Natuurkampeerterrein Drie, Speulderbos

Hoe kom je er?

Vanaf Utrecht Centraal pakken wij de stoptrein richting Ermelo, waar we binnen ongeveer drie kwartier zijn. Vanaf daar rijdt er een buurtbus (nummer 501) naar een plek dichtbij onze bestemming, ideaal! Al met al zijn we slechts één uur onderweg om op het aardig afgelegen natuurkampeerterrein Drie te komen. Ideaal. Je kunt dus binnen no time in de middle of nowhere zijn, waar dan ook echt bijna niks of niemand te vinden is.

Onze ogen vallen vrijwel direct op het bos achter het kampeerterrein. Het Speulderbos wordt ook wel het bos van de dansende bomen genoemd en we zien meteen waarom. Op deze winterse dag zorgen de mist en de kronkelige bomen voor een sp(r)ookachtig geheel. Alsof je op de set van een spannende thriller staat zonder dat het eng is. 

 

Alleen op de wereld

Voordat we de omgeving gaan ontdekken willen we eerst de tent opzetten. Het is al in de middag, dus zul je net zien dat als we eerst gaan wandelen we in het donker terug komen. Wel typisch iets voor ons natuurlijk. Op natuurkampeerterrein Drie is in eerste instantie niemand te vinden. We zien een grote tent en een campertje, maar we spotten geen bewoners. We zouden vandaag slapen bij de boswachter die ons een plek zou aanwijzen, maar ook die zien we nergens. Dus we zetten ons tentje op een willekeurige plek vlakbij het prachtige bos. De temperatuur is net boven het vriespunt en het is al een uurtje of drie dus we verwachten niet dat er nog veel meer bezoekers bij komen vandaag.

Zodra de tent staat pakken we onze spullen om een stuk te gaan wandelen. Op het kampeerterrein is een houten hekje waar je direct het Speulderbos kunt betreden. We wanen ons zowel op de camping als in het bos in een eenzaam wonderland. Een beetje angstaanjagend hoe de mist tussen de bomen sluipt maar tegelijkertijd zo magisch hoe mooi! 

Hoewel we ons opmaken voor een zware kampeernacht in temperaturen onder nul laat ook dit seizoen weer prachtige kanten van de winter zien. Terwijl de bomen kaal zijn worden de dorre takken op de grond overgenomen door het groenste mos, een prachtige zachte deken gemaakt door de natuur. Samen met de dorre kleuren van bladeren en takken ziet de vloer van het Speulderbos eruit als een scene recht uit een duister sprookje waar elk moment een magisch wezen in kan opduiken. We staan dan ook op elke vierkante meter zo ongeveer stil om foto's te maken om het gevoel en de sfeer in het bos enigszins vast te kunnen leggen. 

 
 

Van koud naar warm

Hoe snel we vanaf de grote weg op Camping Drie komen en vervolgens in het Speulerbos de bewoonde wereld verlaten, zo snel zijn we er ook weer. Vanuit de ingang naar het bos op de camping sta je na drie minuten bij Restaurant Boshuis Drie waar we op deze winterdag goed kunnen opwarmen. Terwijl de avond valt maken we ons op voor een koude nacht met warme chocolademelk en dito appeltaart met slagroom. Toch best wel fijn, zo'n restaurant aan de rand van een bos waar we ons helemaal alleen kunnen voelen.

Ook warmen we ons voor het slapen gaan nog op in het sanitair gebouw van Camping Drie. Een van de grootste misverstanden over natuurkampeerterreinen moet toch zijn dat wc's en douches net zo 'primitief' zouden zijn als de basic kampeerterreinen waar we vaak komen. Niets is minder waar! 

We werden al eerder verrast op Natuurkampeerterrein De Voscheheugte in Drenthe met luxe douches die wij thuis niet eens hebben en ook op Camping Drie is het weer prima geregeld. Er zijn grote warme ruimtes met schone wc's, douches, wasbakken en spiegels. Ook hier blijven we een tijdje hangen om thee te drinken en gewoon zo warm mogelijk onze slaapzak in te duiken. We kunnen wel zeggen dat we de sanitaire faciliteiten nu op allerlei manieren hebben gebruikt tijdens onze kampeeravonturen.

Nog een manier om warm te worden (tijdens winter én zomer) op Camping Drie: de vuurput! Lang duurt het niet maar we krijgen met wat papier en kleine takken een vuurtje aan waar we ook best even trots op waren. Terwijl we om het vuurtje zitten horen we het bos ontwaken met uilengeluiden, overal geritsel en fluisterende bomen. Wat een magisch moment om zo, onder de heldere sterrenhemel, de natuur op deze manier te horen leven. 

 
 

Na een goede nacht (lees het verslag over onze winterkampeer-ervaring hier!) pakken we onze met ijs bedekte tent weer in om terug te keren naar de bewoonde wereld. Dit is niet heel lastig want de bus stopt letterlijk om de hoek van Camping Drie. Dit soort kampeeravonturen zijn dus ook heel gemakkelijk een keer doordeweeks te doen of een last minute tripje in het weekend. Liv staat dan ook om 11 uur 's ochtends weer vrolijk op het werk! 

Op Camping Drie is eigenlijk alles binnen bereik. De Veluwe, het Speulderbos met de dansende bomen waar je echt stilte kunt ervaren. Daarnaast is er het restaurant om de hoek waar ook de bus ongeveer voor de deur stopt. Het is de perfecte oplossing voor mensen die met alleen een tent op hun rug reizen, afhankelijk zijn van het openbaar vervoer en zowel alleen als met mensen wil/kan zijn. Hoewel de camping verder, buiten het uitstekende sanitair, geen features heeft, heeft dat het eigenlijk ook niet nodig. Natuur, plek om je tent op te zetten en ontzettend goed bereikbaar. Wat wil je nog meer?