Pipowagen op de Veluwe

"Ze heeft zonder dat ze het weet een hele hipsterhemel gecreëerd!" Vol verwondering stappen we de pipowagen binnen en laten we ons verrassen door alle kitscherige pracht: oude theepotten, lichtsnoeren aan de muur en bloemetjesbehang. Om de heerlijke bedstee niet te vergeten! We weten het meteen al zeker: deze gezellige plek midden op de Veluwe is perfect voor Expeditie Kram.

Gracia heeft paars met roze haar en Liv's favoriete print is gebloemd. Van een beetje vintage shoppen zijn we absoluut niet vies en een stuk of wat cactussen vind je zeker bij ons in huis. Aan de andere kant houden we enorm veel van de natuur, fietsen en alles wat daar mee te maken heeft. Op Expeditie Kram willen we dit zoveel mogelijk combineren en tot onze grote verbazing komen we enkele maanden na oprichting van onze blog al op de meest matchende plek: de pipowagen van Nienke van der Kaaij in Schaarsbergen, vlak boven Arnhem.

 

Hoe kom je er?

De pipowagen van Nienke is op verschillende manieren te bereiken. Je kunt natuurlijk met de auto naar het chaletpark Petersburg in Schaarsbergen komen, maar wij namen de trein vanaf Utrecht Centraal richting Arnhem Centraal. Hoeveel we ook van fietsen houden en hoe graag we onszelf ook willen uitdagen, besloten we op deze regenachtige dag om de fietsen thuis te laten staan. Toch is de route naar de wagen prachtig genoeg om op een betere dag de fiets te pakken. Je fietst vanaf Arnhem Sonsbeek helemaal omhoog (met de nodige heuveltjes) richting Schaarsbergen. Zoek van tevoren de Deelenseweg op zodat je precies weet waar je af moet stappen. Het is binnen 20 tot 25 minuten te bereiken. Deze dag namen wij buslijn 9 richting Schaarsbergen. Daar stapten we uit bij de Viersprong, een bushalte waarvan de buschauffeur niet eens wist dat het bestond. Dat kan alleen maar iets goeds en vooral iets afgelegen betekenen.

 
 

Vanaf de bushalte hoeven we maar tien minuutjes de Deelenseweg af te lopen voor we aan de linkerkant de ingang van het chaletpark zien. Ook al zien we nog de drukke weg waar auto's op voorbij razen lijkt Petersburg kilometers van de bewoonde wereld. Terwijl we uiteraard de verkeerde kant van het park inlopen (het zou ook wel erg saai zijn als dat meteen goed zou gaan) stappen we een bizarre sprookjeswereld in onder dichtbegroeid bos. Petersburg klinkt onschuldig, maar zo in de stilte tussen half vervallen chaletjes staan is zowel bizar mooi als een beetje spannend. Wat ook aan deze sfeer bijdraagt is de verlatenheid; we zien letterlijk niemand. Het park lijk al begonnen te zijn aan een winterslaap. We belanden uiteindelijk aan de andere kant van het park waar tussen toch wat saaie chalets het mooiste stukje van Petersburg staat; de pipowagen! De korte beschrijving van 'het derde weggetje rechts' blijkt uiteindelijk best logisch. 

Vanaf het moment dat we ons witte met rode paleis aanschouwen zijn we ruim tien minuten bezig met elkaar vertellen hoe fantastisch deze plek is. Al springend op de trampoline kunnen we eigenlijk niet geloven hoe perfect de pipowagen is. Tot in detail is aan alles gedacht om de bezoeker thuis te laten voelen. Dat voel je meteen. De liefde van Nienke zit in de kanten gordijnen, de gezellige kachel die 's avonds sfeer brengt, de kleine houten kaboutertjes die je groeten als je naar het badhuis loopt, het badhuis zelf en in elk zelfgemaakt detail. Alles om helemaal tot rust te komen in wat blijkbaar het hipster-Mekka is van de Veluwe. 

 
 

Na tien minuten razen zitten we in de opening van onze bedstee (jazeker, bedstee!) en kijken we nog eens om ons heen. Op bijna elke centimeter van de pipowagen is iets tofs te bekijken: vintage potten en pannen, spreuken op de muur, kattenbeeldjes, flamingoprints en prachtige gordijnen. Terwijl de regen tikt op het dak alsof we in een tent zitten voelt het ook wel echt als een kampeerplek. Buiten is het geweldige badhuis waar het toilet en de douche in te vinden zijn. Het loopje ernaartoe heeft al een kampeervibe, laat staan de kampvuurkuil die je onderweg tegenkomt. Dat laatste zouden we super graag willen gebruiken om de heksenketel van Nienke boven te hangen zodat we warme chocomelk kunnen maken, maar de herfst neemt de leiding vandaag. Terwijl de gekleurde bladeren vallen en de regen de hele dag aan blijft houden is de pipowagen het gezelligste plekje op de Veluwe. Kacheltje aan, wifi afwezig en terwijl we vanaf de veranda naar binnen en buiten kijken knijpen we onszelf even: hoezo is deze pipowagen niet constant volgeboekt?

