10x mooiste natuurcampings van Nederland

Kamperen doe ik het liefst op een natuurcamping. Dat zijn campings waar de natuur, stilte en kleinschaligheid centraal staan. Hoe fijn is het om wakker te worden in het groen met alleen het geluid van fluitende vogeltjes om je heen? Dat is wel even wat anders dan een grote familiecamping met hokjes voor je kampeermiddel. Wat tof is, is dat je helemaal niet ver hoeft te reizen voor dit soort mooie campings. Nederland kent namelijk een groot aantal natuurkampeerterreinen en boscampings. In dit artikel vertel ik je meer over de tien mooiste natuurcampings van Nederland.

Camping Dasselaar

Wat is een natuurcamping precies?

Wanneer je nog nooit op een natuurcamping hebt geslapen, heb je wellicht geen idee wat een natuurcamping precies is. Ik kijk altijd bij het aanbod van Natuurkampeerterreinen, dé organisatie in Nederland waar je natuurcampings kunt boeken. Om een natuurkampeerterrein te kunnen zijn, moet een camping aan een aantal voorwaarden voldoen. Hierbij gaat het eigenlijk altijd over kamperen in de meest pure vorm. Er zijn heel wat campings in Nederland die aan de volgende ‘eisen’ moeten voldoen om een natuurkampeerterrein te zijn:

  • Een natuurcamping beschikt altijd over een mooie groene locatie - ver weg van de drukte.

  • De meeste natuurkampeerterreinen zijn klein qua omvang. Wel profiteer je altijd van een ruime plek voor je kampeermiddel.

  • Vaak mag je je eigen plekje kiezen op een natuurcamping (soms tegen betaling, vaak niet). Ook leuk: op sommige natuurcampings kun je hangmatkamperen!

  • Natuurcampings zijn bedoeld voor rustzoekers. Dat betekent dat je geen ‘last’ hebt van animatieteams, muziek, auto’s op het terrein en meer.

  • Het sanitair van een natuurcamping is meestal basic. Er zijn een paar campings in Nederland in de natuur die over luxe voorzieningen beschikken, maar de meesten hebben een basic douche- en toiletgebouw.

  • Bij veel natuurcampings staat duurzaamheid centraal.

Kamperen Dasselaar

1. Natuurkampeerterrein De Vlagberg

In Sint Anthonis vind je het mooie groene terrein van De Vlagberg, een prachtige boscamping met ruime plekken. Vanaf je plek wandel je zo het bos in waar je uren kunt struinen. Er is een overdekte kampvuurplaats aanwezig (extra fijn!) evenals een luxe sanitairgebouw in het midden van de camping. Ik ben hier nu een paar keer geweest en het voelt iedere keer weer als thuiskomen, zó fijn.

2. Natuurkampeerterrein Twilhaar

In het oosten van het land vind je Natuurkampeerterrein Twilhaar, een groene oase in het bos op de zandgronden van de Sallandse Heuvelrug. Ook hier geniet je van een ruime plek en ga je even helemaal back to basic zonder stroom, met waterbesparende douches en duurzame toepassingen. Maak een kampvuurtje in de gemeenschappelijke vuurplaats of bij je eigen plek, wanneer de droogte dat toelaat.

3. Landgoedcamping Westerwolde

Op de Veluwe, in de buurt van Radio Kootwijk, kun je kamperen bij Landgoedcamping Westerwolde. Op deze natuurcamping vind je een mix van seizoensplekken en tijdelijke plekken inclusief een groot tentenveld. Je hoeft niet bang te zijn voor een camping met groot karakter door die seizoensplekken - alles is heel natuurlijk ingericht. Vanaf hier wandel je zo door het bos en over de heide, waarbij een bezoek aan Radio Kootwijk zeker aan te raden is. Er zijn vuurschalen te huur om een gezellig vuurtje op je plek te maken.

