Veilig reizen met je huisdier? Hier moet je op letten

Op vakantie gaan met je huisdier is bij veel soorten tripjes en reizen gelukkig gewoon mogelijk. Ik vind het heel gezellig als onze hond Jutter mee kan gaan op trips met de camper of week(end)jes weg naar unieke plekken in de natuur. Natuurlijk zijn er altijd bestemmingen waar hij ‘beter af’ is bij onze fijne opvang, maar als hij mee kan? Dan gaat ‘ie standaard mee, want eerlijk: wat is er nu leuker dan samen op avontuur gaan in de buitenlucht?

Waarom veilig reizen met dieren van groot belang is

Of we nu gaan kamperen in het bos, gaan wandelen in de bergen of gewoon op pad gaan met de auto of onze camper; we zorgen er altijd voor dat onze hond veilig mee op reis kan. Dat doen we natuurlijk omdat we het zelf een prettig idee vinden dat Jutter veilig in de auto of de camper zit, maar ook omdat het in veel landen verplicht is om je huisdier, zoals een hond of een kat, op een veilige manier te vervoeren. Ieder land heeft eigen regels omtrent dit onderwerp. 

Ga je bijvoorbeeld naar Zweden, wat overigens het ideale land is om met je hond naartoe te gaan, dan gelden er regels die in veel EU-landen gelden: je moet een EU-paspoort hebben, je hond moet ingeënt en ontwormd zijn en je moet je melden bij de douane wanneer je het land binnenkomt. Ook moet de hond veilig in de auto bevestigd zijn. In dit artikel geef ik je nog een paar handige tips en tricks voor veilig reizen met je huisdier, zodat je viervoeter ook gezellig mee kan op vakantie.

Ontwormen kat of hond van groot belang - evenals vaccinaties

Waar je bijvoorbeeld op moet letten is het ontwormen van je hond of kat voordat je op reis gaat. Het ontwormen kat of hond is een belangrijke voorzorgsmaatregel, omdat je je viervoeter op die manier beschermt tegen parasitaire infecties zoals lintwormen, spoelwormen en haakwormen. Veel landen hebben strikte eisen rondom het ontwormen van je huisdier, dus let hier goed op. Daarbij zijn vaccinaties ook vaak een must, met name de vaccinatie tegen rabiës. Zorg ervoor dat je huisdier op tijd wordt gevaccineerd tegen hondsdolheid en kijk eventueel naar andere vaccinaties, zoals kennelhoest. Better safe than sorry!

Neem je huisdier veilig mee in de auto (camper, busje etc.)

Veilig reizen met je huisdier betekent natuurlijk ook dat je je trouwe vriend op een veilige manier vervoert in de auto, de camper of een busje. Dat doe je door je huisdier veilig vast te maken. Een kat vervoer je waarschijnlijk het liefst in een reismandje of een reisbench. Dat kun je met de hond uiteraard ook doen. Zorg ervoor dat de bench of het mandje goed vastzit aan een (speciale) autogordel. Is je hond niet gewend aan reizen in een reisbench? Gebruik dan sowieso een speciale gordel voor honden. Daarmee voorkom je dat ze door de auto worden geslingerd op het moment dat je onverwachts moet remmen of er iets anders gebeurt. Check het land van bestemming wat de exacte regels zijn met betrekking tot het vervoeren van je huisdier, zodat je zeker weet dat je goed voorbereid bent.

Bescherm je huisdier tegen insecten en andere parasieten 

Grote kans dat je in Nederland al let op de bescherming tegen insectenbeten en parasieten bij je hond of kat. Dieren die veel buiten komen of vaak in contact zijn met andere dieren hebben een verhoogde kans om gebeten te worden door een teek of vlo. De laatste jaren hebben we in Nederland in ieder geval te maken met een hardnekkige vlooienplaag (we weten er helaas alles van), waardoor het echt raadzaam is om je huisdier te behandelen met anti-teken- en vlooienmiddel voordat je op vakantie gaat. Dat scheelt echt veel gedoe voor zowel je huisdier als voor jezelf. Via Dierapotheker koop je handige producten om deze beestjes op afstand te houden.

Laat je huisdier wennen aan ritjes in de auto of camper voor veiligheid

Waar je tot slot nog op kunt letten in het kader van veilig reizen met je huisdier is dat je je hond of kat vooraf laat wennen aan het reizen in de auto. Begin hier al zo vroeg of jong mogelijk mee, zodat reizen in de auto een positieve ervaring wordt voor je huisdier. Dat doe je onder andere door ze te belonen met lekkernijen, door regelmatig pauze te nemen en door hun favoriete dekentje of speelgoed mee te nemen. Wij hebben Jutter vanaf het begin af aan meegenomen voor doelloze ritjes in de buurt om hem zo te laten wennen. Nu gaat hij met gemak mee naar Zweden en andere landen! Op die manier krijgt je huisdier een positieve associatie met reizen in en met de auto, wat uiteindelijk zorgt voor een veilige en comfortabele reis voor iedereen. 

Dit zijn mijn tips voor veilig reizen met huisdieren. Waar let jij zoal op om je huisdier veilig mee te laten reizen voor een onvergetelijk avontuur?