Avontuur aan de Mookerheide met Campspace

Golden hour is hét moment voor een fijne wandeling over de Mookerheide. Dat is dan ook precies wat we na het braden van wat worstjes boven het kampvuur gaan doen. Vanaf onze slaapplek aan de voet van de heide wandelen we binnen enkele minuten naar de heide. Daar wachten de Schotse hooglanders al op onze komst: terwijl zij rustig verder grazen, genieten wij van het kleurenpalet dat langzaam maar zeker verschijnt aan de heldere hemel. Met de laatste zonnestralen in ons gezicht kijken we uit over een uitgestrekte heide waar op dat moment niemand anders is. Alleen wij, Pizza de hond, de koeien en de vele overvliegende vogels. Binnen no time staan we ook weer bij de tent en dat terwijl we niet eens op een camping staan. Dit weekend slapen we namelijk in de tuin van locals via het toffe initatief Campspace.

Screenshot 2019-05-17 at 11.29.08.png

Wat is Campspace?

Bij locals slapen was tot voor kort alleen nog maar écht bekend via het boekingssysteem van Airbnb of via couchsurfing. Via eerstgenoemde heb ik ooit eens geslapen in een yurt, boekten we prachtige appartementen en doe ik regelmatig inspiratie op voor een volgende overnachting. Natuurliefhebbers kunnen hier kiezen uit tig huisjes, hutjes en cabins in het bos, maar wat moet je doen als je liever gaat kamperen bij iemand in de tuin of op het erf? Een plekje zoeken via Campspace! Voor mijn Natuurbriefje sprak ik de mensen achter Campspace al eens en iets meer dan een maand geleden mochten we het concept zelf uittesten. We besloten een nachtje op micro-avontuur te gaan op het erf van Mark en Linda in Mook. Lekker kamperen met je huisdier, zoals het (wat ons betreft) hoort.

Kamperen in Mook

Mark en Linda wonen aan de rand van Mook, met hun tuin gelegen aan de rand van het bos. Precies tussen het bos en het huis ligt een stukje groen waar je één of meerdere nachten kunt kamperen. Omdat er een grote schuur staat tussen de tuin van het stel en de plek waar je je tent opzet, heb je je eigen stukje kampeergrond voor een paar dagen. Bij je plek hoort een zogeheten droogtoilet die netjes afgebakend is. Plassen onder de sterrenhemel is leuker dan je denkt! Ook staat er een tafel met een bankje, is er een prullenbak aanwezig en heb je toegang tot warm en koud water. Kortom: eigenlijk alles dat je nodig hebt voor basic kamperen is aanwezig. Precies het kamperen waar wij van houden.

Linda vertelt dat ze nog helemaal niet heel lang op deze plek wonen, maar dat ze compleet verliefd is op de locatie. Ik geef haar geen ongelijk, want tegenover onze tent is een weiland met paarden en schapen inclusief hun pasgeboren veulentjes en lammetjes. Rechts daarvan is een groot bos te vinden met daarnaast direct de Mookerheide. Wij zijn op dat moment het tweede koppel dat een nachtje komt logeren en dat vinden ze ontzettend leuk én spannend, vertelt Linda. Omdat ze zelf het liefst zoveel mogelijk buiten zijn, snappen ze als geen ander hoe fijn het is om van zo’n mooi plekje te genieten Tel daarbij op dat ze eigenlijk helemaal niets deden met het grasveld achter de schuur en je hebt een gouden combinatie. Hoe te gek is het dan dat je zo’n droomplek kunt delen met kampeerders?

90CA710A-6754-49EC-B018-803B97059B36.JPG

Kampvuur tijdens kamperen

Naast de kampeerplek is een kleine weg te vinden waar gedurende de dag fietsers, hardlopers, wandelaars en ruiters langskomen. Vanaf onze stoel bij het kampvuur zeggen we iedereen gedag en sommige mensen blijven zelfs even staan om iets te zeggen in de trant van “mooie kampeerplek!”. Ook kennen de meeste voorbijgangers hond Sep die bij Mark en Linda woont. Sep komt ons tijdens het verblijf ook een paar keer opzoeken. In de avond ligt hij lekker op een stok te kauwen terwijl wij met Pizza bij het kampvuur zitten, zo gezellig!

Voor ons is het bijna een voorwaarde om een fikkie te mogen stoken tijdens het kamperen. Wij zoeken daar toch vaak een camping op uit - hoewel dat natuurlijk niet altijd mogelijk is met de droogte. Ik was stiekem dan ook erg blij dat we op de website van Campspace zagen dat kampvuur mogelijk was bij Mark en Linda. Aan de zijkant van de kampeerplek is een grote opslagplek te vinden met honderden stukken hout. Naast de tent staat een vuurschaal. Dat vuurtje is dus al aan voordat het donker is - sterker nog, we maken ons avondeten boven het vuur. Kamperen is voor mij écht compleet met een kampvuur, het hoort bij het algehele gevoel van slapen in de natuur.

Kamperen+in+mook

Tijdens ons verblijf bij Mark & Linda wandelen we veel in de bossen en over de heide. Het heuvelachtige gebied biedt mooie vergezichten, mogelijke ontmoetingen met hertjes, konijnen, vossen en Schotse hooglanders en een aantal leuke wandelroutes van verschillende afstanden. Tijdens het gouden uur slenteren over de Mookerheide is iets dat nog mooier was dan ik had gedacht: wat een kleurrijk en stil gebied! Na de wandeling maken we het vuur weer even aan en wachten we tot er duizenden sterren boven ons hoofd glinsteren. Het is zo aan het begin van de lente behoorlijk fris, dus dat opwarmen aan het kampvuur is nog wel even lekker. Dat het bijna ging vriezen die nacht hadden we niet helemaal verwacht, dus na een behoorlijk koude nacht op een matje op de grond waren de eerste zonnestralen in de ochtend meer dan welkom.

Als ik de volgende ochtend vroeg met Pizza ga wandelen en Sep met ons meeloopt, komt Linda al gauw even kijken waar Sep is. Ook zij heeft, zelfs binnen, de kou gevoeld van die nacht. Ze vertelt dat we de volgende keer ook zeker gewoon welkom zijn met de caravan, mochten we dat willen. Het grasveld achter de woning is namelijk groot genoeg om je caravan te kamperen. We hebben dan ook al besloten om er eens terug te keren met Karel Karavaan, zodat we nog eens kunnen genieten op deze mooie groene locatie, in alle rust en schoonheid. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn en ook willen slapen op dit unieke plekje aan de Mookerheide: meer informatie vind je hier en ook boeken doe je daar. Campspace biedt nog veel meer andere spots aan die me te gek lijken. Grote kans dat je ons dus binnenkort weer eens bij iemand in de tuin of op het erf vindt met onze tent of caravan.

Liefs Liv