Kamperen in de herfst | 8x leukste campings in Nederland voor het najaar

Kamperen in de herfst is iets wat ik heel graag doe. Hoe heerlijk is het om wakker te worden op een rustig plekje ergens in de natuur waar de bomen allerlei kleuren hebben en waar het ook met koudere temperaturen lekker toeven is? Dat vind ik het grootste voordeel van kamperen in de herfst: de rust. Er zijn veel minder mensen op de camping te vinden, terwijl het vaak nog wel gezellig genoeg is. Ook zo'n zin om te kamperen dit najaar? In dit artikel heb ik de 8 leukste campings Nederland voor je verzameld waar je je tentje uit kunt gooien of je camper kunt parkeren deze herfst.

1. Het bos roept in Noord-Holland

Zonder twijfel een van de leukste en fijnste campings van het land: Het bos roept in Slootdorp (Noord-Holland). Op deze groene plek bij het Robbenoordbos is het hele jaar geopend, dus ook in de herfst. Zoek je eigen plekje uit, kijk uit over het groen en word wakker met een heerlijk vers ontbijtje. Het bos roept is een dynamische natuurcamping die leuk is voor jong en oud én voor honden. En psst… je huurt er ook de leukste accommodaties, zoals de Warthog in het Bos.

2. Kampeerterrein Stortemelk op Vlieland

Kamperen op Vlieland kan op een paar plekken, waaronder op het fantastische Kampeerterrein Stortemelk. Deze camping ligt deels in de duinen en deels in het groen en is echt een feestje voor de tentkampeerders. Omdat Vlieland een autovrij eiland is, kom je hier niet met je camper of caravan. Maar: dat geeft helemaal niet, want dat zou ook helemaal niet passen bij deze sfeervolle plek. Heb je geen eigen kampeerspullen? No worries: er zijn verschillende ingerichte tenten te huur bij Stortemelk. De camping is vanaf 1 november tot 1 april gesloten.

3. Natuurkampeerterrein de Voscheheugte in Drenthe

De Voscheheugte in Mantinge (Drenthe) is een van de natuurcampings waar ik voor Expeditie Kram als eerst naartoe ging. Wát een pracht van een plek! Hier slaap je op een knus kampeerveld met de heide binnen loopafstand. Er is een sfeervol restaurant aanwezig waar je een hapje kunt eten of een lekkere koffie kunt drinken. De Voscheheugte beschikt ook over een paar tiny huisjes en trekkershutten voor wanneer je op zoek bent naar iets meer luxe. De camping is het hele jaar geopend.

4. De Klashorst in het Overijsselse Diffelen

Nog zo'n magisch natuurkampeerterrein is De Klashorst in Diffelen (Overijssel). Op dit kampeerterrein voel je je meteen thuis. Gooi je tent uit aan de rand van het bos of zoek een mooie plek uit met je (kleine) camper. Dat kan het hele jaar. Ook leuk: bij De Klashorst kun je ook kiezen voor een plekje om te hangmatkamperen! Wat extra leuk is, is dat je hier mee kunt gaan op een heus bushcraftavontuur. Martin, de eigenaar van de camping, is een enthousiaste en ervaren bushcrafter. Doen!

5. Papillon Country Resort in Denekamp in Overijssel

Een iets grotere camping dan de bovenstaande kampeerterreinen, maar desalniettemin ook een hele gezellige plek én een mooie camping is Papillon Country Resort in Denekamp (Overijssel). Deze ruime opgezette camping ligt aan de grens met Duitsland, beschikt over een overdekt zwembad en een gezellig Italiaans restaurant met lekker eten. Ik kan het weten, want eerder dit jaar sliep ik samen met mijn zus in een te gekke oude schoolbus bij Papillon Country Resort. Kijk hieronder maar eens wat voor een vet ding dat was. 

6. Kamperen bij Buytenplaets Suydersee in Flevoland

In het groen van Flevoland vind je een prachtige kleine camping, genaamd Buytenplaets Suydersee. De camping is een ware groene oase waar je echt even tot rust kunt komen met je eigen kampeermiddel (tent, caravan of camper) of in een van de bestaande accommodaties. Zo is Buytenplaets Suydersee dé plek om te kamperen in een rioolbuis! Ik heb het nog nooit gedaan, maar het lijkt me wel hilarisch. Wil je iets meer luxe dan boek je een van de trekkershutten, pipowagens of boomhutten. 

7. Logeren bij de boswachter in Drenthe

We gaan nog even terug naar Drenthe want in de buurt van Dwingeloo ligt Lheederzand, een hele mooie boscamping waar je logeert bij de boswachter. Dit concept vind je verspreid over heel Nederland waarbij je te gast bent op een stuk ongerepte natuur. Lheederzand heeft hele mooie plekken verstopt in het bos en op een groter veld. Vanaf je kampeerplek wandel je zo (met of zonder hond) het bos in. Houd je ogen goed open, want het wemelt hier van het wild. Dat maakt slapen in het bos extra spannend, maar vooral heel leuk! Let op: deze camping is geopend tot begin oktober.

8. Camping Beek & Hei op de Veluwe

In het hart van de Veluwe vind je Camping Beek en Hei, een groen kampeerterrein middenin het bos. Alleen de weg naar deze camping toe is al fantastisch. Beek en Hei bestaat uit een natuurkampeerterrein en een groter deel waar je met je tentje, camper of caravan terecht kunt. Hoewel het grotere gedeelte misschien leuker is voor gezinnen met kinderen vond ik slapen in het bos van het natuurkampeerterrein ontzettend fraai. Hier heb je buiten het hoogseizoen om écht het idee dat je alleen op de wereld bent. Beek en Hei is het hele jaar geopend.