Winterkamperen in Nederland? Hier moet je zijn

In de vrieskou met je caravan of zelfs een tentje in de natuur slapen? Waarom niet? Voor veel mensen begint het échte kamperen pas in het najaar. Wanneer je de juiste voorbereidingen voor winterkamperen treft is het echt heel goed toeven in winterwonderland. De hele ervaring is zo anders dan wanneer je in de zomer gaat kamperen: er is meer rust want er zijn vaak minder mensen, de golden hours zijn magisch, de avonden beginnen al vroeg (yay voor kampvuurtjes om 17:00 uur!), de sterrenhemels zijn bij helder weer bizar mooi en je hebt geen last van muggen. Oh, en extra mooi meegenomen: kamperen in de winter is vaak een stuk goedkoper dan kamperen in het hoogseizoen!

3E3F9F50-5F0D-4BC5-B827-50D32BC0200A.JPG

Ik moet wel zeggen dat ik winterkamperen in de caravan een stuk comfortabeler vind dan in een tentje. Dat is natuurlijk niet zo heel gek: in de tent sliepen we alleen op een matje, terwijl de grond bevroren was. In onze caravan zit een lekker bed, waarin we het met 8 graden onder de nul ook heus koud hebben maar niet zo koud als wanneer je op de grond ligt. Toch vond ik kamperen in een tent in de winter ook wel echt te gek om een keer gedaan te hebben. In Nederland zijn er verschillende plekken waar je het hele jaar door kunt kamperen. Veel van die campings horen bij Natuurkampeerterreinen of vallen onder de noemer ‘slapen bij de boswachter’, wat zonder twijfel mijn favoriete campings zijn. Je bevindt je altijd midden in de natuur op de mooiste plekken waar rust heerst. Hieronder vertel ik je wat meer over een paar van mijn favoriete natuurkampeerterreinen waar je kunt winterkamperen.

Screenshot 2018-11-13 at 19.39.03.png

Natuurkampeerterrein De Vlagberg - Sint Anthonis

Met een camper van Goboony sliep ik deze maand bij Natuurkampeerterrein De Vlagberg, een bosrijke camping met grote plekken voor je tentje, camper, vouwwagen of caravan. De camping ligt net naast het Brabantse dorp Sint Anthonis en aan de voet van een groot natuurterrein. Je hebt ontzettend veel privacy en de plekken zijn heel groot: op iedere plek zou je als het ware twee of drie campers kwijt kunnen, maar ze zijn bedoeld voor één kampeermiddel. Je slaapt hier ‘bij de boswachter’ en je kunt je bij aankomst aanmelden via de zuil bij de ingang. Daar kies je ook je eigen plekje uit en betaal je je verblijf. Plak de sticker die je daar krijgt zichtbaar op je kampeermiddel en that’s it. Grote kans dat je zelfs geen boswachter tegenkomt tijdens je verblijf in de winter, maar ze zijn zeker aanwezig om het terrein netjes te houden.

Wat ik zo fijn vond aan De Vlagberg is dat kampvuurtjes maken toegestaan is, mits ze klein gehouden worden en in een kampvuurbak o.i.d. worden gemaakt. Er is ook een algemene overdekte kampvuurkuil en een stormhut aanwezig waar je even lekker op kunt warmen. Hout vind je op het kampeerterrein (wel zelf even hakken), dus sprokkel geen hout in het bos zodat de natuur daar z’n gang kan blijven gaan. Een flinke wandeling rondom het kampeerterrein is echt een aanrader: bij de aanmeldzuil vind je enkele wandelroutes (en fietsroutes!) die de moeite waard zijn. Ik ben heel benieuwd hoe dit kampeerterrein in de zomer is qua drukte, maar in de winter kun je hier zeker even opladen in alle rust.

De Vlagberg - Sint Anthonis
Natuurkampeerterrein
Heideweg 1, 
voor navigatie Bosweg 42
5845 EN, Sint Anthonis
Kosten: vanaf € 5,50 in het naseizoen


Natuurkampeerterrein Het Bos Roept - Slootdorp

Begin dit jaar gingen Niels en ik voor het eerst winterkamperen met onze nieuwe oude caravan (Karel Karavaan) bij Het Bos Roept in Slootdorp in Noord-Holland. Dit prachtige kampeerterrein had net nieuwe eigenaren waar we direct warm door werden ontvangen. De weersvoorspellingen waren perfect: flink koud met temperaturen onder nul, maar wel met flinke zon. Door dit heldere weer waren de sterrenhemels, vooral rond een uurtje of 11, betoverend mooi. Ik denk dat ik in Nederland nog nooit eerder zoveel sterren heb gezien! Zelfs eigenaar Gidus kwam vanuit zijn tiny house even langs ‘s avonds bij ons kampvuur om te vertellen wat voor een fantastische avond we hadden uitgekozen om te kamperen.

Bij Het Bos Roept mag je dus ook je eigen fikkie stoken, wat voor mij vooral in de winter zeker een pluspunt is. Ik vind het in de zomer al relaxed om de hele avond bij een vuurtje te zitten, in de winter zorgt het ook nog eens voor gloeiende gezichten voor je je bed in duikt. Het zorgt er ook voor dat je nog even lekker buiten kunt zitten zonder je billen eraf te vriezen. Mocht je het toch nog te fris hebben bij je camper, caravan of tent dan kun je op dit kampeerterrein ook genieten van de rust in de grote kas waar een open haard te vinden is met een comfortabele Chesterfieldbank. Ook liggen hier wat spelletjes, kun je er een kop koffie zetten of even een boek lezen bij kaarslicht aan tafel. We voelden ons hier eigenlijk meteen thuis en gaan hoogstwaarschijnlijk deze winter terug voor een weekend winterkamperen.

Let op: de camping is dit jaar gesloten van 14 januari 2019 tot en met 14 maart 2019.  Daarvoor en daarna kun je nog genieten van een goede winterkampeersessie.

Het Bos Roept - Slootdorp
Natuurkampeerterrein
Den Oeverseweg 12
1774 NB, Slootdorp - Holland
Kosten: vanaf € 19 in het naseizoen 


In januari 2016 gooiden Gracia en ik ons tentje uit bij Natuurkampeerterrein Drie in Ermelo, een kleine camping bij het Speulderbos. Ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel achter dat dit kampeerterrein inmiddels van 1 november tot en met 30 maart gesloten is. Heel jammer, want het is de perfecte plek om te winterkamperen. Je staat hier namelijk zo in het midden van het Speulderbos waar het naar mijn mening vooral in de winter bijzonder mooi is. Ga er dus zeker eens in het naseizoen heen om te kamperen: in april en oktober kan het ook flink koud zijn. De uilen oehoe-en naar elkaar zodra het donker wordt, wat een heel spooky maar gezellig sfeertje creëert op de camping. Aanrader dus!

Gelukkig zijn er nog heel veel andere natuurkampeerterreinen waar je in de winter terecht kunt wanneer je zin hebt om te kamperen. Op deze pagina van Natuurkampeerterreinen zie je welke campings er het hele jaar door open zijn. Let er overigens wel op dat je Het Groene Boekje nodig hebt wanneer je gaat kamperen op een natuurkampeerterrein. Deze hoef je maar 1x per jaar aan te schaffen om vervolgens te genieten van de fijnste kampeerplekjes. Kampeermeneer(.nl) Tjerk maakte vorige week een uitgebreid overzicht van ALLE campings in Nederland die het hele jaar open zijn. Happy (winter) camping!

IMG_3270.JPG