3x campings op fietsafstand van Utrecht

Kamperen is het ultieme voorbeeld van groen vakantie vieren. Om je gehele vakantie duurzaam te maken, kun je de fiets pakken om bij je vakantiebestemming te komen. Gelukkig zijn er in Nederland heel wat te gekke campings te vinden die je gewoon met de fiets kunt bereiken. Als je geen fietser bent; no worries. Vanaf Utrecht, de stad waar ik woon, ben je al binnen no time bij een mooie camping. Ben je van plan om vanaf daar te fietsen dan tip ik hieronder een paar fijne campings voor je. Woon je niet in Utrecht maar wil je wel eens op pad vanaf je eigen woonplaats? Google dan eens welke campings er rondom jouw woonplaats te vinden zijn. Wedden dat je daar gewoon met de fiets naartoe kunt?

camping-with-hammock-in-summer-woods-on-bike-P7X54SR.jpg

Voordelen van fietsvakantie en kamperen

Eerlijk is eerlijk: ik ben nog nooit op een échte fietsvakantie geweest. Dat betekent natuurlijk niet dat ik er niet nieuwsgierig naar ben. Ik heb eerder al wel eens met de tent op de fiets gezeten naar een mooi plekje in de natuur, maar echt een week of langer weg met de fiets en je kampeergear? Nee. Het lijkt me wel heel tof, want bij dat kleine beetje dat ik eerder gedaan heb, kwamen al ontzettend veel voordelen om de spreekwoordelijke hoek kijken. Het grootste voordeel van een fietsvakantie is bijvoorbeeld dat je lekker goedkoop op vakantie kunt. Het enige dat je nodig hebt is een goede fiets waarmee/waarop je de nodige bagage mee kunt nemen. Veel avontuurlijke gezinnen met (jonge) kinderen kiezen regelmatig voor een fietsvakantie omdat het zo goedkoop is. Extra tip: zorg naast een goede eigen fiets altijd voor een goede kinderfiets zodat je onderweg geen tot zo min mogelijk problemen krijgt met je vervoersmiddel. Dat is wel zo prettig.

Een ander groot voordeel van zo’n fietsvakantie in combinatie met kamperen is dat je veel meer ziet dan wanneer je met de auto of met het vliegtuig op vakantie zou gaan. Plus het lijkt me echt een onvergetelijk avontuur wanneer je met bijvoorbeeld je vrienden zoiets onderneemt. Mijn eerste zomervakantie zonder ouders is bijvoorbeeld om nooit meer te vergeten: samen met mijn beste vriendin Marije en een veel te grote backpack begonnen we op Texel en gingen we met een tentje alle eilanden af. De TV-tastour 2007. Tot nu toe is dat nog steeds een van de leukste vakanties OOIT geweest, juist omdat je met alleen een tas van hot naar her trekt. We hadden toen nog geen telefoons met (onbeperkt) internet, volgens mij zelfs niet eens met abonnement. Een fiets zou bij deze vakantie alleen maar handig zijn geweest; op Texel en Terschelling hadden wij dan ook een fiets gehuurd.

people-camping-in-the-forest-P7ST629.jpg

Fiets vanaf Utrecht naar de camping

Utrecht is de perfecte startlocatie voor je kampeervakantie. Vanaf deze stad zit je namelijk al heel snel midden in de natuur. Of je nu wilt kamperen op de Utrechtse Heuvelrug, een kampeerplekje wilt zoeken aan de Lek of liever nog iets verder fietst richting de Veluwe; het kan allemaal. Ga goed voorbereid op pad: neem bijvoorbeeld een lichtgewicht tentje mee en zorg voor een paar stevige fietstassen aan je fiets. Hierbij is een fietshelm helemaal niet overbodig; juist wanneer je ineens met extra gewicht fietst, is het aan te raden om een helm voor de veiligheid te dragen. Je kunt ervoor kiezen om vooraf te bekijken waar je wilt slapen of je gaat op de bonnefooi. In het hoogseizoen is een plekje reserveren wel zo handig, zodat je zeker weet dat je een slaapplek voor de nacht hebt. In Nederland mag je namelijk (helaas) niet wildkamperen. Een keer aankloppen bij een boer kun je zeker proberen als je avontuurlijk bent ingesteld. Liever zekerheid? Check dan de volgende tips voor campings rondom Utrecht.

