Even kletsen met wereldreiziger Jeroen van Jerometheworld

Nog steeds vind ik het bijzonder dat mensen geïnspireerd raken door mijn verhalen en reizen. Gelukkig kan ik zelf ook nog regelmatig vol bewondering andermans verhalen lezen en foto’s bekijken. Jeroen van het Instagram-account Jerometheworld is er daar één van. Samen met zijn vriendin Aukje reist hij per auto door Azië. Voor Expeditie Kram en mijn Natuurbriefje sprak ik hem over deze trip.

Jerometheworld op wereldreis

“We zijn bijna twee jaar geleden uit Nederland vertrokken, oostwaarts gaan rijden en inmiddels rijden we rond in Nepal. Onze 4x4 is ingericht als kleine zelfstandige camper met een daktent en we kamperen onderweg zoveel mogelijk. Zowel uit kostenbesparing op zo'n lange reis, maar ook omdat we door gebieden komen waar het echt prachtig wildkamperen is. Wij zijn via Turkije, Georgië en Armenië Iran ingereden. Vanuit daar naar de "Stan-landen" van Centraal Azië en via het uiterste westen van China naar Pakistan, India en nu dus Nepal. We plannen zo min mogelijk vooruit, want gemaakte plannen veranderen toch weer onderweg (en we zijn ook gewoon slecht in plannen). Of we nog veel verder gaan of langzaamaan via een andere route weer terug rijden is ook nog niet besloten, maar er zijn zeker gebieden waar we heel graag nog een keer naar terug zouden willen. Er is nog zoveel moois te zien!”

Hoe Jeroen en zijn vriendin op het idee kwamen om zo’n reis te maken, was niet heel moeilijk, volgens de avonturier: “Ik heb in het verleden meerdere lange backpackreizen gemaakt en was toe aan een manier van reizen waarbij we minder afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Alhoewel openbaar vervoer op z'n tijd zeker z'n charme heeft, is de zelfstandigheid die eigen vervoer je geeft heel veel waard. Daarnaast kom je met eigen vervoer op plekken buiten de standaard toeristische plekken waar je anders nooit zou komen. In plaats van het reizen van stad naar stad met uitstapjes naar natuur zoals je dat als backpacker vaak doet, reizen wij nu meer van natuur naar natuur met af en toe een uitstapje naar een stad. De auto was in eerste instantie vooral bedoeld voor de zelfstandigheid qua vervoer, maar juist doordat we zoveel mogelijk kamperen hebben we veel meer tijd in de natuur doorgebracht en ons gerealiseerd dat we daar nu veel meer van zijn genieten dan van steden of toeristische trekpleisters.”

Door de foto’s van Jeroen krijg ik echt heimwee naar Nepal. Het is zo’n prachtig land en het lijkt me fantastisch om eens zo’n trip te maken zoals hij nu samen met zijn vriendin doet. Hoe bijzonder is het om wakker te worden met bovenstaande uitzichten op de Himalaya? Wauw. Voor iedereen die ook zo geïnspireerd raakt door zijn beelden en ook zelf eens zo’n unieke kampeertrip in Nepal wil maken heeft hij zeker wat advies: “Ga ervoor! Het hoeft echt geen fortuin te kosten. Je auto hoeft niet uitgerust te zijn met allerlei offroad-spullen. Je hoeft ook geen verstand te hebben van sleutelen aan auto's. Je hoeft eigenlijk zelfs geen auto te hebben. We hebben onderweg genoeg avonturiers gezien die op de fiets de wereld over reizen. Niet iedereen kan gemakkelijk weg natuurlijk, maar ook een baan, huis of kinderen hoeven het niet onmogelijk te maken. We hebben genoeg mensen ontmoet met onbetaald verlof, een verhuurd huis en de kinderen op de achterbank. En overal, vooral buiten de gebaande paden, zul je mensen tegenkomen die je willen helpen. Het klinkt als een cliché, maar de gastvrijheid die we op zoveel plekken ervaren is zo indrukwekkend. Waren we in Nederland maar zo gastvrij zeggen we vaak. Ons wereldbeeld is echt heel positief veranderd, vooral over landen waar we thuis weinig positiefs over horen, zoals Iran en Pakistan die echt onze favorieten zijn geworden. Het is zo ontzettend leerzaam en zet dingen waar we ons in Nederland met z'n allen druk om kunnen maken in perspectief. Ik denk dat niemand ooit spijt krijgt van een reis als dit. Iedereen die twijfelt mag contact met ons opnemen, zodat we ze kunnen overtuigen.”Kamperen in Nepal

