Kanoën en wildkamperen met K-JAK | Een droom van een trip in Zweden

Zonder twijfel een van mijn vetste outdoorreizen ooit; afgelopen nazomer vertrok ik met Laura naar Zweden. We zouden eigenlijk al in 2020 een kanoreis maken met reisorganisatie K-JAK, maar corona gooide (zoals bij zoveel trips) roet in het eten. Toen was het jammer, maar dit jaar maakte me het toch extra blij dat we het nog voor de boeg hadden.

Vooraf vonden we het best een beetje spannend, want we hadden allebei nog nooit eerder zoiets gedaan. Uiteindelijk bleek het zó magisch te zijn dat ik er alleen maar met warme herinneringen aan terug kan denken. Oh, en met heel veel heimwee. In dit artikel vertel ik je meer over deze kano- en wildkampeervakantie in Zweden. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor en tegelijkertijd ook juist zoveel. Let’s go.

Per kano door Zweden: magische zonsondergangen en -opkomsten

Meestal heb ik wel een volgorde waarin ik iets wil vertellen, maar met zo’n reis als deze weet ik even niet goed waar ik moet beginnen. We hebben die week in september zoveel gezien, gevoeld en gedaan in de natuur in Zweden dat ik als een klein kind vol enthousiasme willekeurig wil beginnen met vertellen. Dat is wellicht niet heel handig voor de continuïteit van het verhaal, maar wat geeft het. Zeven dagen lang genoten we van de mooiste zonsopkomsten, stille wateren, prachtige routes, elandengebrul, kampvuurtjes, kaasfondue op een onbewoond eiland, frisse duiken in het water, goede gesprekken en soms ook even niets. Je komt er tijdens zo’n kanotocht al gauw achter dat je maar heel weinig nodig hebt om tevreden te kunnen zijn. Een tent, een warme slaapzak en wat eten, drinken en kleding - verder niet. Iedere dag keken we onze ogen uit en zagen we allerlei soorten vogels en vissen en hoopten we stiekem een eland tegen te komen. Dat laatste is helaas niet gebeurd, maar de spanning om er misschien eentje te zien tijdens het ontwaken aan het water was al leuk genoeg.

Misschien ook interessant voor jou: “Wildkamperen in Zweden | Dit moet je weten”

Voor vertrek vertelde Bas van K-JAK al dat je minimaal één keer vroeg uit je tent moet gaan om de zonsopgang mee te maken. Dat deden we direct de eerste ochtend en we zijn het vervolgens bijna elke dag gaan doen, zó mooi was het. De mist die over het water valt, de oranje kleuren van de zon die langzaam boven het meer en de boomtoppen uitkomt en de stilte is in combinatie zó ontzettend mooi dat je bijna niet durft te praten. We betrapten onszelf er regelmatig op dat we heel zacht praten op zo’n vroege ochtend. Je voelt je hier echt te gast in de natuur en hoe mooi is het dat we dat daar ook daadwerkelijk mogen zijn? We hadden het geluk dat we bijna iedere ochtend en avond mochten genieten van dit soort momenten met een gouden randje. De zon en de natuur voerden dagelijks een show voor ons op - dat is écht beter dan wakker worden in een drukke stad.

Kanovakantie Zweden: wat neem je mee?

Vlak voor vertrek begonnen bij ons de kriebels toch wel te komen, want wat moeten we allemaal meenemen en hebben we wel genoeg eten? Hoe zit dat met water drinken? En waar gaan we slapen? We hadden vooral het idee dat we misschien te weinig eten en drinken mee zouden hebben en dat de kleding niet voldoende zou zijn. Achteraf gezien viel dat allemaal enorm mee; check vooraf goed wat de weersvoorspelling is. Maar: pin je hier niet op vast; het weer kan alsnog omslaan. Zorg er dus voor dat je in ieder geval wat laagjes warme kleding mee hebt en een regenjas of een waterdicht outdoorjack. Zelf vind ik een muts en wollen sokken ook altijd fijn, omdat het ‘s nachts best wel kan afkoelen.

Wat heel erg hielp is dat de organisatie van K-JAK vooraf een uitgebreide mail stuurde met een inpaklijst en een meal prep lijst. Die lijsten kun je als voorbeeld nemen, zodat je een beetje een idee hebt wat je mee moet nemen. Onthoud dat je de hele week je eigen eten én kleding mee hebt (in de kano en tijdens de landtransporten) dus probeer zo licht mogelijk te pakken zonder in te leveren op een goede basis. Van de organisatie krijg je andere basics mee, zoals een waterdichte ton, meerdere kaarten met een waterdicht hoesje, peddels, een spons, een schepje (voor je ‘outdoortoilet’ oftewel: poepen in een kuil), een afwasteiltje met ecologisch afwasmiddel, zwemvesten, een kookstel met pannen, wieltjes om de kano op te zetten tijdens de landtransporten en natuurlijk de (ruime) Canadese kano. Zelf neem je je slaapspullen, tent, eten en andere benodigdheden mee.

Kanotocht in Värmland en Dalsland: het begin

Iedereen is welkom om mee te doen aan zo’n kano- en wildkampeertocht van K-JAK, maar een basisconditie is wel zo handig. Uiteraard word je ook niet zomaar het water op gestuurd, zoals sommige andere bedrijven daar in de buurt wel doen. K-JAK beschikt over een base camp in het glooiende Zweedse landschap van het Glaskogens Naturreservat. Hier slaap je eerst een nachtje samen met anderen die die week dezelfde route gaan afleggen. Onder het genot van een lekkere barbecue vertelt de organisatie meer over de basisprincipes van het kanoën, de routes en de spullen die je meekrijgt. We krijgen een hele duidelijke uitleg en voorbereiding op de kanotocht die ons te wachten staat en het begint direct nóg meer te kriebelen. Wat staat er ons allemaal te wachten?

