Beginnen met kamperen? Waarom kamperen (wel of niet) iets voor je is

De laatste jaren hebben veel Nederlanders het ervaren hoe het is om voor de eerste keer te kamperen. Het is met name sinds en door de coronacrisis dat het aantal kampeerders in ons land binnen no time omhoog schoot - Nederland ging massaal aan de caravan en de camper tijdens de lockdowns. Eerlijk is eerlijk: wij horen ook bij deze groep. We kampeerden altijd met een caravan, maar onze grote droom bleef toch écht een busje. Na een paar jaar kamperen met onze oude Karel Karavaan was het dan eindelijk zover: we kochten een buscamper uit het prachtige jaar 1989! Sindsdien ben ik nóg gekker op kamperen, want wat een vrijheid hebben we met dat ding. Maar: heb je nog nooit gekampeerd dan snap ik best dat je geen flauw idee hebt wat je moet verwachten van kamperen. Ik vertel je er graag meer over.

Hoewel ik nu dus helemaal fan ben van kamperen met een busje kampeerde ik eerder vooral met een tent en daarna met een caravan. Ik ging dus van basic naar steeds een beetje meer comfort (misschien heeft dat met de leeftijd te maken ;-)). Heb je geen idee hoe je wil gaan kamperen? Je kunt kiezen uit een aantal manieren van kamperen met ieder eigen voor- en nadelen:

  1. Tent kamperen: kamperen met de tent betekent lekker back to basic gaan. Je slaapt meestal op een matje of een luchtbed en in een slaapzak. Verder neem je mee wat je zelf handig vindt, zoals een kookstelletje en kampeerstoeltjes.

  2. Caravan kamperen: wij hebben een paar jaar met een oude caravan gekampeerd en vonden dat heerlijk! Je neemt je huisje op wielen overal mee naartoe, zet ‘m neer op een camping en je bent direct van alle gemakken voorzien.

  3. Glamping: de laatste jaren is glamping helemaal hot geworden. Glamping staat voor 'glamorous camping' en is een luxueuzere vorm van kamperen. Bij glamping overnacht je in een tent of hut die is uitgerust met alle gemakken van thuis, zoals een comfortabel bed, stromend water, elektriciteit en soms zelfs een eigen badkamer. Ik heb door de jaren heen op diverse glamping plekken geslapen, zoals slapen in een voormalige Amerikaanse schoolbus!

  4. Kamperen in een busje of camper: ‘camperen’ houdt in dat je een klein busje of camper huurt en daarmee rondreist. Hierbij heb je je keuken, woonkamer en slaapkamer altijd bij je als je onderweg bent. Ideaal!

Waarom beginnen met kamperen?

Er zijn verschillende redenen waarom het de moeite waard kan zijn om te beginnen met kamperen, zelfs of ook als je nog nooit eerder hebt gekampeerd. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

  1. Ontsnappen aan de stress en drukte van alledag: ik word over het algemeen altijd helemaal ontspannen van kamperen. Dat komt denk ik omdat je heel veel buiten bent en een beetje leeft met het ritme van de natuur. Uit onderzoek blijkt dat in de natuur zijn stressverlagend werkt, dus dat heeft er ongetwijfeld mee te maken waarom ik er zo zen van word.

  2. Verbinding met de natuur: daarbij staat een verbinding met de natuur uiteraard ook centraal. Ik woon in een grote stad en vind het daarom des te fijner om een week of langer écht in het groen te zijn.

  3. Kosten besparen met kamperen: wat natuurlijk ook mooi meegenomen is, is dat kamperen budgetvriendelijk is - helemaal wanneer je met een klein tentje en zonder stroom kampeert. Sommige campings zijn duur, maar je bepaalt natuurlijk zelf waar je wel of niet gaat kamperen.

  4. Verplicht om een stapje terug te nemen: waar we in het dagelijks leven soms zo druk zijn met van alles en nog wat kan dat in de natuur tijdens kamperen eigenlijk niet. Je bent verplicht om een stapje terug te nemen en alles wat langzamer te doen dan je thuis gewend bent. Dat klinkt spannend, maar is in de praktijk vooral erg lekker!

  5. Samenzijn met vrienden en familie: wat kamperen ook zo bijzonder maakt, is dat je herinneringen voor het leven maakt met de mensen met wie je bent of de mensen die je misschien op een kampeerplek ontmoet. Je hebt veel meer tijd om écht samen te zijn.

Waarom kamperen misschien niet iets voor jou is

Hoewel kamperen voor veel mensen een geweldige ervaring is, waaronder voor mij, is het begrijpelijk dat niet iedereen ervan houdt. Mocht je bijvoorbeeld een echte luxepoes zijn dan raad ik je een paar nachten in een kampeermiddel af (hoewel je tegenwoordig héle luxe campers en caravans hebt, maar dat heeft wat mij betreft nog weinig te maken met kamperen). Je moet bijvoorbeeld weten dat de onderstaande punten ook écht van toepassing zijn op kamperen.

