Uitwaaien bij Camping Fraai: slapen in Pipowagen Vrijer

De wind raast langs de pipowagen wanneer we onder de wol kruipen. Ondanks het stormachtige zomerweer hebben we de hele avond voor de wagen gezeten met een rood wijntje en een vuurtje. Het is heerlijk rustig op de camping: veel mensen hebben hun kampeeravontuur geannuleerd door de verwachte storm dit weekend. Voor gastvrouw Miranda natuurlijk iets minder leuk, voor ons voor dat moment stiekem best fijn. We slapen namelijk ontzettend goed op alleen de geluiden van de natuur! Pipowagen Vrijer van Camping Fraai blijkt hiermee een heerlijke uitvalsbasis voor een rustig weekend weg in Friesland. Zelfs wanneer het wel drukker op de camping zou zijn, is de wagen een rustig middelpunt op het grote veld. Ga je weer met me mee?

32DCDCAF-9DDB-4099-A9CD-F9E63EC5ECA9.JPG

Hoe kom je er?

Camping Fraai is gelegen in Haulerwijk in Friesland. Wij nemen dit weekend de auto richting het noorden: het stormt namelijk behoorlijk en de wind heeft al aardig wat spoorroutes stilgelegd. Je kunt bij beter weer wel gewoon met het openbaar vervoer naar deze toffe plek. Vanaf Utrecht Centraal neem je de trein naar Assen waar je overstapt op de belbus 84 van Arriva. Let op: deze bus moet je minstens een uur van tevoren (gratis) reserveren. Vervolgens stap je uit bij halte Hoofdweg Boven in Haulerwijk, precies voor de deur van de camping. Hoe handig is dat? Je kunt ook via Heerenveen reizen: neem daar de Arriva Qliner 324 naar Drachten en stap daar over op de belbus 84 richting Assen.

Dat slapen in een pipowagen bijzonder blijft, bewijst ons nachtje in Pipowagen Vrijer. Inmiddels hebben we in best wat pipowagens mogen slapen: zo brachten we vorig jaar een nachtje door in de pipowagen van Op ‘t Eilandje en sliepen we al eens in de kleurrijke pipowagen van Nietsistegek op de Veluwe. Eerder dit jaar nodigde Miranda van Camping Fraai ons uit om een weekendje te komen slapen in hun nieuwste aanwinst; de grote pipowagen genaamd Vrijer, een ruime pipowagen met een heerlijk bed, een keukentje, een zithoek en zelfs sanitair. Daar kon ik echt geen nee tegen zeggen, want op de foto’s zag het er al veelbelovend uit. Het leuke is: de hond mag mee! Dat soort plekken hebben bij mij altijd een streepje voor, want ik vind het juist heel fijn om op een mooie natuurplek te zijn waarbij Pizza gewoon mee mag. Hond mee, eten en drinken mee, slaapspullen mee en daar gaan we. De rest is aanwezig in de pipowagen, dus we reizen best ‘licht’. Wat een luxe!

Warm ontvangst op de camping

De harde wind waait ons naar het hoge noorden waar we direct warm worden ontvangen door gastvrouw Miranda. Samen met haar gezin woont ze hier nu een tijdje, het is het tweede seizoen van de camping dat ze draait. Hun huis staat aan de straat met daarachter een hele diepe tuin waar iedereen met een kampeermiddel van mag genieten. Je ziet hier regelmatig de mooiste vintage campers en caravans, vertelt Miranda. Natuurlijk ben je ook gewoon welkom zonder kampeermiddel: op het terrein staan twee pipowagens, twee retro caravans en je kunt een tunneltent en een bijzettentje huren. De pipowagen waarin wij deze nacht mogen slapen is behoorlijk luxe! Je kiest dus zelf hoe luxe je het wilt maken met een of meerdere nachtjes in de natuur.

Vlak achter het huis staat het theehuis van Camping Fraai. Of je nu een campinggast bent of gewoon even aan komt waaien: in het theehuis staat de thee en koffie klaar. Hier schenk je je eigen kopje in (in vintage servies!) en houd je zelf bij wat je gedronken hebt. Ik vind dit soort vertrouwen altijd heel leuk. Het is een beetje hetzelfde gevoel dat je krijgt bij een boer die zijn aardappelen of tomaten verkoopt vanuit een kist naast zijn huis of mensen die onbemand bloemen verkopen op hun oprit met een bakje voor het geld ernaast. Het klinkt misschien cliché, maar ‘in de grote stad’ zie ik dit soort dingen dus nooit. Dit soort dingen maken een weekend weg uit Utrecht nóg leuker, vind ik.

