Een Drentse wereldreis met Tralaluna

Er is niks beters dan een roadtrip. In mei kregen we eindelijk de kans om door een deel van Nederland te roadtrippen en wel met de mooiste vintage camper ooit! Voor De Groene Koepel (voorheen Natuurkampeerterreinen) gingen we met Neef Herbert, een vintage kampeerbus van het geweldige bedrijf Tralaluna Casita on Wheels, door Drenthe toeren. 

 

Hoe kom je er?

Net als de vorige keer beginnen we onze reis in de trein richting Zwolle om daarna in een sprinter richting Groningen te stappen. Met lijn 137 vanaf Station Hoogeveen kom je uiteindelijk bij een huis met bijzondere schapen en bijzondere auto's: het hoofdkantoor van Tralaluna, Casita On Wheels én rustplaats voor de prachtige oldtimers en vintage caravans. Wij hebben geluk want Martin komt ons gewoon ophalen van het station. Met zelfgemaakt ophaalbordje staat hij ons al op te wachten. Meer welkom kunnen we ons bijna niet voelen!

Terwijl we cake en koffie krijgen voorgeschoteld presenteert Manilde, de andere helft van Tralaluna, ons het persoonlijk in elkaar gezette programma met tips over de omgeving en leuke activiteiten en evenementen die er deze week in de buurt te doen zijn. Dit zetten ze voor iedereen die met een van de Tralaluna wagens op pad gaat in elkaar, hoe tof! Een plaatselijke rommelmarkt? Don't mind if we do..

 
 

Het technische brein achter Tralaluna is toch wel Martin. Terwijl we uitleg krijgen over Neef Herbert, de Mercedes uit de jaren 70 waar we dit weekend mee op pad gaan, vertelt Martin enthousiast over hoe hij de bus ooit zag staan in een veld van een oude landbouwer, totaal verroest. Voor een habbekrats heeft hij Herbert mee kunnen nemen en hem opgeknapt van voor tot achter. 

Je gaat dan ook op pad met alles wat je nodig hebt. De speciale opbergbakken aan de onderkant van de wagen bevatten stoelen en een tafel, oude bordspellen, kookgerei en nog veel meer. Bovenin bevindt zich de slaapruimte met matras en heerlijke dekens; een groot tweepersoonsbed on the road. 

Naast dat Neef Herbert, maar ook alle andere kampeerbussen en caravans, werkelijk alles hebben wat je tijdens een roadtrip nodig zou kunnen hebben ziet de bus er ook gewoon geweldig uit. Met z'n ijsblauwe kleur en leren stoelen lijkt de Mercedes vers uit de fabriek te komen. Dat maakt 'm extra bijzonder en op deze manier zie je goed wat voor werk en energie Martin allemaal in de bus heeft gestopt.

Dat Herbert al wat jaren achter de rug heeft is te merken zodra we weg willen rijden. Met onze vriend Jeroen als chauffeur hoeven we zelf niet achter het stuur te kruipen, maar net als iedere moderne bestuurder moet hij er even inkomen. Vooral het schakelen en sturen gaat stroef. Tijdens deze vakantie kan de bestuurder dan ook rekenen op mooi wat krachttraining in de armen. Heb je die work-out ook meteen weer gehad. Handig!

 
 

On the road

De vrijheid overvalt ons meteen, we kunnen gaan waar we willen! Het is nou niet de bedoeling dat je met Neef Herbert koers zet naar Parijs. Het oude bakje blijft graag een beetje in de buurt van huis. En daar zijn wij natuurlijk ook voor gekomen want er is al zoveel te zien in het prachtige Drenthe! 

Eigenlijk kun je vijf minuten na vertrek de kampeerbus alweer neerzetten voor een wandeling door het Mantingerzand. Dit gebied hebben we vorig jaar ontdekt tijdens een van onze eerste kampeertripjes naar Natuurkampeerterrein de Voscheheugte en ook deze keer gaan we er even langs. Het natuurgebied ligt er elk seizoen anders bij. Deze keer niet zo paars als in augustus (echt een aanrader) maar alsnog ontzettend magisch. De hele vibe wat betreft rust die je hier krijgt werkt verslavend.

