Kamperen in IJsland | Jouw volgende kampeerbestemming?

Bij het plannen van de vakantie is IJsland vaak niet het eerste land waar mensen aan denken. Heel jammer eigenlijk, want een rondreis IJsland heeft als vakantieland zoveel te bieden. Het is echt een compleet andere ervaring dan de populaire vakantielanden Frankrijk, Italië of Duitsland. Een paar jaar geleden heb ik samen met een vriendin in twee weken tijd de hele ring road op het eiland gereden, waarbij we onderweg op de mooiste plekken ons tentje uitgooiden. Ook iets voor jou? In dit artikel vertel ik je meer over waarom IJsland zo’n fantastisch vakantieland is en waarom het dé plek is voor een kampeervakantie. Misschien een idee voor volgende zomer?

Kamperen onder het Noorderlicht en in de bergen van IJsland

IJsland biedt ontzettend veel mogelijkheden voor de echte avonturier. Er zijn meer dan 200 geregistreerde campings en je kunt ze herkennen aan het bord ‘Tjaldsvaedi’ langs de weg. Je kunt trouwens ook op veel plaatsen vrij kamperen, dus gooi die tent in je auto, maak een mooie wandeling en zoek een mooie plek. Let er wel op dat het zogeheten allemansretten alleen geldt voor tentkampeerders en op plekken die niet eigendom zijn van iemand, niet bewerkt zijn en en de buurt van huizen of campings zijn. Daarbij moet je weten dat wildkamperen in een tent vaak op harde ondergrond is. IJsland is een vulkanisch eiland en dat merk je overal! Een fantastische plek om te kamperen is natuurlijk ergens in het seizoen van het Noorderlicht (september-april). Waar dit licht zich laat zien, is altijd een verrassing, maar des te noordelijker je bent, des te groter de kans is. Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden om de activiteit van het Noorderlicht in de gaten te houden.

Misschien iets voor jou: de 10 mooiste plekken om het Noorderlicht te spotten

Omdat je in IJsland ook in het wild mag kamperen als je een trekking maakt door de bergen, kan het een goed idee zijn om je tent in de buurt van een gletsjer op te zetten en een mooie gletsjerwandeling te maken. Op deze website vind je een duidelijk overzicht van de gletsjers in IJsland. Let er goed op of wildkamperen toegestaan is; in een nationaal park mag dat bijvoorbeeld niet. Tot slot mag je IJsland eigenlijk niet verlaten zonder een walvis-excursie gedaan te hebben. Vanuit Reykjavík, Akureyri en Húsavík vertrekken walvis-excursies. Niet alleen kun je tijdens een dergelijke excursie walvissen spotten, met een beetje geluk zie je ook een paar orka’s, vinvissen en papegaaiduikers. Die laatste, ook wel puffins genoemd, kun je overigens ook vanaf de kant bekijken zoals op de foto hieronder; een plekje langs de noord-kust van IJsland.

Kamperen bij watervallen en gletsjers in IJsland

De natuur in IJsland is werkelijk verbluffend. Ik heb meerdere keren mijn ogen uitgekeken; het voelde alsof we in een droom waren beland. Het grote voordeel is dat je de mooiste plekken vaak met maar weinig andere toeristen deelt, helemaal wanneer je er buiten het hooseizoen bent. Dat in tegenstelling tot de highlights op het vasteland van Europa. IJsland kent prachtige eilandjes en meren, zoals het Myvatn-meer, wat een uitstekende plek is om een paar typisch IJslandse vogels te spotten.

Er zijn talloze plekken waar je kunt kamperen in de buurt van meren, watervallen en uitgestrekte vlaktes bij een bezoek aan IJsland. Zo is er een aantal basic kampeerplaatsen in de buurt van het Jökulsárlón gletsjermeer (het meer met ijsschotsen - zie de foto’s hieronder) maar ook  in de buurt van enorme watervallen zoals de Skogafoss. Echt prachtig om te zien! Ook hierbij geldt wel dat je goed moet kijken of je ergens mag kamperen als je kiest voor een wildkampeerplekje. Wil je het zeker weten, dan raad ik je aan om een officieel kampeerplekje op te zoeken. Bij vrijwel alle bezienswaardigheden zijn die wel te vinden.

Kamperen in Reykjavík

Tot slot kun je ook fantastisch kamperen in Reykjavík. Reykjavík is een heerlijk bruisende stad. Hoewel het een kleine stad is, is het heel fijn om door de straatjes te struinen en ergens een kop koffie of thee te drinken. Of natuurlijk een cocktail! Happy hour duurt hier op heel veel plekken wel drie uur. Dat is maar goed ook, want de prijzen van alcohol liggen wel wat hoger dan in Nederland. Het is ook een redelijk industriële stad, veel oude straatjes kun je hier niet bezoeken. Wel kun je hier veelvuldig genieten van moderne kunst en musea over de IJslandse geschiedenis.

In Reykjavik zijn ongeveer zeven campings te vinden, maar er zijn nog meer campings die in de buurt liggen. Wij hebben niet in de stad zelf gekampeerd, maar wel op een heel fijn plekje in de buurt (een gratis camping waarvan ik de naam helaas niet meer weet). In totaal telt Reykjavik ongeveer 30 campings. Er zijn zelfs glamping-sites waar je kunt genieten van de zonsopgang! Kortom: IJsland biedt genoeg kampeermogelijkheden rondom de mooiste bezienswaardigheden. Het is naar mijn mening een van de mooiste landen voor een avontuurlijke kampeervakantie. Ik ben echt verliefd geworden op IJsland en hoop dat ik er nog eens terug mag komen.