Hilversum: VPRO Zomerkamp

Ons tweede kampeertripje voor Expeditie Kram is niet bepaald op een standaard kampeerplek, dat geven we toe. Maar toen we de optie zagen om te kamperen op het dak van de VPRO, met uitzicht over het Mediapark in Hilversum, konden we deze kans natuurlijk niet laten gaan. Een mooie mogelijkheid om het gebied tussen en rondom Utrecht en Hilversum te ontdekken en wat meer te weten te komen over het reilen en zeilen in het Mediapark. Op naar Hillywood!

Hoewel we allebei iets met de VPRO te maken hebben, Gracia heeft stage gelopen bij het programma Nooit Meer Slapen en hier werkt ze af en toe nog freelance en Liv is al een jaar of vijf eindredacteur voor VPRO's 3voor12, zijn we niet wekelijks op deze locatie te vinden. Daarom is het extra tof wanneer we een uitnodiging ontvangen van het VPRO Zomerkamp: kamperen op het dak van de VPRO, inclusief een openluchtbioscoop, een opblaaszwembad, uitzicht over het Mediapark en een 24 uurs-televisie-tent. Hoe kunnen we onze eerste kampeersessie op uitnodiging beter aftrappen dan dit?

Hoe kom je er?

Natuurlijk is Hilversum gemakkelijk te bereiken met de trein, maar een tripje met de fiets vanuit Utrecht is ook zeker te overwegen. Voor de enthousiaste fietsers onder ons is het een leuk stuk van Utrecht naar Hilversum Mediapark van ongeveer 22 kilometer door een mooi gebied. Als je dan toch aan het fietsen bent kun je net zo goed even een mooie omweg maken met een stop in Hilversum. Liv heeft eerder een fietstocht gemaakt van bijna 88 kilometer (zie onderstaande afbeelding voor de route), wat de perfecte rit blijkt om de omgeving te kunnen ontdekken. Rondom Hilversum is er namelijk zoveel moois te zien: van de oneindige zandvlaktes bij de Soesterduinen tot aan de diepe, mysterieuze bossen in Lage Vuursche.

Fiets vanuit Utrecht richting De Bilt, vanwaar je naar het meest favoriete plekje van Liv fietst: Vliegbasis Soesterberg. Deze plek is een artikel op zich waard. We hopen stiekem nog dat we hier een keer mogen wakker worden in ons tentje, dus duim vooral met ons mee. De stilte die je hier ervaart is serieus te gek: ook al zijn er meerdere fietsers of wandelaars die deze route nemen, je waant je echt even alleen op de wereld. Tip: ga eens met zonsondergang rondom deze tijd (augustus - september) naar de vliegbasis. De avondkleuren van de zon en de heide zijn dan perfect. Wanneer je verder wilt fietsen richting Hilversum ga je vanaf de basis naar de bossen van Lage Vuursche. Dit natuurgebied is weer enorm anders dan de heides rondom Soest. Hier zie je vooral veel hoge bomen, groene bossen en weilanden om je heen. Als je hier de natuur optimaal wilt opsnuiven, moet je de fiets echt even aan de kant zetten. Lage Vuursche kun je het best per voet verkennen: ontdek de magische bossen en de sprookjesachtige paden. Vanuit Lage Vuursche ben je binnen no time op je tussenstop of eindpunt, Hilversum. Dit is een prima plek voor een pauze of voor een overnachting zoals wij deden.

De volgende dag (of even later) fiets je vanuit Hilversum richting Weesp en vanuit Weesp langs het Amsterdam-Rijnkanaal via Breukelen en Maarssen weer richting Utrecht. De terugweg is iets minder denderend dan de heenweg, maar alsnog de moeite waard. Geen zin of geen tijd voor een lange fietstocht van 88 kilometer, maar wil je toch het gebied rondom Hilversum per fiets ontdekken? Ga dan vanuit Utrecht Overvecht via Groenekan en Hollandsche Rading richting Hilversum en weer terug. Je komt op deze route vooral langs weilanden, koeien en molens, waardoor je ultiem kunt genieten van het echte Nederlandse landschap. 

