Wildkamperen in Nederland | Wat mag wel en wat mag niet?

Wanneer je mij al even volgt, weet je waarschijnlijk wel dat ik wildkamperen echt te gek vind. Bij ‘normaal’ kamperen, slaap ik ook het liefst op een zo rustige plek mogelijk, ergens weggestopt in de natuur. Dat vrije gevoel van in the middle of nowhere zijn zonder (al te veel) andere mensen is voor mij écht kamperen. Niet het op een rijtje staan op een camping met nette hekjes en nummertjes. Omdat wildkamperen in Nederland helaas verboden is, slapen we regelmatig op natuurkampeerterreinen. Toch is er wel íets mogelijk op het gebied van wildkamperen in Nederland. In dit artikel vertel ik je hoe of wat.

Wildkamperen in Nederland

Gratis kamperen in de natuur: paalkamperen in Nederland

Wildkampeerliefhebbers in Nederland konden tot dit jaar terecht op 47 paalcampings. Dat zijn kampeerplekken in de natuur waar je gratis mag overnachten met je tent, met meestal een maximum van drie nachten achter elkaar. Aan de hand van coördinaten kun je dit soort plekken vinden, waar alleen een paal in de grond staat. Binnen een straal van tien meter rondom die paal mag er gekampeerd worden - mits je de natuur weer achterlaat zoals de plek was toen je er kwam. Dit soort plekken zijn puur natuur, niets meer en niets minder. Kortom: perfect voor mensen die lekker back to basic en iets meer avontuur willen dan slapen op een camping.

Door de crisis zijn de paalcampings in Nederland dit jaar dicht geweest. Helaas heeft Staatsbosbeheer besloten om per 1 juni 2020 17 van dit soort paalcampings voorgoed te sluiten. Een groep mensen heeft het hierbij verpest voor andere (en naar mijn mening de echte) liefhebbers van wildkamperen door vuurtjes te stoken, met groepen te gaan kamperen en door zooi achter te laten. Begrijpelijk dat Staatsbosbeheer ingrijpt, maar jammer is het wel. Het was en is de enige legale manier van wildkamperen in Nederland. Ik snap zelf dus vooral niet zo goed waarom je je dan niet aan de regels kunt houden.


Foto’s zijn niet van wildkamperen in Nederland, maar in Schotland. Wildkamperen in Schotland is ook écht een aanrader.


Waar paalkamperen in Nederland?

Gelukkig zijn er nog wel wat paalcampings in Nederland te vinden. Dit zijn geen plekken meer van Staatsbosbeheer (zij verwijzen je door naar hun natuurkampeerterreinen), maar alsnog prachtige spots waar je je tentje uit kunt gooien in het wild. Het spannende aan dit soort plekken is dat je ze dus alleen met behulp van coördinaten kunt vinden. Het is niet voor niets zo dat veel wandelaars en fietsers tijdens hun trektocht op een paalcamping gaan slapen. Hoewel het niet moeilijk is om enkele locaties inclusief hun coördinaten te vinden via Google heb ik er een aantal voor je verzameld. Zo kun je direct op pad gaan!

  • Paalkamperen Overijssel:
    Hulsbeek –  52.300934, 6.884735
    Pottersweg – 52.26122, 6.4648
    Twickel – 52.284401, 6.718069 (aanrader, heel mooi gebied)
    Canadabos – 52.577173, 6.402451

  • Paalkamperen Brabant
    Mastbos – 51.53078, 4.76893 (aanrader)
    Dorst – 51.59936, 4.85144
    Griendwerkershut – 51.76100, 4.88500
    Ulvenhoutsebos – 51.53204, 4.87901

In andere provincies zijn particulieren momenteel bezig om dit soort plekken op te zetten. De mensen achter Wild-kamperen.nl zijn bijvoorbeeld begonnen met het zoeken naar alternatieven voor wildkamperen. Zo kijken ze wat de mogelijkheden zijn om zelf stukken grond te kopen om daar wildkampeerlocaties op te maken. Ik ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen - lijkt mij te gek wanneer er in de toekomst weer meer locaties in Nederland zijn waar je kunt wildkamperen.

Wildkamperen in Schotland

Regels wildkamperen in Nederland

Heb je eenmaal een toffe paalkampeerplek in Nederland gevonden dan is er een aantal regels waar je je aan moet houden. Kort samengevat moet de plek waar je slaapt ongeschonden blijven. Dat betekent dat je niets kapot maakt, geen gaten graaft en al je spullen weer meeneemt. Voor wildkamperen in Nederland gelden over het algemeen de volgende regels:

  • Op een paalcamping mag je binnen een straal van 10 meter rondom de paal kamperen.

  • Op de meeste paalcampings is een limiet van tenten ingesteld. Meestal zijn dit maximaal drie (kleine) tenten.

  • Hoewel de meeste mensen die op een paalcamping slapen trekkers zijn, mag je er vaak wel langer blijven dan één nacht. Voor de meeste plekken geldt een maximum van 72 uur. In sommige gevallen is dit 24 uur, dus check altijd vooraf wat het limiet is.

  • Open vuur is verboden. Wil je eten koken of bakken? Dan moet je je eigen kookpitje meenemen. Zet je kookpitje altijd hoger boven de grond neer om vonken op de (droge) grond te voorkomen.

  • Neem altijd al je spullen en afval mee. Op een paalcamping staat geen prullenbak, dus zorg ervoor dat je vuilniszakken bij je hebt.

Kortom: laat de natuur de natuur zijn en zorg ervoor dat je niets vernielt. Wanneer je een plek precies zo kan achterlaten zoals een gemiddelde plek in de natuur is, ben je goed bezig met wildkamperen in Nederland. Zie of merk je dat andere kampeerders zich niet aan de regels houden? Probeer dan (in alle goede vrede) om er iets van te zeggen. Het zou jammer zijn wanneer ieder plekje voor wildkamperen in Nederland uiteindelijk wordt gesloten.