Slapen in een Boomhut Suite | Bijzonder slapen bij Buytenplaets Suydersee

Met de regen en het geluid van vallende eikels op het dak voelt onze hotelkamer op hoogte ontzettend knus aan. Wat een bizar idee dat we gaan slapen in een hut die alleen maar ‘vast zit’ aan de boom en nergens op de grond staat.

Slapen in een boomhut kan op verschillende plekken in Nederland, waaronder bij het leuke Buytenplaets Suydersee in Lelystad. Hoewel ik al eens in een andere boomhut heb geslapen, werd ik alsnog to-taal verrast door deze fijne hut en dito plek. Verscholen tussen de bomen aan een grasveldje vind je hier drie boomhutten die je bijna niet ziet als je er geen weet van hebt. Wij sliepen in de Boomhut Suite, een comfortabele boomhut voor twee personen die ook nog eens een officiële trekkershut is. Ga je mee?

Boomhut van Buytenplaets Suydersee

De Boomhut Suite van Buytenplaets Suydersee zie je alleen als je goed kijkt. Althans, als de bladeren nog aan de bomen hangen. De boomhut zit namelijk verstopt tussen de bomen op dit stukje groen aan de rand van Lelystad. Waar de meeste boomhutten nog wel enigszins contact maken met de grond leunt deze hut volledig op de kracht van de boom. Alleen de trap waarmee je naar boven en naar beneden kunt komt tot de grond, maar is geen steunpilaar voor het geheel. Een échte boomhut dus, hoe vet? Op een paar meter hoogte geniet je hier van je eigen ‘hotelkamer’, inclusief heerlijk bed, badjassen en luxe thee- en koffiefaciliteiten. De boomhut is niet groot, maar perfect voor een knusse getaway in de natuur.

Vanuit bed kun je namelijk uren turen naar de vele vogels in de bomen. En heb je zoals wij lekker warm (najaars)weer dan is het heerlijk toeven op je eigen dakterrasje of in de stoelen op de grond. Er liggen een paar boeken en spelletjes en er hangt een verrekijker waarmee je naar buiten kunt gluren. Bij binnenkomst staat er een welkomstpakketje voor je klaar met wat lekkers te drinken en te snacken; een extraatje waar ik altijd heel blij van word. Het is net dat beetje extra waardoor je je nog meer welkom voelt. Wat we ook heel leuk vonden, was de lantaarn die je mee krijgt. Het wordt hier nog écht donker, dus bij een bezoekje aan het sanitair is zo’n lantaarn hartstikke welkom. Pluspunt: het ziet er ook nog eens knus uit!

Buytenplaets Suydersee: kleinschalige camping in het groen

Niet alleen de boomhutten zijn een plaatje om de zien, de camping waarop de boomhutten staan (of eigenlijk: hangen) is ook echt een verborgen parel in het midden van het land. Buytenplaets Suydersee is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een sfeervolle camping waar je met je kampeermiddel kunt komen en waar je in een van de bijzondere accommodaties kunt komen logeren. Naast de boomhutten vind je hier namelijk nog veel meer unieke plekjes. Kom bijvoorbeeld slapen in een pipowagen of blijf overnachten in een zeecontainer. Bijzonder kamperen doe je hier in een rioolbuis (!) of in een tipitent. Liefhebbers van trekkershutten zitten hier ook goed, want er staan nog twee andere mooie trekkershutten op het terrein.

Verder is er nog een veld aanwezig voor de camperaars en kun je een vuurtje maken op de grote kampvuurplaats. Zo in de herfst is het wandelen over de camping een echt feestje met al die mooie herfstkleuren overal. Inchecken gebeurt in een matchende zeecontainer met een dierenweide ernaast. Daar wonen Dolly en Wolly, twee alpaca’s en een schaap dat denkt dat ‘ie alpaca is. Met zo’n warm welkom heb je me eigenlijk al. We worden sowieso ontzettend gastvrij verwelkomd door de eigenaar van de camping, waardoor we ons meteen thuis voelen. Hij tipt ons een mooi wandelgebied in de buurt genaamd Natuurpark Lelystad waar je onder andere elanden, otters en wilde zwijnen kunt spotten. Na een korte kennismaking met onze accommodatie voor de nacht rijden we snel naar het park toe voordat het donker wordt.

Natuurpark Lelystad: spot elanden, zwijnen, otters en meer

Het Natuurpark Lelystad blijkt een prachtig groot groen park te zijn met een aantal dierenverblijven. Je betaalt alleen voor het parkeren (3 euro) wat het park ontzettend toegankelijk maakt. Verwacht geen dierentuin (gelukkig niet) maar een park met ruim opgezette verblijven waar de dieren hun eigen gang kunnen gaan. Dat betekent dat je lang niet altijd alle dieren kunt spotten wat alleen maar een goed teken is. We zijn dan ook extra excited wanneer we vrij snel een otter spotten die lekker aan het zonnen is en vervolgens een duik in het water maakt. Ook spotten we op een afstand een moeder-eland met een kleintje en zien we hoe de wilde zwijnen de modderige grond aan het omploegen zijn.

Andere dieren, zoals de edelherten en moeflons, zien we niet. Wie weet een volgende keer want dit prachtige natuurpark staat nu zeker op ons bezoekerslijstje wanneer we weer eens in de buurt zijn. Wat ik ook erg boeiend vond, is dat Natuurpark Lelystad actief bezig is met fokken en herintroduceren van dieren binnen allerlei natuurprogramma’s. De bever in de Biesbosch zou er bijvoorbeeld misschien niet eens zijn als Natuurpark Lelystad niet bestond. Er zijn ook enkele bevers ontsnapt uit het park waardoor de (wilde) beverpopulatie in deze regio al boven de 140 stuks ligt. Bijzonder toch? Kortom: een plek om zeker te onthouden wanneer je in Lelystad en omgeving bent.

Ook slapen in de boomhutten van Buytenplaets Suydersee?

De boomhutten gaan vanaf november in winterslaap. Het volgende seizoen zijn ze gewoon weer te boeken, dus sla deze tip vooral op voor later. Wij vonden het slapen in de Boomhut Suite ontzettend tof én werden verrast door de fijne sfeer op de camping zelf. Houd er in de herfst rekening mee dat je een eikelconcert kunt krijgen. Een wat? Jazeker: wij werden getrakteerd op een flinke onweersbui met de nodige windstoten waardoor de vallende eikels een soort concert gaven op het dak van de boomhut.

Heel eerlijk? Af en toe was het even schrikken, maar al met al had het best wat - vooral met wat gerommel van onweer op de achtergrond! Dat maakt zo’n avontuur in een boomhut wat mij betreft helemaal af. Je kunt de Boomhut Suite boeken via de website van Trekkershutten. Honden mogen helaas niet mee in de boomhutten, maar zijn wel welkom op de camping of in een van de andere accommodaties.