Met goede spanning en ontzettend veel zin vertrekken we de volgende dag met een busje naar het beginpunt bij Sillebotten. Omdat wij verwachten toch als laatste aan te komen, besluiten we ook als laatste te vertrekken. Zo kunnen we alles goed inpakken en goed aanvoelen voor we gaan peddelen. We hebben ontzettend geluk met het weer: de zon schijnt, het waait amper en het is rond de 18 graden. Gewapend met een kaart, zwemvest en zonnebril vertrekken we om vervolgens flink wat kilometers af te leggen. Aan het begin komen we nog mensen tegen van onze groep, maar eigenlijk verspreidt zich dat best vlot. Wat we aan het begin van de Blomföx-route merken is dat we bang zijn dat we het aantal kilometers (bijna 90 kilometer) niet gaan redden en dat we daarom de eerste dagen flink doorpeddelen. Guess what: dat zorgt ervoor dat we de laatste twee nachten op een magisch eilandje kunnen blijven relaxen, zwemmen en slapen omdat we toch te snel waren. Uiteindelijk komen we zelfs als eerste van onze groep aan in plaats van als laatste. Volgens mij had niemand dat verwacht - wij in ieder geval niet.

Dagen kanoën in de ongerepte natuur van Zweden: Blomföx-route

K-JAK biedt verschillende routes aan. Wij gingen voor de Blomföx-route, een prachtige kanotocht door Värmland en Dalsland met een paar landtransporten. Hoewel het kanoën ons eigenlijk best goed af ging (oké, met spierpijn en blaren hier en daar) zagen we in het begin vooral op tegen de landtransporten. Dat bleek niet helemaal voor niets te zijn, aangezien je je gehele kano met bagage en al uit het water moet trekken en op de wieltjes moet krijgen. Soms is er hulp van andere kanoërs aanwezig en een andere keer moeten we de kano alleen echt recht omhoog het water uittrekken, omdat de ‘uitgang’ niets meer is dan een steile kant. Dat is zeker wel eens zwaar, maar zorgt wel voor extra avontuur. Tijdens de landtransporten wandel je van meer naar meer langs routes met steentjes, op goede wegen en op zandweggetjes. Door het warme weer is het vaak zweten geblazen, maar voelen we ons des te beter wanneer we weer met alle bagage vervolgens in de kano in het water zitten. Dat doen we toch maar even!

De Blomföx-route is ontzettend gevarieerd: het ene moment kano je in alle stilte langs hoge rotsen en het volgende moment ben je op redelijk groot water waarop de golven toch redelijk hoog zijn. Om de meeste wind (en dus ook golven) te vermijden, is het het beste om in de ochtend of juist in de avond te gaan kanoën. Hoewel wij het mooiste weer ooit hebben, is er toch een dag waarop we een groot meer over moeten steken waarvan we de golven niet kunnen vermijden. Nu snap ik ‘met volle kracht vooruit’ des te meer, want wat aanpoten om tegen de golven in te kanoën. Het gekke is dat op dat moment zoiets best spannend en vooral zwaar is, maar dat ik er nu alleen maar met blije gedachten aan terug kan denken. Oké, en met een klein zenuwachtig kriebeltje. Dat gevoel en die boost aan adrenaline wanneer je eenmaal aan de overkant bent en het geflikt hebt, is het meer dan waard. Behalve de eerste nacht slapen we alle nachten op de mooiste eilanden waarvan één nacht op een heel klein maar hoog eilandje. De zonsondergangen zijn overal fenomenaal, evenals de zonsopgangen overigens. We moeten onszelf af en toe echt even knijpen of dit echt is.

Is een kanotocht in Zweden aan te raden?

Ja, ja en nog eens ja. Deze trip is echt onvergetelijk en heb tot de dag van vandaag heimwee. Toch weet ik niet of ik exact deze route nog eens zou varen. Niet omdat het niet tof was - integendeel. Die week dat we er waren was zo perfect; het weer kon niet beter en wij zaten helemaal in de juiste mood om de kanotocht af te leggen. Ik wil die herinnering aan deze kanotocht in Zweden niet anders hebben, maar wie weet stap ik toch wel weer eens een kano in met een tentje en een tas eten. Dan zou ik wel voor een andere route gaan om weer nieuwe herinneringen te maken. Als je kamperen ook maar enigszins leuk vindt en het een uitdaging vindt om meerdere dagen te kanoën en op zoek te gaan naar mooie plekjes zou ik vandaag nog zo’n kanotrip boeken.

Hoe spannend het vooraf ook is; met de juiste mindset kan iedereen het (mits dat lichamelijk mogelijk is natuurlijk) - daar geloof ik echt in. Misschien denk je op sommige momenten “waarom doe ik dit in godsnaam”. Het zijn juist die momenten die ervoor zorgen dat wanneer je de tocht ‘gehaald’ hebt je je een soort onoverwinnelijk voelt. Het was ook heel leuk om nog een laatste nachtje op het base camp te spenderen om de verhalen van andere deelnemers te horen. Een duo gaf het al op na een paar dagen, terwijl de ander een hele omweg had gemaakt. Extra leuk om de verbazing van anderen te horen die ons als een malle op dat meer zagen peddelen (“hadden jullie een motortje in die boot ofzo?”). Zo leuk! Zei ik al dat het onvergetelijk was? En dat in de magische natuur van Zweden. Wat een pracht.