Kamperen bij de boer in Utrecht | 5 onmisbare tips

Kamperen bij de boer is leuk voor alle leeftijden. Hoewel ik geen kinderen heb, kan ik het me heel goed voorstellen dat het met (kleine) kinderen superleuk is om te kamperen bij de boer. Hoe leuk is het om samen de kippen eten te geven, de paarden te mogen borstelen of misschien zelfs de lammetjes een fles mogen geven? In en rondom Utrecht vind je verschillende plekken op of bij een boerderij waar je met je camper, caravan of tent kunt logeren. In dit artikel vertel ik je meer over 5 van die leuke plekjes voor kamperen bij de boer in Utrecht.

Waarom kamperen bij de boer?

Wanneer je nog nooit bij de boer hebt gekampeerd, vraag je je misschien af wat daar zo leuk aan is. Wat ik zelf altijd erg leuk vind, is dat je altijd ergens op een rustige en vooral landelijke plek slaapt. Iedere boerderij is anders, maar ze hebben één ding gemeen: ze bevinden zich meestal in afgelegen gebieden waar veel natuur te vinden is. Dat betekent: volledig tot rust komen op een wel heel bijzondere plek! En dat gewoon in je eigen kampeermiddel (of in een accommodatie die ze er verhuren). Er zijn nog veel meer andere redenen om te kamperen bij de boer. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kamperen bij de boer is totaal anders dan kamperen op een standaard camping. Het is écht een unieke ervaring die je eens moet hebben meegemaakt.

  • Wat ik ook zo leuk vind aan kamperen bij de boer is dat je er meestal allerlei lokale producten kunt kopen. Denk aan eieren, kaas, aardappelen, jam, tomaten en nog veel meer.

  • Vaak is kamperen bij de boer goed te betalen en een stuk goedkoper dan kamperen op een grote camping of slapen in een hotel of een andere accommodatie.

  1. Boerderijcamping de Boterbloem

    In Amerongen vind je Boerderijcamping De Boterbloem, een minicamping waar je met het hele gezin terecht kunt. Deze boerencamping ligt op een landelijke plek tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Rijn en biedt plek voor 30 kampeermiddelen (caravans en tenten). De camping zelf is autovrij; wanneer je met de caravan komt, wordt de caravan met een tractor naar je plek gebracht. Hoe leuk is dat? Wat verder goed is om te weten is dat Boerderijcamping de Boterbloem nog steeds actief is als melkveeboerderij. Rondom je kampeerplek zul je dus regelmatig koeien horen en zien.

  2. Boerencamping Op de Heuvelrug

    Op de Utrechtse Heuvelrug vind je Boerencamping Op de Heuvelrug (toepasselijke naam ;-)), een minicamping op een plek waar tot 1992 varkens werden gehouden. In de winter brachten mensen met een caravan hun geliefde kampeermiddel onder in de stallen. Omdat het zo’n bijzondere plek is, heeft eigenaar J.W. van Gent de plek even later omgetoverd tot boerencamping waar je aan de bosrand overnacht en waar rust nog écht rust is. Hoewel er geen varkens meer te vinden zijn, kampeer je er nog wel tussen de koeien. Hoe gezellig is dat? Er zijn vijftien niet-afgebakende (daar houd ik van!) plekken waar je heerlijk kunt genieten van de buitenlucht.

  3. Minicamping tussen Hemel en Aarde

    De minicamping Tussen Hemel en Aarde is zo’n plek die mij al vaker getipt is. Deze kleine camping ligt aan de rand van de stad Utrecht en heeft op het oude gedeelte plek voor slechts 4 caravans en 6 tenten. Ook vind je er een paar bijzondere slaapplekken, zoals een hemelhuisje, een boomhut en een zomerhuisje. Vanaf de camping kijk je uit over de groene weilanden en een oude bunker, zoals je die wel meer rondom Utrecht vindt. Sinds een tijdje is er ook een nieuw deel aangelegd waar maximaal 15 caravans of campers kunnen staan. Het is de ideale plek om de stad en het groen rondom Utrecht te ontdekken; vanaf hier zit je zo met de fiets in het hart van de stad.

  4. Natuurcamping de Boerderij

    In Snelrewaard vind je een boerencamping waar het vooral ontzettend leuk is om met kinderen te kamperen. Naast de kampeerplekken vind je hier namelijk een omheinde boomgaard met ontzettend veel speelmogelijkheden. Er zijn skelters, traptrekkers en trampolines aanwezig die je op de hele camping mag gebruiken. Met een beetje geluk spot je hier de geboorte van een kalfje, want het boerenbedrijf bij Natuurcamping de Boerderij is nog volledig actief. Hier mag je zelfs meehelpen met de dieren voeren en/of verzorgen. Superleuk voor jong en oud!

  5. Boerencamping Buitenlust

    Kamperen met uitzicht over de polders van het Utrechtse landschap? Dat doe je bij Boerencamping Buitenlust in Eemdijk. Hier zijn 20 kampeerplekken die je kunt boeken waarbij je direct uitzicht hebt op en toegang hebt tot het omliggende groen. De boerderij bij deze boerencamping is nog in bedrijf; je vindt hier kalveren die opgroeien tot melkkalveren. Of je nu jong of oud bent; iedereen is welkom om een handje mee te helpen op de boerderij. Daarnaast is er volop speelvertier voor kinderen en kun je in een binnenruimte ontspannen als het weer wat minder goed is. Vanaf de camping ben je zo in Utrecht of Amersfoort en sta je zo in het bos.