Wandelen in het Blauwe Bos

Nadat we de camping en de pipowagen hebben bekeken, pakken we de auto naar het Blauwe Bos. Vanaf Fraai kun je zelfs naar dit mooie bos lopen, maar omdat we iets verderop willen beginnen waar de hond los mag, rijden we dat stuk erheen. De wind is iets gaan liggen, maar ook hier merk je dat het rustig is. We komen amper mensen tegen terwijl we door het prachtige bos lopen. De heide is zo aan het begin van augustus al een beetje paars en de late middagzon piept net tussen de bomen door. Dat het eigenlijk best warm is, merken we wanneer we een stukje gewandeld hebben en de wind wat minder aanwezig is. Pizza twijfelt dan ook geen seconde wanneer ze een grote vijver ziet en springt linea recta het water in, waar ze wacht tot wij met een stok of een steentje gaan gooien. Alles wat je in het water gooit, vist Pizza eruit. Evenals andere dingen die ze tussendoor tegenkomt. Zo heeft ze aan de Franse kust eens met keien lopen slepen, nadat wij een klein steentje in het water gooiden. Wij besluiten om even te gaan zitten en te genieten van deze bijzondere, stille plek. Totdat Pizza begint te blaffen - het duurt haar te lang voordat we een volgende stok gooien.

Zomerse avond op de camping

Eenmaal terug bij de pipowagen besluiten we een hapje te gaan eten. We zagen vooraf namelijk al dat de pipowagen een keukentje had, dus we hebben zelf eten meegenomen voor de avond. Ik vind dat eigenlijk ook juist wel leuk om lekker kneuterig in een kleine keuken iets klaar te maken wanneer je ergens maar één nachtje slaapt. De pipowagen is namelijk zó leuk dat het bijna zonde is om hier de avond óók niet te zijn. Na een bord pasta maakt Niels buiten het vuur aan en schenk ik de rode wijn in (goed verdeeld, hè?). Hoewel we in eerste instantie het idee hebben dat de wind buiten toch iets te fris is zodra de zon achter de bomen is, is het plots toch na elven. Of nou ja, zo plots is dat niet: de fles wijn is op en onze wangen zijn lekker opgewarmd door het vuur en die wijn. Wat een fijne avond zo!

Terwijl het laatste houtblok op aan het branden is, poetsen wij onze tanden en kruipen we binnen onder de wol. Voordat ik überhaupt door heb dat ik in bed lig, ben ik volgens mij al weg. Die razende wind rondom de pipowagen blijkt het ideale geluid te zijn om als een blok in slaap te vallen. Aan het gesnurk van Pizza te horen, heeft ook zij een heerlijke dag gehad.

IMG_5966.jpg

Ontbijten bij Camping Fraai

De volgende ochtend heeft Miranda een uitgebreid ontbijt voor ons klaarstaan in het theehuis. Je bepaalt zelf hoe laat je wilt ontbijten: we hebben zelf nog eerst een kop koffie in de pipowagen gedronken om even goed wakker te worden, dus we schuiven rond 10 uur aan. Daar is het vintage servies weer: ik voelde me hier sowieso direct al thuis door alle oude spullen. In Utrecht drink ik ook het liefst mijn kop koffie uit een gebloemde mok en eet ik mijn ontbijtje van een vintage bordje.

Terwijl Miranda een andere tafel opruimt, vertelt ze dat ze oorspronkelijk uit Dordrecht komen. Samen met haar man heeft ze altijd de droom gehad om een eigen camping te beginnen. De zoektocht naar een goede plek om dat te realiseren bleek nog best lastig te zijn, totdat ze bij dit plekje in Haulerwijk uitkwamen. Voor nu zou ze niets anders willen: ze heeft alleen maar heel veel toffe plannen voor de toekomst. Wat die plannen precies zijn, mag ik nog niet verklappen. Ik denk dat je vooral zelf eens moet ervaren hoe het is op deze fijne plek in Friesland.

Camping+Fraai+ontbijt

Tot slot nog iets leuks wat ik wel mag en van mezelf móet delen: op de camping staat een sanitairgebouw genaamd Bertus. Van alle namen die je kunt kiezen, koos Miranda voor Bertus. En fantastisch dat ik dat vind! Dit gebouwtje is bedoeld voor de rest van de kampeerders en de mensen die in de andere accommodaties van Camping Fraai slapen. Wij hebben het dus eigenlijk hartstikke luxe met ons eigen sanitair. Toch besluit ik wel om even binnen te stappen bij Bertus. Met zo’n naam moet het immers ook aan de binnenkant toch top zijn? Ja hoor: bij de wasbak staat een oude cassetterecorder INCLUSIEF cassettebandjes van onder andere De Dijk en The Smiths. Je kunt dus gewoon een bandje afspelen terwijl je op de wc zit, dat is toch tof?

Ook slapen bij Camping Fraai?

Dóen! Naast de luxe pipowagen kun je andere te gekke slaapplekken boeken. Boek bijvoorbeeld de gewone (turquoise!) pipowagen aan de rand van het kampeerterrein of ga voor een van de twee retro caravans. Ook is er een grote koepeltent te huur en kun je met je eigen kampeermiddel komen kamperen. Bekijk hier het aanbod van Camping Fraai en laat je verrassen door Friese gastvrijheid met een Dordrechts sausje!


Liefs Liv