Zo zijn er meer veengebieden in de buurt van Mantinge. We stoppen tijdens onze roadtrip ook bij het Balloërveld, een enorm natuurgebied in de buurt van Assen. Het heerlijke aan deze plekken is dat je in de wijde omgeving niemand kan tegenkomen. Hoewel er langs een stuk van het wandelpad de weg loopt voelt de bewoonde wereld eigenlijk al heel snel ver weg. 

Home away from home

Na de nabijgelegen natuurgebieden te hebben verkend begeven we ons naar een camping om onze rijdende slaapplaats uit te klappen voor de nacht. Dit doen we vanavond op Natuurkampeerterrein Landgoed Buiten, op een paar minuten van het stadje Zuidlaren. Deze uiterst bijzondere en sfeervolle camping verdient een verslag opzich, deze vind je hier. We voelen ons er vrijwel meteen thuis.

In een mum van tijd klappen we de luifel aan de zijkant open en hangen we de gezellige lampjes eraan. De handige opbergvakken aan de onderkant van de kampeerbus zijn gemakkelijk met schuiven open te maken waar onder andere kampeerstoelen en een tafel klaarliggen voor gebruik. Het is letterlijk tien minuten werk voordat we uitgerust op onze stoelen uitkijken over de camping en een zucht van rust slaken. 

Ook op eigen houtje koken gaat heel eenvoudig met Neef Herbert. Met een kookstel met twee pitjes, een koelbox en al het kookgerei wat je maar nodig kan hebben voelt Neef Herbert echt als een tweede thuis, van alle gemakken voorzien. Ook als de zon ondergaat en we voor de kampeerbus zitten met een wijntje kunnen we ons geluk niet op. We hebben letterlijk alles wat we nodig hebben binnen handbereik en dat allemaal in slechts een bus!

Wanneer de nacht valt kruipen we onder de dikke dekens in het tweepersoonsbed. Het matras ligt heerlijk, er zijn voldoende kussens en met het geluid van de dieren in de natuur op de achtergrond kan het niet anders zijn dan dat we hier heerlijk slapen. Voor de liefhebbers kun je in de nacht zelfs je smartphone of je camera opladen ín de slaapcabine: er zijn meerdere stopcontacten aanwezig. De volgende ochtend worden we vroeg maar uitgerust wakker. Omdat we ontzettend geluk hebben met het weer gooien we vanuit bed direct de luifel open om zo in een ochtendzonnetje goed wakker te kunnen worden.

Het liefste zouden we Neef Herbert mee naar huis willen nemen, maar in de middag is het helaas weer tijd om hem terug te brengen naar de eigenaren. Alle spullen zijn binnen no time ingepakt en de luifel is door het handige systeem snel op te bergen : het is tijd om te vertrekken! Met flink geronk van de motor rijden we het terrein van Landgoed Buiten af en worden we zelfs uitgezwaaid door de eigenaren van het terrein en meerdere kampeerders. Het is natuurlijk ook wel fantastisch om een dergelijke bus door het gras te zien crossen. Nog één keer ervaren we de wind door ons haren in de vintage bus terwijl we met de ramen open langs de mooiste weggetjes van Drenthe rijden. We zijn deze twee dagen stiekem enorm verliefd geworden op Herbert, hopelijk is deze liefde ook wederzijds! <3

 

Heb jij nou ook zin om met een van de vintage bussen op stap te gaan in Drenthe? Dat kan en beter nog: dat zou je absoluut eens móeten doen.

Website Tralaluna: http://www.tralaluna.nl/
Prijzen en reserveren: http://www.tralaluna.nl/prijzen-en-reserveren/