Natuurkampeerterrein de Vlagberg | Kamperen in Nederland

Kamperen in Nederland doen wij het liefst op een terrein van Natuurkampeerterreinen. Misschien is dat het geval omdat dit, in ieder geval voor ons, het meest in de buurt komt van wildkamperen in Nederland. De terreinen van Natuurkampeerterreinen zijn namelijk altijd mooi groen, ietwat wild en bestaan uit grote plekken met voldoende privacy. Kortom: de beste combinatie die je kunt krijgen als het om kamperen gaat.

Daarbij kamperen wij meestal buiten het hoogseizoen, waardoor het er rustig maar gezellig genoeg is. Zo ook in het eerste weekend van november toen we onze camperbus meenamen naar Natuurkampeerterrein De Vlagberg in Sint Anthonis. In dit artikel lees je meer over ons herfstige kampeeravontuur op die plek en vertel ik je meer over het natuurkampeerterrein en de omgeving.

Natuurkampeerterrein De Vlagberg: dit moet je weten

Inmiddels heb ik al heel wat natuurkampeerterreinen gezien en uitgeprobeerd. Onbewust ga je toch een beetje vergelijken en inmiddels ben ik er in ieder geval al wel uit dat ik De Vlagberg een van de mooiste terreinen van heel Nederland vind. De boscamping van Natuurkampeerterreinen is te vinden bij de Staatsbossen van Sint Anthonis en iedere plek is omgeven met hoge bomen en een groen uitzicht. Hoewel het terrein best groot is, merk je daar niet zo heel veel van wanneer je buiten het hoogseizoen kampeert. Maar: zelfs in het eerste weekend van november is de camping meer gevuld dan we hadden gedacht! Het zijn voornamelijk mensen met busjes en caravans en hier en daar wat tentkampeerders die de herfst verwelkomen op deze mooie plek. De Vlagberg is het hele jaar geopend en naar mijn mening extra charmant in dit mooie kleurrijke seizoen.

Wat goed is om te weten, is dat dit terrein hoort bij de terreinen van Logeren Bij De Boswachter. Dat betekent dat er geen officiële receptie is, maar dat er op basis van goed vertrouwen een plekje mag worden geboekt. Dit kun je ter plekke doen (iets wat vooral in het laagseizoen gewoon kan), maar ook met een reservering via de website. Bij aankomst check je in bij de aanwezige aanmeldzuil en zet je je kampeermiddel op de aangewezen (ruime!) plek neer. Logeren Bij De Boswachter houdt in dat je op een terrein slaapt dat onder toezicht is van één of meerdere boswachters. Bij De Vlagberg zijn dat er momenteel drie, die we tijdens ons verblijf verder niet echt zien. Dat hoeft ook niet, want dat hele ‘op basis van vertrouwen’ dat je betaalt en netjes met je plek omgaat, voelt toch een beetje als wildkamperen.

Nog even wat meer over logeren bij de boswachter

Wanneer je nog nooit op zo’n terrein geslapen hebt, kan ik me voorstellen dat je dit stuk tot nu toe met een paar vraagtekens leest. Want: zie je de boswachter(s) nooit? En hoe zit dat dan met toezicht? De boswachters zijn zeker sporadisch aanwezig op de terreinen. Ik gok dat dat in de hoogseizoenen net wat meer is; dan zijn er ook vaak excursies te boeken. Zo kun je wel eens een bronstwandeling maken in september of boek je een vogelexpeditie met een boswachter. Bij vertrek zagen wij een van de boswachters het terrein op rijden, dus ze zijn er zeker ook in het laagseizoen. Op andere terreinen, bijvoorbeeld bij Natuurkampeerterrein Borger, reed de boswachter vlak voordat het donker werd een rondje langs alle plekken en hebben we even met hem gepraat. De ene keer is er dus wel iemand aanwezig en de andere keer zie je misschien niemand tijdens je verblijf.

Misschien wat voor jou: winterkamperen bij Natuurkampeerterrein Borger

Uiteraard betekent dat niet dat je je niet aan een aantal regels moet houden. Je moet, logischerwijs, op een goede wijze omgaan met de natuur en de plek waar je staat. Op ieder kampeerterrein hangt een zuil met de nodige informatie over die plek. Soms is er een stormhut aanwezig waar je kunt schuilen met slecht weer en op andere plekken kun je een vuurtje maken in de aanwezige vuurhut of soms zelfs bij je plek. De actuele regels omtrent een fikkie stoken, als dat al mag, hangen altijd ergens op het terrein. Mocht je toch nog vragen hebben tijdens je verblijf dan hangt er ook altijd een telefoonnummer van de boswachter(s). Dat is wel zo’n fijn idee, mocht er onverhoopt iets gebeuren. Ik vind de terreinen van Natuurkampeerterreinen in samenwerking met Logeren Bij De Boswachter echt top. De vrijheid, de bijzonder mooie en ruime plekken en de rust die je er ervaart zijn precies zoals ik fijn vind bij kamperen.

