Nationaal Park De Hoge Veluwe

Oneindige uitzichten, oorverdovende stiltes en een prachtige natuur. Waar we vroeger als jonge pubers werden meegesleept naar Nationaal Park De Hoge Veluwe in het midden van het land gaan we nu, pakweg tien jaar later, op eigen gelegenheid naar dit bijzondere gebied. Bij aankomst weten we dat we net zoals onze ouders gaan zijn: sorry toekomstige puberkinderen, maar we gaan jullie dit stuk natuur later echt wel leren waarderen.

De leeftijdscategorie is ook meteen een dingetje wat opvalt in het park: er fietsen voornamelijk zestigplussers en gezinnen met jonge kinderen rond. Waar zijn de tieners en de twintigers?

 

Het lijkt wel des te drukker we zijn in ons dagelijks leven, des te meer we snakken naar het gevoel van 'ontsnappen' en 'echt even weg zijn'. Als twintiger zitten onze agenda's bomvol: van koffieafspraken tot aan freelance opdrachten en van het bijhouden van contacten tot aan de nodige feestjes. Dan moeten we ook nog echt even naar familie aan de andere kant van het land en willen ook nog na een drukke dag met opdrachten eigenlijk wel een wijntje of biertje doen met vrienden. Noemen ze dat nou genieten? Voor ons is dit zeker een vorm van goed leven: bezig zijn en leuke dingen doen en maken. Toch is er meer dan dit: het gevoel van rust op de Veluwe is niet te evenaren met het gevoel van rust dat je 's avonds na een werkdag denkt te voelen. Dit is èchte stilte en èchte rust. Dit is een heerlijk gevoel en hier willen we meer van. We kunnen ons haast niet voorstellen dat wij de enige in deze leeftijdscategorie zijn (20 tot 30 jaar) die hier naar verlangen. Daarom nemen we je mee naar Nationaal Park De Hoge Veluwe, één van de mooiste plekken van Nederland.

 
 

Hoe kom je er?

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is op verschillende manieren te bereiken, misschien het makkelijkst vanaf Arnhem. De ene keer kiezen we er voor om met de racefiets naar de Veluwe af te fietsen, maar deze keer gaan we een stukje met bus 105 vanaf Arnhem Centraal, richting Otterlo. Vanaf daar lopen we naar de ingang van het park en nemen we twee van die kekke witte fietsen mee waarmee iedereen door het park fietst. Ideaal, want je kunt ze overal stallen, wanneer je bijvoorbeeld op de helft van de dag besluit om een deel van het park te voet af te leggen. Wanneer je zo vroeg mogelijk op de dag gaat, is het nog heerlijk rustig in het park. Je komt op plekken waar letterlijk niemand is terwijl je uitkijkt over een uitgestrekt veengebied. Met een beetje geluk ontmoet je zelfs enkele wilde dieren zoals everzwijnen en edelherten. 

Het is bijna niet te geloven dat een dergelijk park op zo'n kleine afstand van een grote stad ligt. Zonder de andere mensen hoor je niks dan de wind en de geluiden uit de natuur. Per fiets kun je het hele park doorfietsen met hoogtepunten de verlaten weides en de zandverstuivingen bij Otterlo en de dichte bossen richting Hoenderloo. Om echt middenin de natuur te kunnen zijn, moet je je witte fiets even aan de kant van de weg laten staan en zelf de bossen betreden. Er zijn veel wandelpaden waar je met de fiets niet overheen mag en kan. Op deze manier ontdek je de wilde natuur van de Veluwe pas echt.

 

 

Om jezelf echt onder te dompelen in deze waanzinnige omgeving is een nachtje (of twee) kamperen natuurlijk de beste optie! We namen een kijkje bij de camping bij de ingang van Hoenderloo waar je binnen de hekken van het park je tent op kunt zetten. Het bijzondere is dat je dit niet van tevoren hoeft te reserveren, je gaat op de bonnefooi naar de camping in de hoop op een plekje. De camping is heel erg goed te doen. Terwijl we midden in de zomer het park bezoeken is er meer dan genoeg plek op de camping. Zet je vast schrap; ook hier is het grijsgehalte behoorlijk hoog. Als we even gebruik maken van de voorzieningen van de camping, die overigens super nieuw en super schoon zijn, komen we langs twee dames die de afwas staan te doen. ''Hoe lang blijven jullie nog?'' ''Nou, ik had graag nog een weekje willen blijven maar maandag krijgen we de familie op bezoek. Maar ach, twee weken (!) is ook wel heel lekker.'' Terwijl een van ons de handen wast zien we de stapels met boeken en tijdschriften die bij de wasbakken liggen. Een fijn extraatje wat deze camping echt een huiselijk gevoel geeft. 

Het beste aan kamperen op de Hoge Veluwe is natuurlijk het volgende: je zit op deze kampeerplek binnen de hekken van het park! Je bent dus een paar stappen verwijderd van een prachtige zonsondergang over het veengebied. Of ga juist vroeg in de ochtend een wandeling maken, zodat je misschien nog wat wilde dieren spot.

 

 

Het mag wel duidelijk zijn: ons hart is echt gestolen door de Veluwe. Zo erg zelfs dat we er in september weer heen gaan om een avondwandeling te maken tijdens het bronstseizoen van de edelherten. Het lijkt ons te gek om deze statige dieren eens in het wild te spotten. Puberversies van ons, eat your heart out. Wie had dit tien jaar geleden verwacht dat we dit vrijwillig zouden doen? Wij in ieder geval niet. Het blijkt echter de perfecte manier om ècht even weg te zijn uit de drukte van alledag in het leven van een random twintiger. Natuurlijk zijn die tv-series terwijl je op de bank hangt een vorm van ontspanning maar echt tot rust komen doe je in iets wat er altijd al is en wat niet geproduceerd is: de natuur. Dus kom uit die luie stoel en waardeer dit beste stuk van Nederland.