  1. Comfort: voor veel niet-kampeerders is comfort toch wel een dingetje waardoor ze denken dat kamperen niets voor hen is. Ja: je levert in op comfort, maar daar krijg je (lekker cliché) echt veel voor terug. Daarbij heb je tegenwoordig ontzettend veel fijne kampeerstoelen, matjes en meer. Wij kochten vorig jaar bijvoorbeeld deze kampeerstoelen van Outwell en die zitten echt heerlijk. In andere woorden: je kunt dus gewoon investeren in je eigen comfort.

  2. Hygiëne: tijdens het kamperen gebeurt het zeker wel eens dat je met je voeten in de modder terecht komt of dat de camper vies wordt van de hond. Wanneer je erg op je hygiëne gesteld bent, kan kamperen een uitdaging zijn. Maar: ook hier ben je zelf bij.

  3. Insecten en wilde dieren: ik moet eerlijk toegeven dat ik spinnen doodeng vind. Toch weerhoudt dat me er niet van om te gaan kamperen. Ik probeer altijd maar zo te denken dat spinnen echt banger voor mij zijn dan ik voor hen ;-) Toch kan dit jou er misschien wel van weerhouden om in de natuur te gaan slapen, evenals de mogelijkheid om wilde dieren tegen te komen.

  4. Diverse weersomstandigheden: wanneer je gaat kamperen, slaap je in de natuur. Daar kun je te maken krijgen met diverse weersomstandigheden. Persoonlijk vind ik heftige onweer in een tent of camper wel spannend; helemaal wanneer we in het bos staan. Dat moet je eigenlijk altijd vermijden, maar soms overkomt zo’n onweersbui je zonder dat het voorspeld is. Dergelijk weer kan ervoor zorgen dat je liever in een hotel slaapt.

Tips voor eerste keer kamperen

Ga je voor de eerste keer kamperen dan snap ik dat dat een beetje overweldigend kan zijn. Je weet immers totaal niet wat je moet verwachten. Daarom is het aan te raden om je goed voor te bereiden op zo’n eerste kampeersessie. Ik heb een paar tips voor je verzameld:

  1. Kies de juiste kampeerplek: ga vooral voor een kampeerplek waar jij je op je gemak voelt. De één vindt het fijn om in de buurt van de receptie te staan, terwijl de ander het liefst verscholen in een bos staat. Let bij het boeken op een paar zaken, zoals de faciliteiten. Hoe is het sanitair? Is er elektriciteit aanwezig?

  2. Maak een checklist: zorg voor vertrek ervoor dat je een checklist maakt met alle spullen die je nodig denkt te hebben tijdens kamperen. Ik maakte al eens een checklist voor kamperen met een camper. Online vind je nog veel meer voorbeelden van checklists. Daarmee ga je goed voorbereid op pad.

  3. Oefen het opzetten van je tent: ga je met de tent kamperen? Oefen dan thuis een keertje met het opzetten van de tent. Op die manier weet je precies waar je op moet letten, zie je of de tent compleet is en heb je al een idee van het proces van het opzetten van een tent. Mijn tip? Koop een pop-up tent! Ik heb er eentje van Quecha, maar er zijn nog veel meer handige pop-up tenten te koop.

  4. Houd het lekker basic: neem vooral niet te veel mee naar de camping en houd het lekker basic. Online vind je volop handige en lekkere campingrecepten, bijvoorbeeld via de website van Camperkeuken. Ik ben ze een tijdje geleden gaan volgen op Instagram en werd heel blij van de smakelijke content. Zo wordt koken tijdens het kamperen weer net wat eenvoudiger.

  5. Wees voorbereid op verschillende soorten weer: waar je ook rekening mee moet houden, is het weer. Kijk voor vertrek goed naar de voorspelling en zorg ervoor dat je altijd goed voorbereid bent wanneer het weer omslaat. De meeste campings beschikken wel over een gemeenschappelijke binnenruimte zoals een stormhut waar je kunt schuilen voor het geval dat.

  6. Zorg voor vermaak: breng boeken, kaartspellen of andere vormen van entertainment mee voor als het weer niet meewerkt of voor als het donker is. Maar bovenal: geniet van de kampeertrip! De eerste keer kamperen hoeft echt geen ‘kramperen’ te zijn, zoals veel mensen dat zo noemen. Lekker cliché maar neem je goede humeur mee, geniet van je gezelschap en van het buitenleven en ik weet zeker dat kamperen leuker is dan je misschien had gedacht. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!