Ons herfstavontuur bij De Vlagberg

Het leuke aan kamperen bij De Vlagberg is dat dit in ieder seizoen kan. Wij zijn twee keer eerder op dit terrein geweest: jaren geleden met een busje van Goboony (ook) in de herfst en een keer in juni toen we met een eigen camper met sanitair op pad konden middenin de pandemie. Hoewel ik stiekem ook erg benieuwd ben hoe het er in de zomer en de winter is, vind ik de herfst in ieder geval een heerlijk seizoen om er te kamperen. Het (mooie!) sanitairgebouw is verwarmd, wordt dagelijks schoongemaakt door een team met lieve schoonmakers en is in het najaar groot genoeg voor de aanwezige kampeerders. Ik kan me voorstellen dat wanneer de camping volstaat er misschien wat weinig plek is, maar zo in de herfst hebben we daar zeker geen last van. Onderweg naar de camping komt het met bakken uit de lucht en ook lijkt de voorspelling ervoor te zorgen dat ons weekend in het water valt. Maar: op het moment dat we de camper op de plek zetten (nummer 34, aanrader!), stopt het met regenen. We besluiten dan ook om meteen een stuk te gaan wandelen met Jutter, want die is uiteraard ook mee.

Rondom De Vlagberg ligt een magisch bosgebied dat in deze tijd van het jaar extra mooi is door alle herfstige kleuren en tinten. Net na de regenbuien is het er ook lekker rustig en komen we bijna niemand tegen. Jutter blij, wij blij, want dit is precies waar we zin in hadden bij een weekend kamperen in de herfst: rust en ontspanning. Eenmaal terug op de plek sluiten we de elektriciteit aan en maak ik cappuccino. Het voelt bijna als een luxe om ons Nespresso-apparaat hier te kunnen gebruiken. Eerder dit jaar hebben we een maand in Zweden gewildkampeerd en maakten we gebruik van onze percolator om koffie te zetten. Iets langzamer, maar ook lekker! Eerlijk is eerlijk: dit is ook wel heel fijn. Voordat we het weten, zitten we namelijk met een kop dampende koffie voor de bus te luisteren naar de vogelgeluiden en het geritsel van de blaadjes. Zo fijn. In de avond maken we een vuurtje en genieten we van de stilte. We spotten zelfs het (fotografische!) Noorderlicht boven de bus op de avond dat het zo sterk was. En dat zo zuidelijk in het land. Dat maakt ons kampeeravontuur helemaal af.

Ruime kampeerplekken met veel privacy

Wat opvalt, is dat het dit weekend drukker op de camping is dan verwacht. Niet dat het druk is of vol staat, maar met die weersvoorspelling hadden we minder kampeerders verwacht. Her en der staat campers, caravans en tenten met sfeervolle lampjes en in de avond een vuurtje voor de ‘deur’, wat zorgt voor een heel knus en gezellig gezicht. Het is hier toegestaan om tijdens het winterkamperen een kampvuur op de plek te maken, zolang je dat doet in een dichte vuurbak die minstens 30 centimeter boven de grond staat. Dat maakt een kampeeravontuur in het najaar toch net wat gezelliger! De Vlagberg bestaat uit 70 ruime kampeerplekken waarbij je zelf kunt kiezen waar je staat. Dat doe je vooraf bij je reservering of bij aankomst via de aanmeldzuil. Wij staan dit weekend op een bosrijke plek aan de rand van het terrein, maar hebben ook al eens midden op de camping gestaan. Zo kies je altijd voor een plekje waar jij het meest blij van wordt.

Alle kampeerplekken zijn van elkaar afgescheiden met groen, dus je hebt echt je eigen stuk bos voor het weekend (of langer). En wil je liever op een meer open plek staan? Ga dan voor een kampeerplek op het open veld waar je in een (groot) rondje staat met andere kampeerders. In het midden daar staat een stormhut waar je lekker kunt relaxen bij het vuur, warm kunt worden in het najaar of kunt kletsen met andere mensen die aan het kamperen zijn. Ook goed om te weten: er zijn eveneens plekken aanwezig zonder stroom en je kunt zelfs nog kampeerplaatsen kiezen met je eigen sanitair. Wat een luxe! Overal zijn honden welkom, zolang ze aangelijnd zijn. Ik kan niet wachten om eens in een ander seizoen naar Natuurkampeerterrein De Vlagberg te gaan, hoewel ik de herfst dus ook echt heel fijn vond om er te kamperen. En die voorspelde regen? Die viel uiteindelijk enorm mee. Het was vaker droog dan nat. Laat je dus niet tegenhouden door wat weersvoorspellingen, zorg voor warme kleding en eventueel een vuurtje en sta versteld van hoe mooi de Nederlandse herfst is!

Natuurkampeerterrein de Vlagberg in beeld

Ook slapen bij Natuurkampeerterrein De Vlagberg? Op deze website vind je meer informatie en kun je een boeking maken. Let er wel op dat je het Groene Boekje/de Natuurkampeerkaart aanschaft voordat je op een terrein van Natuurkampeerterreinen blijft slapen. Ik maakte trouwens nog een korte reel (video) van ons herfstige verblijf bij Natuurkampeerterrein De Vlagberg: