Interview met Marleen & Martijn van Bed & Boshuisje

Interview met Marleen & Martijn van Bed & Boshuisje

Uniek overnachten bij Bed & Boshuisje in Holten staat garant aan een ontspannen week(endje) weg. Marleen & Martijn, eigenaren van Bed & Boshuisje, vertellen hier meer over hun fijne plek.

Winterkamperen in de vroege lente: deze kampeerterreinen zijn open

Winterkamperen in de vroege lente: deze kampeerterreinen zijn open

Kamperen in de winter? Dat kan bij de volgende natuurkampeerterreinen en campings. Happy wintercamping!

Geniet van het eilandleven in de knusse pipowagen van Op Het Eilandje

Geniet van het eilandleven in de knusse pipowagen van Op Het Eilandje

Bijzondere slaapplek nabij Amsterdam gezocht? Pipowagen Op Het Eilandje op De Woude zal je zonder twijfel verrassen. Lees hier meer over slapen in een pipowagen.

Mooiste reisbestemmingen van 2018

Mooiste reisbestemmingen van 2018

Dit jaar was een fantastisch reisjaar! Ik bezocht Vietnam, ging naar Zuid-Frankrijk en droomde weer weg bij Strötzbüscher Mühle. Lees hier meer over mijn mooiste reizen van 2018.

Winterkamperen in Nederland? Hier moet je zijn

Winterkamperen in Nederland? Hier moet je zijn

Winterkamperen in Nederland? Kom slapen bij De Vlagberg of parkeer je caravan bij Het Bos Roept. In dit artikel geef ik je enkele tips waar je absoluut eens moet winterkamperen.

Interview met Hanna Bakker van Gerbnb / The Yurtproject

Een van de meest unieke overnachtingen die we voor Expeditie Kram hebben mogen doen was ongetwijfeld een nachtje in de prachtige Ger op Landgoed Quadenoord van Hanna Bakkers’ project Gerbnb/The Yurtlife. Verspreid over de Veluwe vind je meerdere yurts die Hanna met veel liefde heeft opgezet. Ze verhuurt de yurts aan natuurliefhebbers en met de opbrengst ervan helpt ze mensen in Mongolië om het nomadische leven daar in stand te kunnen houden. Wat mij betreft genoeg redenen om haar voor Expeditie Kram te interviewen, zodat jullie ook wat meer te weten komen over dit bijzondere project.

yurt1.jpg

Hanna is van origine cultureel antropoloog én natuurliefhebber en houdt zich nu fulltime bezig met Gerbnb/The Yurtproject. Ze vertelt: “Sinds enkele jaren heb ik mooie Mongoolse Gers (ook wel bekend als Yurts) te huur op verschillende plekjes op de Veluwe. Voor mijn studie vloog ik de hele wereld over en heb ik heel wat landen gezien. Er was echter één plek waar ik al van kinds af aan van droomde, maar helaas mocht ik daar geen onderzoek doen. Na mijn afstuderen heb ik direct de trein gepakt en ben ik met de Transsiberië Express naar Ulanbataar, Mongolië geboemeld, derde klas, want er was geen geld. Ik ben er uiteindelijk maanden gebleven. Daar werd ik verliefd op de gastvrijheid, het land en de leefwijze in een Ger. Dit wilde ik met iedereen delen! Ik nam zes tenten mee terug, die toen nog niet allemaal voor mijzelf waren, maar ondertussen heb ik ze allemaal terug kunnen kopen en deel ik met liefde mijn passie voor het Ger-leven.”

yurt2.jpg

“Tijdens de maanden in Mongolië ben ik erg geschrokken van de heftige gevolgen van klimaatverandering en de impact die het heeft op de nomaden en hun levenswijze. Met de overnachting in een Ger dragen onze gasten bij aan een stichting die daar helpt waar het nodig is. Zodat de nomadische manier van leven wellicht kan blijven bestaan.”, vertelt Hanna wanneer ik haar meer vraag over het doel van haar project. Ik heb inmiddels al op aardig wat bijzondere plekken geslapen, maar nog op (te) weinig plekken waarbij een goed doel gesteund werd aan de hand van een overnachting. Ik vind het ook extra speciaal dat Hanna dit op zo’n passende wijze weet in te vullen.