 
 

De rust en stilte van het park geeft ons geen prikkels om andere dingen te doen dan binnen in de knusse pipowagen te blijven en te praten, te eten en films te kijken. En dat is precies wat we doen de rest van de dag. Terwijl het tikken van de regen op het dak de sfeer alleen maar gezelliger maakt kunnen we ons goed voorstellen dat de pipowagen een perfecte plek is voor mensen die even een dag of twee aan de drukte van de stad willen ontsnappen en gewoon met een boek of, zoals wij, met de Disney film Frozen, tot rust willen komen. Niks moet, en dat is wel eens fijn. Er zijn geen verleidingen om je laptop te pakken en wat te werken, geen behoefte om even je mail te checken en geen dagelijkse zorgen. We merken heel erg dat we de buitenwereld totaal loslaten en helemaal opgaan in dat waar we zijn; alleen in een pipowagen midden op de Veluwe.

De pipowagen heeft alles voor de kampeerder die graag de rust opzoekt maar het ook wel even fijn vindt om een lekker bed en een goede douche ter beschikking te hebben. De keuken heeft alles, van vintage potten en pannen tot leuke mokken en natuurlijk een klein fornuis om te koken. De kachel in de wagen maakt tijdens de frisse herfstdagen de plek zelfs gezelliger. Voor het toilet en de douche loop je naar het (privé) badhuisje toe. In een oase van roze flamingo's worden dingen als 'naar de wc gaan' en 'even douchen' heel wat leuker! 

Terwijl het donker wordt nestelen we ons met een bordje mac and cheese in de bedstee en kijken we Frozen op een meegebrachte laptop. Dit kan de bezoeker gerust doen want er is geen wifi te bekennen. Zelfs onze telefoons haperen. Tip van Liv: als je er zeker van wilt zijn dat je ook geen bereik hebt overal waar ook maar een beetje natuur is, dan moet je absoluut T-Mobile nemen. Met een beetje geluk heb je dan zelfs midden in grote steden geen bereik. De ideale telefoonservice voor de kampeerliefhebber en voor iedereen die van rust houdt. Zonder telefoonservice en wifi lijkt de tijd eigenlijk alleen maar sneller te gaan. Na het heerlijke diner zitten we bij het kacheltje nog wat te kletsen met warme chocolademelk en is het opeens half 12. Times flies dus echt wanneer je het goed naar je zin hebt.

 
 

Na een überfijne nachtrust (serieus, die matrassen zijn de hemel) gaan we de omgeving wat meer verkennen. Inmiddels zijn we al frequente bezoekers van de Veluwe en de omgeving Arnhem. Eerder deden we al verslag van het Nationaal Park de Hoge Veluwe waar de natuur niet lijkt op te houden. Een dag uittrekken om dit mooie park te verkennen is zeker een must, en een perfecte manier om de rust buiten op te zoeken. Een van de ingangen van het park ligt op ongeveer twee kilometer afstand van pipowagen dus als je, net als wij, met het openbaar vervoer komt is dit lopend heel goed te doen. Bij de ingang van het park staan gratis fietsen klaar. 

Ook is de stad niet ver weg. Met buslijn 9 sta je met 20 minuten in het centrum van Arnhem. Een dagje naar deze toffe stad maar heb je geen zin in mega drukte? Arnhem heeft ook een paar hele fijne plekken waar je de grote massa ontloopt en tegelijkertijd op hele mooie plekken komt die je zeker niet wilt missen. Geen hotspots maar slowspots zoals we dat noemen. Deze hebben we al op een rijtje gezet voor je! Een fijne optie is ook om, als je een fiets meeneemt, de mooie route van Schaarsbergen naar Arnhem te fietsen. Niet bepaald een lichte fietsroute maar zeker de moeite waard.

 
IMG_5445.JPG
 

Wij nemen deze ochtend een wandeling door de directe omgeving van het park, de Kempenerheide. We zien helaas niet veel heide maar komen wel langs de prachtige bossen rondom het park. De bomen doen erg buitenlands aan en doen zelfs denken aan Asrcpach, een park dat we bezochten in Tsjechië in augustus. Een ochtendwandeling langs de bijna Scandinavische boshutten en hoge bomen is dan ook in elk seizoen prachtig, hoewel we de herfst wel op haar mooist zien terwijl we lopen op een pad van rode en gele bladeren. 

 
 

Terwijl we onze tassen inpakken slaken we een zucht. Wat hebben we toch lekker geslapen, lekker gekletst, lekker niks gedaan. De pipowagen is echt een perfecte getaway voor iedereen die even weg wil. Om echt tot rust te komen hoef je namelijk niet ver te reizen. Een simpele trip naar de Veluwe is genoeg! Daarbij is de plek van Nienke gewoon mooi, verzorgd, kleurrijk en kun je niks anders dan gelukkig zijn. Dit soort bestemmingen zijn de ideale pauzes in een dagelijkse sleur en laten je echt reflecteren op wat je doet en waar je naartoe leeft. De stilte is de baas en het verbaasde ons hoe gemakkelijk we de e-mailinbox en social media konden loslaten. 

Natuurlijk wil je nu weten hoe je een nachtje op deze toffe plek kan doorbrengen. Nienke van der Kaaij, eigenaresse van de pipowagen, is te benaderen via haar Facebookpagina, waar je direct in contact kan komen om een nacht te boeken. Deze fantastische overnachtingsplek mag niet onontdekt blijven!