Winterkamperen in Europa | 6x hier moet je zijn

Kamperen in de winter is de laatste jaren alsmaar populairder geworden. Hoe leuk is dat? Ik ben écht gek op winterkamperen, ook in de kou en zelfs in de sneeuw. Met de juiste voorbereiding is het een fantastisch avontuur dat je niet snel vergeet. Buiten Nederland is er een aantal plekken dat zeker de moeite waard is voor een kampeeravontuur in de winter. Waar je moet zijn voor winterkamperen in Europa? Ik vertel het je in dit artikel.

Kamperen in de winter in Italië: Dolomieten en Zuid-Tirol

Een van de plekken die mij het meest heeft doen verbazen de afgelopen jaren is Noord-Italië en dan met name de Dolomieten. De bergen daar zijn zó anders dan op andere plekken in Europa; veel ruiger en ontzettend indrukwekkend. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken toen we daar een paar jaar geleden gingen kamperen. Het grote voordeel van zo'n bergachtig gebied is dat er in de winter genoeg te doen is. Je kunt er namelijk volop wintersporten. Hoe tof is het om tijdens je wintersportvakantie te gaan kamperen? Met een fly drive Italië ben je er zo en kun je optimaal genieten van dit prachtige land in een winters jasje.

Winterkamperen in Zweden: sneeuw, elanden en Noorderlicht

Hoewel ik nu een paar keer in Zweden ben geweest om te wildkamperen, ben ik er nog nooit in hartje winter wezen kamperen. Dat staat echter wel heel hoog op mijn bucketlist, want wildkamperen in Zweden is echt een feestje voor iedere avonturier en natuurliefhebber. Buiten het zomerse hoogseizoen om vind je hier namelijk een baken van rust. Het land heeft een uitgestrekte wilde natuur waar je soms dagen niemand tegenkomt. Tel daarbij elanden, vossen, beren en andere wilde dieren op en je hebt een te gekke plek om te wildkamperen. Wie weet spot je tijdens je verblijf into the wild zelfs het magische Noorderlicht.

Met de camper in de winter naar het Zwarte Woud in Duitsland

Liever iets meer in de buurt van huis, maar wel zin in een buitenlands tripje? Vertrek dan met een (huur)camper naar onze oosterburen! Duitsland is een fantastisch land om in de winter te ontdekken per kampeermiddel. Neem bijvoorbeeld het Zwarte Woud waar je omringd met besneeuwde bossen en heuvels in de natuur kunt logeren. In dit winters landschap kun je zelfs skieën of snowboarden en ook een winterse wandeling in dit gebied is mogelijk. Neem je fotocamera mee, want in de diepe donkere bossen van het Zwarte Woud woont allerlei wild. Grote kans dat je een hert of vos tegenkomt in dit rustige seizoen!

Winterkamperen in het Zillertal in Oostenrijk

Wat je wat mij betreft ook echt eens moet doen is winterkamperen in Oostenrijk. Ook daar kun je in het koude seizoen volop wintersporten. Daarom zijn er heel veel campings geopend in de winter. Parkeer je bus of gooi je tent uit in het mooie Zillertal in Tirol waar van alles te beleven is in deze periode. Naast wintersporten, kun je er wandelen, rodelen of gewoon lekker relaxen. Het uitzicht op de besneeuwde toppen van de bergen om je heen is al meer dan de moeite waard om eens te gaan winterkamperen in Oostenrijk. Extra tip: Salzburgerland is óók een fraaie bestemming voor kamperen in de winter.

Ogen uitkijken tijdens winterkamperen in Frankrijk

Hoe fantastisch is het om in de ochtend je caravan, camper of tent uit te rollen om vervolgens uitzicht te hebben op bergen, bergen en nog eens bergen? Dat kan in de Dolomieten en in Oostenrijk, maar óók in het winterse landschap van Frankrijk en dan met name Châtel. Châtel ligt op slechts twee minuten van de Zwitserse grens en precies tussen Lac Léman en de Mont Blanc. Er is een ruime wintercamping te vinden met goede plekken en prima faciliteiten. Het lijkt me bizar om de Mont Blanc een keer in het echt te zien, dus kamperen in het winterse Châtel staat absoluut op mijn lijst.

Winters kamperen in het adembenemende Toscane in Italië

Tot slot nog een Italiaanse bestemming waar ik erg benieuwd naar ben in winterse omstandigheden: Toscane. Het glooiende landschap en de prachtige vergezichten zijn bewonderenswaardig in de lente en de zomer, maar des te unieker in de winter. Het is er minder druk dan in het hoogseizoen terwijl je nog wel gewoon kunt genieten van een adembenemende omgeving. Verwacht dus geen bruisende drukte wanneer je in deze periode naar Toscane gaat. Voor rustzoekers is deze plek dus echt een stukje hemel op aarde in het winterse seizoen. Ook hiervoor is een fly drive Italië aan te raden.