In het begin was het nog best even wennen voor haar om dit project te leiden: “De eerste jaren voelde het vooral als dapper zijn, het kostte veel energie om in mijzelf en mijn visie te blijven geloven. Het concept zoals ik het nu neerzet bestond nog niet, dus het was echt pionieren. Gelukkig ben ik vol blijven houden en heb ik veel hulp gehad. Als we een Yurt opbouwen dan helpt de hele familie mee! Nu kan ik er steeds meer van genieten, zelfs van de administratie die erbij hoort. Dan ben ik trots op wat we neer hebben gezet. Een ‘voordeel’ dat bij mijn werk komt kijken is dat ik ontzettend veel in de natuur ben. Ondertussen ben ik zo veel buiten dat ik het gewoon vind om mezelf te zijn en me goed en fit te voelen. Ik merk juist wat de stad met me doet. Dat is soms leuk, maar soms vreet het energie! Van heel veel mensen om me heen word ik wat chaotisch en ben daarom blij dat ik gefocust te werk kan gaan met het werk dat ik doe.” 

yurt3.jpg

Tot slot heeft Hanna nog enkele natuurtips voor jullie: “Natuurlijk ben ik dol op Landgoed Quadenoord in Renkum (hier staat een van de Gers) en het hele gebied van het Renkumse Beekdal. Daar kun je uren dwalen tussen de grafheuvels, dassen burchten en spelende marters. Ook kom ik graag in Friesland aan het IJsselmeer; langs de dijk tussen Stavoren en Hindelopen. Een heel ander gebied natuurlijk, juist dat contrast geeft me energie! Als ik dan naar huis rij en weer de bomen en zandvlaktes van de Veluwe zie, dan voel ik me weer echt thuis.”

Nieuwsgierig geworden naar een overnachting in een van de Gers van Hanna? Check dan zeker de website via hier. Als mensen me naar een bijzondere slaapplek écht midden in de natuur vragen dan geef ik ze regelmatig deze link. Wij sliepen toentertijd in de Ger in Renkum op het prachtige Landgoed Quadenoord. Er zijn ook nog andere magische plekken te vinden op de Veluwe waar je in een Ger kunt overnachten. Ik ga zeker nog op een van de andere plekjes slapen!

Avontuurlijk kamperen in de Eifel

Avontuurlijk kamperen in de Eifel

Kamperen in de Eifel? Check dan natuurcamping Massingsmühle vlakbij Etgert. Lees hier meer over kamperen in de Eifel, geschreven door Niels Kalkman.

Inspiratie opdoen bij de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2018 (+ winactie!)

Inspiratie opdoen bij de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2018 (+ winactie!)

Kom je dit jaar ook naar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs? Alles wat je wilt weten over kamperen, bestemmingen, caravans en meer vind je hier.

Dromen in de Dome van Camping Bij Ons

Helemaal verliefd worden op een foto? Dat kan ik zeker. Wanneer vervolgens blijkt dat een bepaalde plek of een bijzondere slaapplek nóg mooier is in het echt ben ik helemaal om. Dit was het geval bij de sfeervolle Camping Bij Ons in Groesbeek, net naast Nijmegen. Een kleine droom kwam toch wel uit toen we in de bijzondere Dome mochten slapen: een koepel met heel veel ramen en een knusse uitstraling. Zo eentje die je vaak op hele vette locaties ziet in Amerika, Noorwegen of Canada. Wat blijkt: Camping Bij Ons is de enige camping (tot nu toe) in Nederland die beschikt over deze unieke accommodatie. Dat maakt het extra bijzonder om hier te mogen overnachten.

Screenshot 2018-05-13 at 14.20.04.png

Hoe kom je er?
Vanaf Utrecht Centraal ben je nog geen twee uur onderweg om deze prachtige locatie te bezoeken. Het fijne is dat je zelf wat betreft slaapspullen niets hoeft mee te nemen, dus je kunt zonder al te veel spullen het openbaar vervoer pakken. Vanaf het treinstation neem je de trein naar Nijmegen, daar stap je uit. In Nijmegen neem je bus 5 richting Groesbeek De Horst en je stapt uit bij bushalte Kerk (de Horst). Vervolgens is het ongeveer vijf minuutjes lopen naar de camping en het avontuur kan beginnen!

We worden welkom geheten door eigenaresse Rita in de hele gezellige 'stubli', waar we direct een kop koffie krijgen. Ze vertelt dat ze samen met haar zus en beide partners de camping heeft opgezet. Ik kijk mijn ogen in de stubli al uit: de mooie vintage kleden, een open haard en de houten tafels en stoelen geven een hele Scandinavische vibe. Dat betekent wat voor de rest van de accommodaties op de camping! En ja hoor, nadat we de sleutel hebben gekregen voor de Dome zien we nog veel meer toffe plekjes: van een jachthut tot een tipi en van een bootje tot een zogeheten veldkamer. Aan iedere bijzondere slaapplek is met bloed, zweet en tranen gewerkt, met een fantastisch resultaat. De meeste accommodaties zijn volledig zelf ontworpen, gemaakt en ingericht. Dat maakt het nog net een stukje unieker.