Minicamping Tussen Hemel en Aarde in Groenekan

Aan de rand van Utrecht in het dorp Groenekan vind je de knusse minicamping Tussen Hemel en Aarde. Hier kun je je eigen tentje uitgooien voor een of meerdere nachten óf je kiest ervoor om een van de accommodaties te huren. Slaap bijvoorbeeld in een van de twee kleurrijke pipowagens of zorg voor een heerlijke nachtrust in het droomhuisje. Ook is er nog een hemelhuisje aanwezig en kun je een caravan huren! Je hoeft dus helemaal niet per se met een tentje te sjouwen op de fiets wanneer je daar geen zin in hebt. Het terrein is helemaal omgeven met bomen en er is plek voor drie caravans én zes tentjes. Ik ben echt dol op dit soort minicampings met ruime plekken: liever dit dan een megacamping met van die rechte hokjes als plaatsen. Dat knusse en kneuterige is precies wat ik zo tof vind aan kamperen.

Natuurkampeerterrein Klein Groenbergen in Leersum

Een stukje verder fietsen vanaf Utrecht vind je Natuurkampeerterrein Klein Groenbergen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug. In dit veelzijdige natuurgebied kun je met je (trekkers)tentje een of meerdere nachtjes komen kamperen. Het leuke van deze camping is dat de plek écht bedoeld is voor trekkers die met de fiets komen, komen wandelen of met hun paard willen kamperen. Dat zie je ook direct aan het wilde terrein: beschutte plekken middenin de wilde natuur waar een auto maar moeilijk zou kunnen komen. Er zijn hier acht tentplekken waar je kunt slapen, waarbij je niet eens per se hoeft te reserveren. Ook leuk om te weten: er is een kampvuurplaats (yay!), een slechtweerruimte, tafels en bankjes op het terrein en je kunt een stevig fietsersontbijt boeken. Zo kun je de volgende dag weer vol energie met je fiets op pad.

Natuurkampeerterrein en camping De Oude Boomgaard in Snelrewaard

Last but not least: een gezellige, groene camping tussen de boompjes in Snelrewaard. Camping De Oude Boomgaard doet haar naam zeker eer aan. Hier kampeer je zoals kamperen hoort te zijn: in de rustige natuur net zoals je vroeger kampeerde. Door de vele fruitbomen kun je ook hier alleen met een tentje kamperen, hoe gezellig is dat? Het natuurkampeerterrein is de ideale locatie wanneer je een rondje Nederland fietst, maar is natuurlijk ook de perfecte uitvalsbasis wanneer je vanuit Utrecht met de fiets komt. Wat ik leuk vind aan deze plek is dat er best wat dieren in de omgeving zijn: geniet van je uitzicht met koeien en schapen en ontmoet de ezels Isabel en Nina. Vergeet het animatieteam, grote campingrestaurants en de bingo: voor écht groen kamperen moet je wat mij betreft toch echt bij dit soort plekken zijn. Eerlijk gezegd vind ik kamperen op dat soort andere grote commerciële campings niet echt kamperen.

Utrechtse Heuvelrug kamperen

Andere campings in Utrecht

Ik ben natuurlijk altijd op zoek naar andere leuke campings en natuurkampeerterreinen in Utrecht en omgeving. Het liefst van die natuurplekjes zoals de campings die ik hierboven heb getipt. En als het even kan (en mag wat betreft de droogte) de mogelijkheid om een kampvuurtje te maken. Kamperen is toch net wat meer compleet met een kampvuur! Weet jij nog een leuk plekje waar ik eens met fiets en tent naartoe kan? Ik ben benieuwd.


Liefs Liv