Jeroen vertelt verder: “Omdat wij vrij langzaam reizen en heel vaak graag meerdere dagen op een kampeerplek blijven, doen we altijd wel ons best om mooie wildkampeerplekken te zoeken. Wildkamperen is overigens geen probleem zodra je west Europa uit bent. Vaak zoeken we zelf en soms gebruiken we een app waar er veel instaan: iOverlander. Het is moeilijk te zeggen wat wat voor ons de mooiste plek is geweest. Relatief dicht bij huis was het binnenland van Albanië al supermooi. In Griekenland, Turkije, Iran en India hebben we op stranden gestaan die we helemaal voor onszelf hadden. Met het rustgevende geluid van de branding waren dat meestal wel plekken waar we echt heerlijk sliepen! En er gaat natuurlijk weinig boven een heerlijke duik in de zee bij zonsopkomst. Iran was overigens wel een van de makkelijkste landen om te wildkamperen, omdat de locals het zelf ook doen. Zelfs in de steden is er vaak een aangewezen park waar dat mag. Maar onze allermooiste kampeerplekken waren toch wel in berggebieden. De koele berglucht, schone beekjes, mooie uitzichten en heldere sterrenhemels. In Nepal hebben we hele mooie plekken gehad, maar als ik moet kiezen zou ik zeggen dat Tajikistan en Kirgizië tot nu toe de meeste mooie plekken hebben opgeleverd. Daar is zo veel ruimte, zo veel weidse landschappen met weinig mensen dat je in sommige gebieden kunt kamperen waar je wilt. En de sporadische lokale nomaden in yurts kijken dan ook niet gek op van nomaden zoals wij.”

Uitwaaien bij Camping Fraai: slapen in Pipowagen Vrijer

Uitwaaien bij Camping Fraai: slapen in Pipowagen Vrijer

Slapen in een pipowagen? Dat doe je bij Camping Fraai in Friesland. Pipowagen Vrijer is luxe, knus en comfortabel. Aanrader!

Avontuur aan de Mookerheide met Campspace

Golden hour is hét moment voor een fijne wandeling over de Mookerheide. Dat is dan ook precies wat we na het braden van wat worstjes boven het kampvuur gaan doen. Vanaf onze slaapplek aan de voet van de heide wandelen we binnen enkele minuten naar de heide. Daar wachten de Schotse hooglanders al op onze komst: terwijl zij rustig verder grazen, genieten wij van het kleurenpalet dat langzaam maar zeker verschijnt aan de heldere hemel. Met de laatste zonnestralen in ons gezicht kijken we uit over een uitgestrekte heide waar op dat moment niemand anders is. Alleen wij, Pizza de hond, de koeien en de vele overvliegende vogels. Binnen no time staan we ook weer bij de tent en dat terwijl we niet eens op een camping staan. Dit weekend slapen we namelijk in de tuin van locals via het toffe initatief Campspace.

Screenshot 2019-05-17 at 11.29.08.png

Wat is Campspace?

Bij locals slapen was tot voor kort alleen nog maar écht bekend via het boekingssysteem van Airbnb of via couchsurfing. Via eerstgenoemde heb ik ooit eens geslapen in een yurt, boekten we prachtige appartementen en doe ik regelmatig inspiratie op voor een volgende overnachting. Natuurliefhebbers kunnen hier kiezen uit tig huisjes, hutjes en cabins in het bos, maar wat moet je doen als je liever gaat kamperen bij iemand in de tuin of op het erf? Een plekje zoeken via Campspace! Voor mijn Natuurbriefje sprak ik de mensen achter Campspace al eens en iets meer dan een maand geleden mochten we het concept zelf uittesten. We besloten een nachtje op micro-avontuur te gaan op het erf van Mark en Linda in Mook.

Kamperen in Mook

Mark en Linda wonen aan de rand van Mook, met hun tuin gelegen aan de rand van het bos. Precies tussen het bos en het huis ligt een stukje groen waar je één of meerdere nachten kunt kamperen. Omdat er een grote schuur staat tussen de tuin van het stel en de plek waar je je tent opzet, heb je je eigen stukje kampeergrond voor een paar dagen. Bij je plek hoort een zogeheten droogtoilet die netjes afgebakend is. Plassen onder de sterrenhemel is leuker dan je denkt! Ook staat er een tafel met een bankje, is er een prullenbak aanwezig en heb je toegang tot warm en koud water. Kortom: eigenlijk alles dat je nodig hebt voor basic kamperen is aanwezig. Precies het kamperen waar wij van houden.

