KRAM in Arnhem

Een wandeling door het Sonsbeekpark in Arnhem neemt ons even mee naar een hele andere wereld. Het park is enorm groot en ziet er bizar buitenlands uit. De hoge bomen, de oneindige paden en de prachtige natuur zijn de elementen om even tot jezelf te komen. En dat op slechts een paar minuten lopen van het Arnhem Centraal Station. Wij ontdekten een heel divers Arnhem: van cocktails aan de Rijnkade tot aan burgers in de oude kantine van Thialf en van het proeven en kopen van lokale jam tot aan frisse ochtendwandelingen in het park. In slechts een weekje tijd zijn we gek geworden op deze stad!

Het centrum van Arnhem is op een gemiddelde doordeweekse dag aardig druk. De vele winkels trekken niet alleen Arnhemmers, maar ook mensen van buiten de stad naar dit bruisende centrum. Gelukkig kun je ook in Arnhem de nodige rust op zoeken. Daarom raden we een aantal plekken aan waar je als bezige bij even goed kunt genieten zonder dat je daarbij last hebt van (toeristische) drukte. Begin de dag met een ochtendwandeling in het adembenemende Sonsbeekpark. Ga het Centraal Station uit bij de Sonsbeekzijde, sla rechtsaf tot de kruising en aan de linkerkant vind je deze bijzondere plek. Het mooie aan dit park is dat je er gemakkelijk een aantal uren kunt vertoeven. Juist wanneer je vroeg in de ochtend gaat zul je zien dat er nog vrij weinig mensen in het park zijn waardoor het net lijkt alsof je het hele park voor jezelf hebt. Oh, als je de eenden natuurlijk niet meerekent, want die zijn er wel genoeg. Dus neem vooral wat brood mee.

Als je toch aan het wandelen bent kun je net zo goed even door lopen naar Park Zypendaal, in het verlengde van het Sonsbeekpark. Daar staan je nog meer hoge bomen, klimsessies en mooie paden te wachten. Dit kun je overigens de hele dag prima doen. De ochtend en de avond zijn echter wel de mooiste momenten. Neem in de avond dan ook meteen je wegwerpbarbecue en wat vrienden mee, want op de heuvel van het Sonsbeekpark kun je heerlijk genieten van een mooie zonsondergang. Vanaf daar kijk je uit over een heel deel van Sonsbeek. Met warme temperaturen is er de hele avond ook nog genoeg te doen, de sfeer in het park is heel gezellig. Dit soort warme zomeravonden gaan we nu al missen met de herfst in het vooruitzicht.

Tijdens ons verblijf in Arnhem 'kamperen' we in de woonkamer van Laura van de fantastische reisblog Whatabouther en haar vriend Robert. In ruil voor een kampeersessie passen we op de beste katten ever: Aap & Noot. Hun mooie huis in Sonsbeek is de ideale plek om geïnspireerd te worden: tussen de vele reisfoto's en andere reisherinneringen kun je haast niet stil blijven zitten. Iedere plek in het huis geeft zoveel inspiratie! Tussen het knuffelen van Aap en Noot door proberen we dan ook met een glas wijn en een plaat in de platenspeler veel ideeën voor Expeditie Kram op te doen. Natuurlijk ook met de nodige pauzes: zo lopen we even door de buurt en stuiten we op de jamkraam van Henk. Henk woont in Sonsbeek en verkoopt vanuit zijn tuin de lekkerste soorten jam.

De wespen zijn zijn vrienden: "Alle wespen van Arnhem verzamelen zich hier, dat snap ik ook wel, want de jam is nu lekker zoet". We proberen de ananasjam en de appel-gemberjam en kunnen écht niet met lege handen naar huis. Al is het alleen om de energie die Henk in zijn kraampje stopt en de manier waarop hij vertelt, zo leuk! We kiezen de appel-gemberjam die tot op de dag van vandaag nog steeds in de koelkast van Laura staat (sorry!). Het viel ons op dat Henk voornamelijk op zonnige dagen in het weekend in zijn tuin aan de Apeldoornseweg in Sonsbeek staat dus mocht je toevallig op zaterdag of zondag in Arnhem zijn, loop vooral even langs en proef de lekkerste huisgemaakte jam!

Naast Sonsbeek is de wijk Spijkerkwartier ook heel tof om doorheen te lopen: naast prachtige huizen zijn er heel veel cafeetjes en boetiekjes te vinden. Wij zijn niet zomaar in het Spijkerkwartier, maar onderweg naar een lunchplek in een oude sportkantine. Thialf ligt helemaal aan het eind in de wijk, wanneer je vanuit het centrum komt. Onderweg komen we mooie stokrozen tegen en vergapen we ons aan de diverse gekleurde huizen. In wijken rondom het centrum leer je een stad soms pas echt kennen, helemaal wanneer je daar in alle rust alles kunt bekijken. Thialf blijkt een hele leuke plek te zijn: het interieur is fantastisch, een mix van vintage en industriële producten. We zijn verliefd geworden op de schoolstoelen, de ijzeren manden waarin de lampen hangen, de open keuken en de locatie.