Ons avontuur pauzeerde dus even in Hilversum Mediapark. Het VPRO Zomerkamp wat daar plaatsvindt wordt georganiseerd door VPRO Dorst, het audiovisuele lab van omroep VPRO. Het is de jonge tak van de VPRO waar jonge talentvolle makers kunnen experimenten, ontwikkelen en maken. Dat is ook te merken, want er lopen vooral twintigers en dertigers rond op het dak van het normaal toch wel redelijk middelbare leeftijd - VPRO. Deze groep heeft het gebouw al verlaten, wanneer we ons melden bij de receptie lopen er alleen een paar jonge mannen rond die met wijn en hapjes de lift in springen. Volg de alcohol dan maar!

De lift brengt ons van binnen het donkere gebouw naar zon, gras en muziek. Wat een gezellige sfeer boven op het dak! Het is een grappig contrast met de dagelijkse gang van zaken in het Mediapark. Terwijl de laatste redacteuren van programma's als Nooit Meer Slapen richting huis gaan en de wacht wordt gewisseld met de avondploeg van regisseurs en presentatoren, nemen wij een welverdiende minivakantie in deze zakelijke omgeving. Eerst onze tent opzetten. We kiezen voor het uitzicht op het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid met links van ons de zendmast. Daar hebben we niks over te klagen.

Terwijl de avond valt en we onze buiken rond eten met de heerlijke hapjes (mini-brie is serieus het beste ooit!) en drankjes en we met onze voeten in een opgezet badje staan praten we met VPRO'ers over de omroep en het gebouw. Want hoe bijzonder is het om op het dak van je werk te kamperen? En nog wel op fijn groen gras? De VPRO is een organisatie die open staat voor nieuwe ideeën. Waarom zou je anders zo'n dak hebben? Die creativiteit zien we op andere plekken terug: de wc-rol met Yolanthe erop van programmamaker Tim den Besten staat als een soort trofee in het midden van het grasveld en wanneer we een stukje verder lopen op het dak kijken we uit op een gigantische drol. Een kunstwerk, welteverstaan. Ook ontmoeten we midden op het kantoordak het nieuwe huisdier van het gebouw: ijsbeer Knut. Wij kunnen niet wachten om meer over hem te weten te komen en ook Knut staat te popelen om met ons op de foto te gaan. De liefde blijkt wederzijds <3.

Het avondprogramma gaat van start. Met zakken chips en al enige alcohol achter de kiezen laat VPRO Dorst een aantal nieuwe maaksels zien, zoals De Thuiszorgman en Heemennekes & Hellehonden. Van een pittige tante in de Jordaan tot een Zeeuwse visser; het is inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is binnen de VPRO en bij Dorst, en hoe creativiteit gebruikt kan worden om unieke verhalen te maken. We zijn best wel jaloers. Een beetje.

Na eigen projecten kijken we nog, als een groep 3 naar Ik Mik Loreland, vol spanning naar The Imposter, een heftige documentaire waar we (althans Gracia, die een film met Jennifer Lopez nog spannend vindt) een beetje flabbergasted van achter blijven. En koud. Omdat bedtijd nadert gaan we nog even naar het toilet en halen we (hoe handig!) een warme chocolademelk uit de koffiemachine op kantoor. We checken nog even de redactie bij Nooit Meer Slapen, maar hoe ironisch ook: daar zijn ze niet meer wakker. Voldaan en vol inspiratie kruipen we in onze slaapzakken. Die warme chocolademelk was het beste idee van de avond: het maakt de toch wat frisse nacht in augustus best wel dragelijk.

Een paar uur later worden we wakker van de opkomende zon. We halen een goede kop koffie op de plek waar twee uur later gewoon een nieuwe werkdag begint. Een gekke gedachte, maar we zijn allang blij dat wij vandaag niet aan het werk hoeven. Wanneer mensen als Eric Corton binnen aanschuiven voor een frisse start van de dag, gaan wij met een kleine ochtendkater weer richting Utrecht. Kamperen met VPRO Dorst is natuurlijk niet bepaald een voorbeeld voor onze lezers aangezien het dak niet open staat voor andere kampeerders. Wel was het een inspirerende avond met voorbeelden van hoe creativiteit kan leiden tot hele toffe ervaringen en uiteindelijk producten. Wij houden, naast kamperen en reizen, van verhalen vertellen; verhalen over bijzondere mensen en bijzondere plekken. Een avond met VPRO Dorst heeft ons even laten onderdompelen in een wereld waar verhalen vertellen van alledag is. We kunnen niet wachten zelf meer te doen met deze inspiratie en hopelijk jullie weer te inspireren met bijzondere verhalen over prachtige plekken.