Kampvuurcampings in Nederland | Op deze 5 campings mag je kampvuur maken

Kampvuur tijdens kamperen? Voor mij is dat een must. Natuurlijk kamperen we af en toe op plekken waar we geen fikkie mogen stoken. Maar het liefst kiezen we die kampeerspots uit waar een kampvuur bij de plek gemaakt mag worden. Ik vind het heerlijk om na een lange dag buiten nog een avond onder de sterren door te brengen bij een knisperend kampvuurtje. Gelukkig is er een aantal campings in Nederland waar je kampvuur mag maken.

Kampvuur campings Nederland

Kampvuur toegestaan bij je plek of een centrale vuurplaats

Het leukst vind ik het wanneer je een kampvuurtje voor je camper, tent of caravan mag maken. Dit kan op heel wat plekken in Nederland, maar er zijn nog meer plekken waar er een centrale vuurplaats is. Dat is een plek op het kampeerterrein die bedoeld is om een fikkie te stoken - meestal samen met andere kampeerders. Op die manier kan zo’n vuurtje beter worden gereguleerd en gaan mensen niet zomaar in de natuur vuur maken. In de onderstaande lijst heb ik een mix van campings met kampvuurmogelijkheden op de plek én met centrale vuurplaatsen. Dat laatste is in ieder geval íets - beter dan een camping zonder die mogelijkheid als je het mij vraagt. Wat ook aan te raden is: ga kamperen bij locals waar je op de mooiste plekken slaapt én vaak vuurtjes mag maken.

Kampvuur maken bij Het Bos Roept

In Slootdorp in Noord-Holland vind je natuurkampeerterrein Het Bos Roept. Op deze prachtige camping in het groen is het toegestaan om een vuurtje op je eigen plek te maken. Vraag de eigenaar voor een kleine vuurkorf of een speciale vuurmand en je bent vrij om vuur te stoken voor je kampeermiddel. Je mag ook je eigen vuurschaal meenemen en er is hout beschikbaar op de camping. Liever met andere kampeerders rond het vuur zitten? Bij Het Bos Roept is ook een overdekte vuurplaats te vinden aan het eind van de camping.

Kampvuur Het Bos Roept

Vuurtje stoken bij camping Landgoed de Wielewaal

In Zeewolde in Flevoland ligt Landgoed de Wielewaal; voor ons een van onze nieuwe favoriete kampeerterreinen van Nederland. Wij zijn hier nu twee keer net buiten het seizoen geweest en beide keren bleek het heerlijk te zijn. Op deze camping zijn vuurschalen en vuurkorven aanwezig - vaak staan ze al op een plek en anders moet je even vragen bij de receptie of er nog ergens eentje beschikbaar is. Je mag deze vuurschalen op je eigen plek gebruiken. Bij de receptie koop je voor € 5 een grote kist met hout waar je zeker een avondje mee zoet bent. Net als bij Het Bos Roept is er bij Landgoed de Wielewaal een vuurplaats te vinden met een overdekte stormhut. Dat is handig wanneer je met een groep mensen bent of wanneer het heel slecht weer is en je alsnog van een vuurtje wilt genieten.
Disclaimer: vanaf 1 maart 2021 gaat Landgoed de Wielewaal verder als Energy Up. Lees hier meer over deze verandering.

Kampvuur Landgoed de Wielewaal

Kampvuur maken bij Camping Fraai in Friesland

Nog zo’n fijne plek waar je een kampvuurtje op de plek mag maken is Camping Fraai in Haulerwijk. Op deze kleine camping in Friesland is het sowieso heerlijk toeven. Je slaapt er met je eigen tentje, caravan of camper of je boekt een van de pipowagens of retro caravans. Wij sliepen hier in de fantastische pipowagen Vrijer en maakten daar ‘s avonds een knus haardvuurtje. Er is hier ook een gemeenschappelijke vuurplaats te vinden. Let op: sinds 2020 volgt de camping (evenals vrijwel alle andere plekken in Nederland) het stookalert. Dat betekent dat je hier alleen een fikkie mag maken wanneer het weer het toelaat. Is het te droog of waait het te hard? Dan is het te gevaarlijk om vuur te maken.

Kampvuur bij Camping Fraai

Natuurkampeerterrein de Vlagberg: kampvuurtje maken

Een van mijn andere lievelingscampings in Nederland is Natuurkampeerterrein de Vlagberg. Deze boscamping in het zuiden van het land heeft alles wat mijn kampeerhartje begeert: grote natuurplekken omringd met hoge bomen, twee gemeenschappelijke kampvuurplekken en een locatie in het hart van de natuur. Je wandelt hier zo het bos in. Helaas mag je hier geen vuurtje maken bij je plek, maar omdat er twee kampvuurplekken zijn, is er altijd wel ergens plek. Een van de twee plekken is half overdekt zodat je ook met slecht weer kunt genieten van de warmte van een vuurtje. Ideaal voor ieder seizoen dus!

Camper huren Goboony

Kampvuurtje maken bij Natuurkampeerterrein Drie in Ermelo

Nu ik het toch de hele tijd over favoriete kampeerplekken in Nederland heb, kan deze prachtige plek er ook nog wel bij: kamperen bij natuurkampeerterrein Drie in Ermelo. Deze wederom boscamping is van alle gemakken voorzien voor de diverse kampeerder. Hier ervaar je dat je niet veel nodig hebt om optimaal van de natuur te kunnen genieten. Je mag helaas geen kampvuur bij je plek maken, maar er is wel een overdekte kampvuurplek aanwezig waar je het hele jaar door een fikkie mag stoken. De locatie is fantastisch: een van de mooiste bossen ligt om de hoek. Het Speulderbos is de perfecte plek om uren te wandelen en je te vergapen aan de natuur, om vervolgens lekker rozig bij het kampvuur te zitten.

Kampvuur Camping Drie Ermelo