Interview met Hanna Bakker van Gerbnb / The Yurtproject

Een van de meest unieke overnachtingen die we voor Expeditie Kram hebben mogen doen was ongetwijfeld een nachtje in de prachtige Ger op Landgoed Quadenoord van Hanna Bakkers’ project Gerbnb/The Yurtlife. Verspreid over de Veluwe vind je meerdere yurts die Hanna met veel liefde heeft opgezet. Ze verhuurt de yurts aan natuurliefhebbers en met de opbrengst ervan helpt ze mensen in Mongolië om het nomadische leven daar in stand te kunnen houden. Wat mij betreft genoeg redenen om haar voor Expeditie Kram te interviewen, zodat jullie ook wat meer te weten komen over dit bijzondere project.

yurt1.jpg

Hanna is van origine cultureel antropoloog én natuurliefhebber en houdt zich nu fulltime bezig met Gerbnb/The Yurtproject. Ze vertelt: “Sinds enkele jaren heb ik mooie Mongoolse Gers (ook wel bekend als Yurts) te huur op verschillende plekjes op de Veluwe. Voor mijn studie vloog ik de hele wereld over en heb ik heel wat landen gezien. Er was echter één plek waar ik al van kinds af aan van droomde, maar helaas mocht ik daar geen onderzoek doen. Na mijn afstuderen heb ik direct de trein gepakt en ben ik met de Transsiberië Express naar Ulanbataar, Mongolië geboemeld, derde klas, want er was geen geld. Ik ben er uiteindelijk maanden gebleven. Daar werd ik verliefd op de gastvrijheid, het land en de leefwijze in een Ger. Dit wilde ik met iedereen delen! Ik nam zes tenten mee terug, die toen nog niet allemaal voor mijzelf waren, maar ondertussen heb ik ze allemaal terug kunnen kopen en deel ik met liefde mijn passie voor het Ger-leven.”

yurt2.jpg

“Tijdens de maanden in Mongolië ben ik erg geschrokken van de heftige gevolgen van klimaatverandering en de impact die het heeft op de nomaden en hun levenswijze. Met de overnachting in een Ger dragen onze gasten bij aan een stichting die daar helpt waar het nodig is. Zodat de nomadische manier van leven wellicht kan blijven bestaan.”, vertelt Hanna wanneer ik haar meer vraag over het doel van haar project. Ik heb inmiddels al op aardig wat bijzondere plekken geslapen, maar nog op (te) weinig plekken waarbij een goed doel gesteund werd aan de hand van een overnachting. Ik vind het ook extra speciaal dat Hanna dit op zo’n passende wijze weet in te vullen.

In het begin was het nog best even wennen voor haar om dit project te leiden: “De eerste jaren voelde het vooral als dapper zijn, het kostte veel energie om in mijzelf en mijn visie te blijven geloven. Het concept zoals ik het nu neerzet bestond nog niet, dus het was echt pionieren. Gelukkig ben ik vol blijven houden en heb ik veel hulp gehad. Als we een Yurt opbouwen dan helpt de hele familie mee! Nu kan ik er steeds meer van genieten, zelfs van de administratie die erbij hoort. Dan ben ik trots op wat we neer hebben gezet. Een ‘voordeel’ dat bij mijn werk komt kijken is dat ik ontzettend veel in de natuur ben. Ondertussen ben ik zo veel buiten dat ik het gewoon vind om mezelf te zijn en me goed en fit te voelen. Ik merk juist wat de stad met me doet. Dat is soms leuk, maar soms vreet het energie! Van heel veel mensen om me heen word ik wat chaotisch en ben daarom blij dat ik gefocust te werk kan gaan met het werk dat ik doe.” 

yurt3.jpg

Tot slot heeft Hanna nog enkele natuurtips voor jullie: “Natuurlijk ben ik dol op Landgoed Quadenoord in Renkum (hier staat een van de Gers) en het hele gebied van het Renkumse Beekdal. Daar kun je uren dwalen tussen de grafheuvels, dassen burchten en spelende marters. Ook kom ik graag in Friesland aan het IJsselmeer; langs de dijk tussen Stavoren en Hindelopen. Een heel ander gebied natuurlijk, juist dat contrast geeft me energie! Als ik dan naar huis rij en weer de bomen en zandvlaktes van de Veluwe zie, dan voel ik me weer echt thuis.”

Nieuwsgierig geworden naar een overnachting in een van de Gers van Hanna? Check dan zeker de website via hier. Als mensen me naar een bijzondere slaapplek écht midden in de natuur vragen dan geef ik ze regelmatig deze link. Wij sliepen toentertijd in de Ger in Renkum op het prachtige Landgoed Quadenoord. Er zijn ook nog andere magische plekken te vinden op de Veluwe waar je in een Ger kunt overnachten. Ik ga zeker nog op een van de andere plekjes slapen!