Mooiste reisbestemmingen van 2018

Time flies! Bizar dat ik nu alweer een soort overzicht van 2018 zit te tikken, terwijl onze winterkampeersessie van januari echt nog maar vorige maand lijkt te zijn geweest. Dit jaar ben ik op een paar fantastische plekken geweest. Zo keerden we met de caravan terug naar het bijzondere Strötzbüscher Mühle, absoluut mijn favo plekje in de Eifel en ging ik samen met Laura naar Vietnam, waar we een onvergetelijke reis maakten door het noorden. In dit artikel neem ik je mee naar mijn mooiste reisbestemmingen van 2018.

Screenshot 2018-12-19 at 09.13.46.png

Normandië met de caravan

Voor iemand die zo geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog is het gek dat ik nog nooit eerder in Normandië ben geweest. Dat vond Niels ook, dus besloten we in het voorjaar samen met Pizza de hond en Karel Karavaan richting dit bijzondere gebied in Frankrijk te rijden. In eerste instantie wilden we meerdere kampeerplekken aan doen, maar toen we eenmaal bij Camping Le Rivage in Yport stonden vonden we het eigenlijk een te fijn plekje om meteen weer weg te gaan. Het resultaat uiteindelijk: we bleven daar de hele week! De camping is ontzettend simpel, iets wat wij altijd juist fijn vinden. Geen poespas, geen speeltuintjes, geen animatie… kortom: perfect. De grootste reden dat we hier bleven was het uitzicht dat we vanuit de caravan hadden. We keken direct uit over de zee en de prachtige krijtrotsen van het badplaatsje en omgeving. Echt te gek!

Yport zelf was in het voorjaar erg rustig (loved it) en daardoor voor ons de ideale uitvalsbasis om de meer toeristische plekken in de buurt te bezoeken. We bezochten Étretat op ongeveer 11 kilometer afstand, waar de krijtrotsen nóg mooier waren dan op de plek waar wij sliepen. In Fécamp, net boven Yport, reden we een klif op waar we ons vergaapten aan het grote bunkercomplex van Cap Fagnet. Natuurlijk gingen we ook naar de bekende WO II stranden: Omaha Beach, Juno Beach en Gold Beach en wandelden we over de Normandy American Cemetery and Memorial. Iedere plek hier heeft een diepe indruk op me gemaakt: hoewel je ‘gewoon’ op een strand staat, voel en zie je in alles dat daar nog niet eens heel lang geleden heftige dingen zijn gebeurd. Alleen daarom al moet je deze plekken écht eens bezoeken vind ik.


Motortour door het noorden van Vietnam

Eind november vertrok ik samen met Laura met Cathay Pacific naar Hanoi in Vietnam. Hanoi werd onze startplaats voor meerdere onvergetelijke activiteiten. Over de hele reis vertel ik later meer in een uitgebreide blogpost, hier vertel ik je wat meer over de motortocht die we met Hanoi Easy Rider hebben gedaan. Vanuit Hanoi vertrokken we voor een vijfdaagse tour richting de grens van China, helemaal in het noorden van Vietnam. In het begin was het absoluut even wennen om uren achterop een motor te zitten (au!), maar dat bleek al heel snel de moeite waard. Na een eerste overnachting in Ba Be vertrokken we naar Bao Lac; hoe noordelijker we gingen, des te mooier het landschap werd en des te minder toeristen we zagen. Sterker nog: we hebben zelfs enkele dagen helemaal géén toeristen gezien! In de dorpjes onderweg zwaaiden en lachten de locals en keken ze verbaasd naar de motoren van onze drivers. De eerste twee dagen waren hierdoor al een hele ervaring an sich.

Het absolute hoogtepunt beleefden we ongeveer op de helft van de tour op de Ma Pi Leng Pass. Deze bizar mooie bergpas is iets dat ik nog nooit eerder heb gezien. De Himalaya deelde een eerste plek met het Noorderlicht op mijn lijstje ‘mooiste dingen ooit’, maar na deze trip hoort de Ma Pi Leng Pass daar ook zeker bij. Het uitzicht, de unieke karstbergen, de weggetjes… wauw. Ik heb op dit moment nog niet echt de woorden voor wat we daar gezien hebben, omdat het nog maar zo kort geleden is. Wat ik wel weet is dat het ongerepte karakter van dit gebergte precies is zoals natuur moet zijn. Echt heel bijzonder! Dat maakt die dagen zere billen echt meer dan goed! Wij hebben deze reis in Vietnam helemaal zelf in elkaar gezet, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om een all-in rondreis of een groepsreis te boeken via een organisatie zoals Fox reizen. Het is maar net wat je zelf fijn vindt bij een verre reis.

Kamperen bij Strötzbüscher Mühle

Daar is ie weer hoor: Strötzbüscher Mühle in de Eifel. Als het maar even kan, komt deze te gekke natuurcamping voorbij. Inmiddels zijn we er met de caravan twee keer geweest in de zomer. Volgende week gaan we weer die kant op om te kijken hoe het is om te winterkamperen in de Eifel. Het wordt echt tijd om een verslag te schrijven over Strötzbüscher Mühle (dat komt in het begin van 2019, beloofd!), maar omdat dat er nog niet is hier nogmaals enkele redenen waarom je echt eens naar deze camping zou moeten gaan. Ik zou bijna aan de slag kunnen gaan als promotiemedewerker, zo vaak heb ik deze plek al getipt. Dat is ook echt met een paar hele goede redenen: Strötzbüscher Mühle is door de ligging in het dal een soort geheim plekje dat je moet ontdekken. Vanaf de weg boven zie je namelijk niets van het kampeerterrein waardoor je je echt even afgesloten van de buitenwereld voelt.

De plekken op dit kampeerterrein zijn ruim opgezet: het groene veld wordt gelukkig niet helemaal volgebouwd, waardoor je in alle rust en met alle ruimte heerlijk kunt kamperen. Op de camping kun je je eigen hout hakken (zelf even bijhouden hoeveel kilo je hakt) om een lekker vuurtje te stoken in de avond. De sterrenhemels zijn hier kort gezegd prachtig te noemen omdat er weinig lichtvervuiling in de buurt is. Een avond met een wijntje en goed gezelschap bij het kampvuur onder een sterrenhemel; wat wil je nog meer? Eigenlijk ben ik gek dat ik deze camping maar blijf delen, want dit is echt zo’n plek die een beetje klein moet blijven. Ik deel echter gewoon graag de fijnste plekjes, dus hup: go, go, go!