Beter nog: de sfeer is ontzettend rustgevend omdat de tafels aardig uit elkaar staan en omdat het restaurant niet vol is. Misschien zijn de eigenaren daar niet erg blij mee, maar wij vinden het heerlijk dat je op een hippe plek in alle rust kunt genieten van lekker eten en kunt bijkletsen. Ons favoriete plekje is bij de vintage stoelen, maar om een echte Thialf burger te kunnen eten kiezen we toch voor een tafel op het terras. Deze burger is misschien wel het beste van de dag. Een stevige runderburger met gebakken serranoham, nachochips en lekkere groentes. De speciale Thialfsaus maakt het helemaal af. Hoewel de wandeling hier naar toe ook hartstikke mooi was, was het het lopen ook absoluut waard. De burger is één van de lekkerste die we ooit gehad hebben. De kantine van Thialf leent zich overigens ook perfect er voor als je met een kop koffie wilt werken op je laptop of een afspraak hebt met iemand. Daarnaast kun je er ook terecht voor een avondmaal. Let trouwens wel even op de openingsdagen: Thialf is geopend van woensdag tot en met zondag van 10 tot 23 uur.

 

Voor een goede kop koffie gaan we naar TAPE, een heel fijn tentje naast de toffe vintageshop Things I Like Things I Love, allebei gelegen in Klarendal vlak buiten het centrum. Het zijn beiden megagoede plekken: je rolt van overheerlijke koffie en fijne muziek zo in de cactussen, vintage truien en prachtige magazines ernaast. Onze handen jeuken, het is moeilijk om de portemonnee dicht te houden. Bij Things I Like Things I Love hebben ze zo ontzettend veel leuke dingen! De sfeer is er ook heel prettig: het is er niet druk, ze draaien rustige muziek en je hebt alle ruimte om de hebbedingetjes goed te kunnen bekijken. En te kunnen kopen natuurlijk. Zou handig zijn als ze ook kledingkasten verkochten, zodat we meteen nieuwe opslagruimte voor onze aankopen kunnen aanschaffen.

Vanaf daar maken we een korte wandeling richting het water. Google Maps is onze grootste vriend wanneer we het centrum en zo ook de drukte willen mijden. Het leuke is dat je onderweg vaak langs plekken komt waar je normaal niet zo snel zou langs lopen. In de zomer kun je aan de Rijn terecht voor een lekkere cocktail of een fris biertje. Dan bedoelen we niet in één van de restaurants die standaard aan het water zitten, maar bij één van de popup-strandtentjes waar je in een hangstoel kunt genieten van een zonnige middag of warme zomeravond. Wij blijven hier natuurlijk veel te lang hangen, de cocktails zijn te lekker en de sfeer is heel relaxed. We kunnen ons voorstellen dat dit de perfecte plek is om even bij te komen van een drukke werkdag. Wachten tot de zon ondergaat over de Rijn, goede verhalen en lekkere drankjes. Laat het voor altijd zomer zijn alsjeblieft.

Hoewel we bijna al onze favoriete chillplekken van Arnhem hebben beschreven is er één die absoluut niet mag ontbreken aan deze lijst. Deze plek ligt weliswaar wat buiten de stad, maar is meer dan de moeite waard. Pak je fiets en maak vanaf het centrum van Arnhem een ritje naar de mooiste plek van de Veluwe: de Posbank. Overdag kan het nogal druk zijn op deze plek en daarom raden we ook aan om juist in de avond, na het eten, te gaan. De zonsondergang bekijken op deze bizar mooie plek is ontzettend magisch. De paarse heiden (in augustus en september), de groene vlaktes, het oneindige uitzicht en vooral: de stilte. Neem een kleed mee en een tas met wijn en lekkere hapjes en zie de zon zakken over de heide. Of ga op één van de bankjes zitten kijken naar het uitzicht, gewoon kijken en niks meer. Wij kunnen ons hier uren vermaken, zonder ook maar ergens echt naar toe te gaan. 

Er zijn verschillende routes die je kunt fietsen naar de Posbank: vanuit het centrum zijn er mooie fietstochtjes aangegeven langs veen en groen en met heuveltjes op maar ook af. Juist daarom is het zo fijn om dit fietsend te doen: de wind in je haren is hét gevoel van vrijheid. Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om Arnhem ook eens van een andere kant te bekijken. Een citytrip of een dag shoppen in een andere stad hoeft echt niet chaotisch te zijn, zolang je jezelf ook de rust gunt. Even bijkomen van de drukte van alledag is met een dagje door Arnhem op de Kram-manier soms ontzettend nodig. Wandel, kijk om je heen en geniet.