UrbanCampsite: alternatief kamperen

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Daar hoef je niet altijd een halve wereldreis voor te maken! Expeditie Kram streek neer in Blijburg aan Zee: een korte tramrit van Amsterdam Centraal brengt ons in een oase waar strand, kamperen en kunst bij elkaar komen. We kwamen een nachtje tot rust in een prachtig kunstwerk op UrbanCampsite in Amsterdam.

Het brengt een bizarre overgang van scenario's met zich mee, de trip naar deze bijzondere kampeerplek. Van de toeristische chaos op Centraal Station naar grote nieuwbouwcomplexen in de wijk IJburg; met 20 minuten zijn we op loopafstand van een klein paradijs. Op het puntje van Centrumeiland, uitkijkend over het IJmeer, ligt Blijburg aan Zee. Aan het eind van Blijburg aan Zee ligt deze zomer, tot eind augustus, het spectaculaire en sfeervolle UrbanCampsite.

 

Blijburg aan Zee - Expeditie Kram
 

In de duin kleuren twaalf kunstwerken deze zomer het witte zand op. UrbanCampsite is een bijzonder spektakel waar elk object uniek is en al het materiaal goed gebruikt wordt. Bij binnenkomst is de Tribal Toilet Toren, ontworpen door Atelier van Lieshout, het eerste object wat ons opvalt. De toren is een zelfvoorzienende installatie met toiletten en douchecellen waarbij de gebruiker geen misbruik maakt van de omgeving of materialen. Ook de common area is een bijzonder bouwwerk, ontworpen en uitgevoerd door eerstejaars studenten Bouwkunde van de Hogeschool van Amsterdam. Het bestaat vrijwel volledig uit duurzame en gerecyclede materialen en heeft een regenwateropvangsysteem voor een kruidentuin die door campinggasten kan worden gebruikt. Wij worden vrijwel direct enorm blij van deze bijzondere plek waar een hele fijne hippiesfeer hangt.

Het kunstwerk waar wij deze nacht in slapen, genaamd Solid Family van Boomhuttenfest, hadden we natuurlijk al op internet gezien, maar in het echt is het zeker een verrassing. Één van de initiatiefneemsters Annette brengt ons er naar toe en vertelt ons kort wat informatie over de UrbanCampsite. Zo moet er bijvoorbeeld stro in het toilet worden gegooid na een grote boodschap en moeten we bijna een kwartier pompen om te kunnen douchen. Hoewel dit een prima oplossing is tegen waterverbruik, zijn we content met het water rondom de camping waarin we de volgende ochtend een frisse duik kunnen nemen in plaats van een kwartier te zwoegen. Wat ze over onze slaapplek te zeggen heeft? Ontdek het vooral zelf! Aan beide kanten van het gele object zitten deurtjes waar we naar binnen kunnen, in de twee kubussen zijn twee tweepersoonsbedden te vinden met donzen dekbedden en nog leuker: fietslampjes aan het plafond voor het nodige licht in de avond.

 

 

Terwijl we onze spullen in het kunstwerk leggen en een glas sangria inschenken op het bankje voor onze slaapplek kijken we eens goed rond. Naast onze toffe Solid Family waar we met vier personen in kunnen slapen, zijn er nog andere kunstwerken beschikbaar voor twee gasten. Geen enkel kunstwerk is hetzelfde: onze favoriet naast onze is toch wel de Universe 7, een draaibaar zilveren verblijf waarbij je zelf kunt kiezen met welk uitzicht je wakker wordt. Deze grote bol is een echte eyecatcher van het terrein en ziet er zowaar buitenaards uit. Naast onze slaapplek staat de Trampotent, een lage tent met een trampoline op je dak. Ook worden we blij van de Goahti: een rode hut in tipi-vorm die de bezoeker even meeneemt naar de nomadische Sami die door Lapland trokken. Kortom: de diverse installaties zijn stuk voor stuk verschillend, maar allemaal een bezoekje waard. We zouden het liefst nog een nachtje terug gaan om wakker te worden in de Universe 7 met uitzicht over het IJmeer.

Omdat we toch nog een beetje van dit meer willen genieten, maken we een avondduik bij zonsondergang om vervolgens te genieten van gegrilde maïskolven en kipburgers op onze wegwerpbarbecue. Daar zitten we dan, met twee van onze beste vrienden, blikjes bier en glazen wijn, lekker eten en een fantastisch uitzicht. Dit is precies hoe een avond hoort te zijn! Het enige wat nog mist is een goed kampvuur, waarvoor we weer de duin over gaan naar de campsite. Daar knettert het kampvuur al goed en de bewoners voor deze nacht hebben zich verzameld rondom het vuur. De organisatie heeft gezorgd voor marshmallows, die in de linnenkast in de common area liggen tussen grootmoeders servies. Alleen dat al is een detail wat dit concept zo leuk maakt. We zitten gehuld in fleecedekens rondom het vuur marshmallows te roosteren bij een prachtige zonsondergang. De sfeer op het terrein is zo relaxed, we merken goed dat iedereen hier komt om echt even weg te zijn uit de drukte van de stad. Absoluut toegegeven: ook voor ons was deze nacht weg midden in de week op deze speciale plek een hele fijne afwisseling.

 
 

Ook de nacht bevalt goed. De bedden in onze kubus zijn behoorlijk ruim, de dekens zijn heerlijk en de matrassen zijn lekker zacht (moet je van houden, één van ons heeft nog wel een zere nek). Net als in een echte tent wordt het wel wat warm in de ochtend waardoor we rond 08.30 wakker worden. Door beide deurtjes open te zetten kunnen we met een klein briesje nog even lekker blijven liggen. Ook in de ochtend staat UrbanCampsite en Blijburg aan Zee voor je klaar! Koffie is te verkrijgen op de camping en een lekker simpel ontbijtje (Turks brood met kaas of hagelslag) kun je bij het strandtentje vinden net buiten het terrein. De uitchecktijd van 11.00 uur wordt ruim genomen waardoor we nog genoeg tijd hebben om alles te pakken en ons klaar te maken voor de terugreis.

UrbanCampsite staat nog t/m 1 september op Blijburg aan Zee. Wil jij deze zomer nog een nachtje blijven slapen, wat wij zeker aanraden, moet je snel zijn met boeken. De plek is erg populair en ook goed te betalen! Kies je kunstwerk op de website van UrbanCampsite en boek via Airbnb. Helaas is de Universe 7 al volledig vol geboekt maar andere prachtige kunstwerken als de knusse Zolderkamer en de Goathi tipitent zijn nog beschikbaar in augustus.