jij benieuwd geworden? Bekijk hier dan de website van de Voscheheugte voor meer informatie over kamperen, slapen in de bijzondere houten huisjes met een prachtige zonsondergang als uitzicht of tips over activiteiten in de omgeving.