4. Natuurkampeerterrein de Voscheheugte

Zonder twijfel een van de mooiste plekken van het land: natuurkampeerterrein de Voscheheugte in Drenthe. Deze groene plek beschikt over een aantal fijne kampeerspots voor je caravan, busje of tent. Ook zijn er een aantal ingerichte caravans en cabins te huur, evenals een kleurrijke keet en een tiny house. Bij de camping hoort een knus boscafé en -restaurant waar je lekker kunt eten. Aan de overkant van de camping vind je het kleurrijke Mantingerzand dat in de nazomer paars kleurt.

5. Natuurcamping Het Bos Roept

Bij Het Bos Roept in Slootdorp (Noord-Holland) is het voor iedere leeftijd een feestje om te kamperen. Ik werd eerder al verliefd op de gemeenschappelijke kas met vintage meubels en keukentje, de mooie ruime plekken en de ingerichte tenten, tiny houses en bijzondere slaapplekken. Ook keek ik hier mijn ogen uit: de sterrenhemel in de winter was zo helder - dat had ik nog nooit in Nederland gezien. Extra leuk: ook hier kampeer je met een kampvuurtje. Dat maakt kamperen toch wel compleet.

6. Natuurkampeerterrein Drie

Bij het mooiste bos van Nederland (althans, dat vind ik) vind je Natuurkampeerterrein Drie. In Ermelo, aan de rand van het Speulderbos, is deze natuurcamping gemaakt als een soort open plek in het bos. Deze groene camping is klein maar fijn en beschikt over luxe sanitair, een overdekte kampvuurplek en uitzichten vanuit je bus of tent op het bos. Het bos is hier écht je achtertuin en wat voor een bos; de dansende bomen van het Speulderbos zijn ontzettend magisch. Zoals dat vind je nergens anders in Nederland.

7. Natuurkampeerterrein Dasselaar

Heerlijk kamperen in de natuur in Flevoland deden we al eens bij Natuurkampeerterrein Dasselaar, een paradijselijk stukje groen in de polder. Bij Dasselaar heb je de keuze uit verschillende veldjes - voor hondeneigenaren is een apart veld te boeken. Ook hier sta je zo in het bos; vanaf de camping zijn verschillende wandel- en fietsroutes die je kunt volgen. Met ruime plekken, een aardige eigenaar en een groene omgeving is dit een absolute tip voor op je lijstje.

8. Natuurkampeerterrein De Klashorst

In het Vechtdal vind je het mooie terrein van Natuurkampeerterrein De Klashorst. Ik sliep hier een keer in de trekkershut Grashopper (aanrader!) en ontdekte toen meteen de mooie kampeerspots. Wat ik heel fijn vind aan deze plek is dat de eigenaren Martin en Herma ontzettend aardig zijn, waardoor je je heel welkom voelt. Beschik je niet over een eigen kampeermiddel maar wil je toch even in de natuur logeren? Boek dan een van de trekkershutten, ingerichte tenten of de fraaie NatuurLodges met een arrangement. Naar die laatste accommodaties ben ik heel nieuwsgierig.

9. Logeren bij de boswachter: Natuurkampeerterrein De Lange Paal

Ben je toe aan wat Waddenavontuur? Dat snap ik altijd. Op mijn lievelingseiland Vlieland kun je terecht bij Natuurkampeerterrein De Lange Paal. Deze camping vind je op een van de mooiste stukken van het eiland; tussen bos en duinen in én in de buurt van het strand. Het is goed om te weten dat Vlieland autoluw is en dat je er dus niet met je eigen auto kunt komen. Dat geeft niks: de sfeer op Vlieland is zó relaxed, daar past een kampeervakantie in een tentje hartstikke goed bij! 

10. Natuurkampeerterrein it Dreamlân

Last but not least: kamperen bij it Dreamlân in Friesland. Deze prachtige groene plek in het noorden van het land beschikt over ruime plekken met uitzicht over de schapenweide. De camping ligt op een oude Friese terp met wild gras en kleurrijke weidebloemen. Écht een cadeautje om hier wakker te worden! Je bent welkom met je eigen kampeermiddel of je huurt een van de vakantiehuizen of de Trek-In. Hier wil je nooit meer weg, want zo hoort vakantie vieren te zijn.