Slapen in een yurt via Campspace | Bijzonder logeren in Nederland

Slapen in een yurt kan op verschillende plekken in Nederland. Eerder sliep ik al eens in een prachtige yurt van The Yurt Project en in een yurt bij For-rest Glamp. Afgelopen maand werden we uitgenodigd door Campspace om twee nachtjes te slapen in een knusse yurt in Hoogmade. Perfect voor een staycation in Nederland deze zomer! De yurt bleek nog leuker dan ik hoopte - in dit artikel vertel ik je graag meer over weidse uitzichten, verse eitjes van de boer en wakker worden in een magische ronde nomadentent. Een droom!

Campspace yurt

Slapen yurt Nederland: bijzonder overnachten

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik de afgelopen jaren op heel wat fantastische plekken mogen overnachten. Toch weten sommige nieuwe bijzondere slaapplekjes me weer te verrassen, zo ook deze yurt in Hoogmade. Meestal gebeurt dit door een mooie locatie, een écht unieke accommodatie of hele lieve mensen die zo’n plek runnen. Of natuurlijk door een combinatie van dit alles - iets wat ik bij deze Campspace yurt voelde. We worden bij aankomst direct welkom geheten door gastvrouw Gemma. Zij woont samen met haar man (en dieren) op de boerderij naast de boomgaard waar ze de yurt hebben opgebouwd. De boomgaard is afgeschermd met een hekje en veel groen. We hebben het geluk dat we hier mogen slapen op het moment dat een van de bloesems in volle bloei staat. Dat voelt echt als een cadeautje!

Gemma geeft ons een kleine rondleiding door de yurt en laat zien waar het sanitair zit: in een keurig huisje naast de yurt. Ze vertelt dat haar man heel wat meubels in de yurt zelf heeft gemaakt, waaronder de keuken en het kastje waarin lokale producten van de buurman liggen die je kunt kopen. Hier word ik eigenlijk direct al heel blij van: zelfgemaakte meubels, een magische tent en ook nog eens kaasjes en andere producten van de boerderij binnen handbereik. In de yurt staat een tafel met vier stoelen, twee heerlijke loungestoelen en een groot verstelbaar bed. Je leest het goed: een verstelbaar bed, hoe comfortabel? Ook is er een elektrische kachel te vinden en staat er een televisie. In het keukentje liggen twee verse eieren voor ons klaar en vinden we volop koffie en thee. Ook staat er een streekwijntje op tafel, die we later bij een BBQ buiten proberen. Aan faciliteiten dus absoluut geen gebrek, wat een fijn en vooral warm welkom.

Slapen in een yurt met luxe

Wat me meteen opvalt, is de luxe en het comfort in deze yurt. De twee eerdere yurts waar ik sliep waren óók fantastisch, maar meer back to basic. Hier kun je als je wakker wordt de rugleuning van je bed verhogen en een lekker kopje koffie zetten om vervolgens vanuit bed naar de paardenwei buiten te staren. Om op zo’n comfortabele manier te genieten van het buitenleven is stiekem ook wel eens heel erg fijn.

Ik houd van back to basic, maar word ook juist heel blij als je erachter komt dat een slaapplek net iets meer dan alleen een slaapplek is. Wat ook mooi meegenomen is, is het feit dat het bed hartstikke lekker ligt én zit. Ik werk eigenlijk nooit vanuit bed, maar heb hier mijn laptop opengeslagen om wat teksten te schrijven in alle rust. Er is WiFi aanwezig, dus ideaal wanneer je even op een andere plek dan thuis wilt werken.

Wat te doen in de buurt van de yurt?

Deze Campspace yurt is te vinden in Hoogmade, in de buurt van Leiden. Je bevindt je hier op boerenerf dus de omgeving is misschien wel exact zoals je zou verwachten: veel weilanden met dieren, fraaie vergezichten en boerderijen met lokale winkeltjes. Vanaf je yurt wandel je zo naar de buren waar een kaasboerderij én -winkel te vinden is. Voor mij de perfecte combinatie, dus! Daarnaast kun je hier goed fietsen en wandelen in de buurt; in de yurt vind je verschillende routes. Ook ben je vanaf de plek binnen no time in Leiden, mocht je toch wat meer de drukte op willen zoeken. Naast de yurt zit een bouwbedrijf waardoor je af en toe vrachtwagens het terrein op ziet rijden. Wij hebben daar absoluut geen last van gehad, maar Gemma vertelde ons dat ze dat zelf wel vervelend vindt voor de gasten.

Kortom: van alles te doen als je er toch even uit wilt. Wij zijn hier vooral in en om de yurt gebleven, wat óók heel prettig is. Je hebt je eigen stukje grond met een lange picknicktafel waar ook een stenen BBQ te vinden is. Toen Gemma wist dat we wilden barbecueën bracht ze ons het rooster, kolen en aanmaakblokjes. Wat mij betreft maakt het niet uit hoe koud het is: barbecueën kan altijd, zolang het maar droog is. Wat ook leuk is, is dat je de BBQ bij weinig wind mag gebruiken om een vuurtje in te stoken. Kan deze plek nog perfecter?

Slapen bij locals: wat is Campspace ook alweer?

Een yurt huren via Campspace is zeker uniek te noemen. De meeste plekken die je op Campspace ziet staan, zijn stukken grond, erf of bos die eigendom zijn van locals. Via Campspace logeer je dus met je eigen kampeermiddel bij mensen in hun tuin, op hun erf of op een ander stuk grond dat ze bezitten. Zo gooiden wij eerder ons tentje uit in een tuin in Mook, waar we op loopafstand van de Mookerheide waren. Wat ik zo bijzonder vind aan Campspace is dat je via daar kunt logeren op de mooiste plekken; plekken waar je normaal niet zo snel zou overnachten. Dat komt misschien wel het dichtst in de buurt van wildkamperen in Nederland. Ga je buiten Nederland op pad? Ook daar vind je talloze spaces in de natuur bij Campspace.

Ook zin in een avontuur bij Campspace? Ga kamperen bij locals of boek een bijzondere overnachting in de natuur, zoals deze te gekke yurt. Niels en ik zijn het er al over eens: wij gaan deze yurt zelf nog eens boeken - misschien al dit najaar. We vonden het zo’n fijne plek om te werken en te relaxen dat ik twee nachtjes eigenlijk te kort vond. Ik had er nog veel langer van willen genieten. Dat ik nu alweer zin heb om terug te gaan zegt volgens mij genoeg!