Linda vertelt dat ze nog helemaal niet heel lang op deze plek wonen, maar dat ze compleet verliefd is op de locatie. Ik geef haar geen ongelijk, want tegenover onze tent is een weiland met paarden en schapen inclusief hun pasgeboren veulentjes en lammetjes. Rechts daarvan is een groot bos te vinden met daarnaast direct de Mookerheide. Wij zijn op dat moment het tweede koppel dat een nachtje komt logeren en dat vinden ze ontzettend leuk én spannend, vertelt Linda. Omdat ze zelf het liefst zoveel mogelijk buiten zijn, snappen ze als geen ander hoe fijn het is om van zo’n mooi plekje te genieten Tel daarbij op dat ze eigenlijk helemaal niets deden met het grasveld achter de schuur en je hebt een gouden combinatie. Hoe te gek is het dan dat je zo’n droomplek kunt delen met kampeerders?

90CA710A-6754-49EC-B018-803B97059B36.JPG

Kampvuur tijdens kamperen

Naast de kampeerplek is een kleine weg te vinden waar gedurende de dag fietsers, hardlopers, wandelaars en ruiters langskomen. Vanaf onze stoel bij het kampvuur zeggen we iedereen gedag en sommige mensen blijven zelfs even staan om iets te zeggen in de trant van “mooie kampeerplek!”. Ook kennen de meeste voorbijgangers hond Sep die bij Mark en Linda woont. Sep komt ons tijdens het verblijf ook een paar keer opzoeken. In de avond ligt hij lekker op een stok te kauwen terwijl wij met Pizza bij het kampvuur zitten, zo gezellig!

Voor ons is het bijna een voorwaarde om een fikkie te mogen stoken tijdens het kamperen. Wij zoeken daar toch vaak een camping op uit - hoewel dat natuurlijk niet altijd mogelijk is met de droogte. Ik was stiekem dan ook erg blij dat we op de website van Campspace zagen dat kampvuur mogelijk was bij Mark en Linda. Aan de zijkant van de kampeerplek is een grote opslagplek te vinden met honderden stukken hout. Naast de tent staat een vuurschaal. Dat vuurtje is dus al aan voordat het donker is - sterker nog, we maken ons avondeten boven het vuur. Kamperen is voor mij écht compleet met een kampvuur, het hoort bij het algehele gevoel van slapen in de natuur.

Kamperen+in+mook

Tijdens ons verblijf bij Mark & Linda wandelen we veel in de bossen en over de heide. Het heuvelachtige gebied biedt mooie vergezichten, mogelijke ontmoetingen met hertjes, konijnen, vossen en Schotse hooglanders en een aantal leuke wandelroutes van verschillende afstanden. Tijdens het gouden uur slenteren over de Mookerheide is iets dat nog mooier was dan ik had gedacht: wat een kleurrijk en stil gebied! Na de wandeling maken we het vuur weer even aan en wachten we tot er duizenden sterren boven ons hoofd glinsteren. Het is zo aan het begin van de lente behoorlijk fris, dus dat opwarmen aan het kampvuur is nog wel even lekker. Dat het bijna ging vriezen die nacht hadden we niet helemaal verwacht, dus na een behoorlijk koude nacht op een matje op de grond waren de eerste zonnestralen in de ochtend meer dan welkom.

Als ik de volgende ochtend vroeg met Pizza ga wandelen en Sep met ons meeloopt, komt Linda al gauw even kijken waar Sep is. Ook zij heeft, zelfs binnen, de kou gevoeld van die nacht. Ze vertelt dat we de volgende keer ook zeker gewoon welkom zijn met de caravan, mochten we dat willen. Het grasveld achter de woning is namelijk groot genoeg om je caravan te kamperen. We hebben dan ook al besloten om er eens terug te keren met Karel Karavaan, zodat we nog eens kunnen genieten op deze mooie groene locatie, in alle rust en schoonheid. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn en ook willen slapen op dit unieke plekje aan de Mookerheide: meer informatie vind je hier en ook boeken doe je daar. Campspace biedt nog veel meer andere spots aan die me te gek lijken. Grote kans dat je ons dus binnenkort weer eens bij iemand in de tuin of op het erf vindt met onze tent of caravan.

Liefs Liv

Interview met Marleen & Martijn van Bed & Boshuisje

Interview met Marleen & Martijn van Bed & Boshuisje

Uniek overnachten bij Bed & Boshuisje in Holten staat garant aan een ontspannen week(endje) weg. Marleen & Martijn, eigenaren van Bed & Boshuisje, vertellen hier meer over hun fijne plek.

Winterkamperen in de vroege lente: deze kampeerterreinen zijn open

Winterkamperen in de vroege lente: deze kampeerterreinen zijn open

Kamperen in de winter? Dat kan bij de volgende natuurkampeerterreinen en campings. Happy wintercamping!

Geniet van het eilandleven in de knusse pipowagen van Op Het Eilandje

Geniet van het eilandleven in de knusse pipowagen van Op Het Eilandje

Bijzondere slaapplek nabij Amsterdam gezocht? Pipowagen Op Het Eilandje op De Woude zal je zonder twijfel verrassen. Lees hier meer over slapen in een pipowagen.