De inrichting van onze slaapplek, de rechterdome hierboven, is net zo mooi als de buitenkant. Alles matcht zo goed bij elkaar: veel hout, veel vintage én toch modern. Alles is aanwezig voor een comfortabel verblijf: twee stapelbedden die aan elkaar geschoven zijn, een kitchenette, een heuse Chesterfield, een tafeltje met vier stoelen, een lekkere warme deken op de bank, een houtkachel en meer. We hebben de luxe dat we hier met z'n tweeën slapen, maar er is dus ruimte voor vier! Voor de dome is een houten vlonder met een picknicktafel waar het heel goed toeven is. Vanaf daar zien we een grote paal met een ooievaarsnest erop waar ook nog eens een ooievaar op zit. Rita vertelt ons even later dat de ooievaar aan het broeden is en niet veel later na ons verblijf zijn er jonkies geboren, hoe leuk is dat?

Het kampeerterrein
Het bijzondere van de camping is dat het een heel vrij sfeertje heeft. Tussen de bijzondere slaapplekken staan wat (retro) caravans en campers en er is hier en daar een tentje opgezet. Direct naast de camping stroomt de Groesbeek waarlangs een wandelroute te vinden is. Her en der zijn heerlijke zitplekjes gecreëerd, in de avond wordt een kampvuur gemaakt waar je aan kunt schuiven en er zijn zelfs twee originele Dutchtubs te huren. Lekker in de avond met een wijntje in warm water zitten en naar de heldere sterrenhemel turen voordat je je bed inkruipt, wat wil een mens nog meer? Mocht je nou helemaal tot rust willen komen, dan kan dat natuurlijk ook. Je bent helemaal niet verplicht om bij het kampvuur te gaan zitten of in de stubli een kop koffie te komen drinken. Het is echter wel een hele leuke manier om andere kampeerders te ontmoeten en een praatje te maken met de andere eigenaren van de camping. Plus een kampvuur is eigenlijk altijd heel gezellig!

Slapen in de dome
Omdat het deze avond best fris is, besluiten we wanneer het donker wordt de houtkachel aan te zetten en onder de wollen deken op de bank te kruipen. Niet alleen de warmte is lekker, de geur van smeulend hout zorgt voor het ultieme outdoor-gevoel. Dit alles natuurlijk met een luxe tintje, want we kunnen hierna gewoon in een bed met warm beddengoed slapen. Helaas is het deze nacht best bewolkt, dus zien we geen sterren vanuit de Dome. We worden echter wel midden in de nacht wakker van iets anders...

Rond een uur of drie breekt de hemel boven het kampeerterrein namelijk open. Harde regen, flitsen, onweer: in onze Dome zien en horen we alles en eigenlijk is dat hartstikke knus! De regen tikt op het dak en terwijl we nog verder onder de dekens schuiven kijken we vanuit het bed naar het natuurgeweld. Slapen lukt weliswaar even niet met die herrie, maar dat geeft helemaal niks. Ik heb denk ik nog nooit zo onder onweer gelegen dat je alles kunt zien terwijl je gewoon in bed ligt, wat het best wel bijzonder maakt.

Overige informatie
Iedere vrijdagavond organiseert de camping een zogeheten Pizzaparty waar heerlijke pizza's worden gemaakt. Iedereen mag meedoen, ook als je niet op de camping staat. In het hoogseizoen worden dergelijke aanschuifavonden zelfs twee keer per week georganiseerd. Hoewel wij net op andere dagen hier waren is me al door meerdere mensen (!) verteld dat dit ontzettend leuk én lekker is, dus alleen voor de pizza's moeten we al een keer terugkomen. Dat is absoluut niet het enige punt waardoor ik helemaal verliefd ben geworden op deze camping. De gastvrijheid van Rita, de mooie natuur en de kleurrijke camping zelf zijn dé ingrediënten waardoor deze plek op het lijstje staat met favoriete campings in Nederland. Én dan hebben we er nog niets eens met onze caravan gestaan! Gauw een keer terug dus.

Meer informatie vind je via de website van Camping Bij Ons. De camping is geopend van 20 april tot en met 1 oktober, in de wintermaanden op afspraak.