4 x tips voorbereiding winterkamperen

Deze week is het zover: we gaan voor het eerst samen winterkamperen! Liv heeft ooit haar tentje in de sneeuw opgezet, om vervolgens na een ijskoude nacht met hoge koorts terug te keren naar huis. Was het door de kou, de slechte voorbereidingen of de niet zo goed gelukte pizza op het kampvuur? We zullen het nooit weten, maar wat we wel zeker weten is dat we deze keer goed voorbereid op pad willen gaan. Helemaal wanneer we zien dat het eind deze week nog goed gaat vriezen in de nacht. We hebben een aantal van onze voorbereidingspunten op een rij gezet, zodat jij misschien ook wel je tentje uit gaat gooien dit koude seizoen. Je kunt natuurlijk ook nog even wachten totdat onze ervaring met deze winterkampeersessie online staat en dan beslissen of je daar ook zin in hebt.

 

Goed materiaal
Bibber jij al bij het idee om in de natuur te moeten slapen terwijl het vriest? 'Gewoon' zorgen dat je warm blijft. Een goede wintertent van kunstvezel of een expeditietentje helpt hier natuurlijk al bij. We kunnen ons echter voorstellen dat je niet meteen een nieuwe tent aanschaft voor het uitproberen van winterkamperen. Zorg dan dat je een goed zeil onder je tent hebt zodat dat de kou al iets tegen kan houden. Zorg daarnaast voor een isolatiematje onder je eigen matje. Als het even kan en je hebt er de mogelijkheid voor is het ook aan te raden om veldbedjes mee te nemen, zodat je niet direct op de grond ligt. Wij gaan deze week voor het matje + isolatiematje + grondzeil. Zet trouwens je tent niet op een open plek pal in de wind, maar dat lijkt ons wel logisch. Denk er ook aan dat de grond eventueel bevroren kan zijn waardoor het lastig wordt om er haringen in te kunnen slaan. Neem een boor mee of leen gereedschap bij de camping waar je verblijft om een gat in de grond te kunnen maken. Tijdens een koude nacht doet een goede slaapzak wonderen. Bij outdoorwinkels zoals Bever of Perry Sport kun je terecht voor mummieslaapzakken/winterslaapzakken waarmee je het warm blijft hebben in de vrieskou. Je herkent dit soort slaapzakken aan de capuchons die er aan gevestigd zitten.

Warm water
Wij slapen deze week op een natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer waar basic sanitair aanwezig is zoals een douche en een warmwateraansluiting. Daarom nemen we een extra kruik mee die we vlak voordat we de slaapzak in duiken kunnen vullen met warm water. Lekker warm bij de voeten! Als je eenmaal koude voeten hebt, is het namelijk vaak lastig om het nog warm te krijgen. Daarnaast is het ook heel lekker om in de avond of voor het slapen een warme drank zoals thee of koffie te kunnen drinken. Daar wordt je lichaam extra blij van.

Voldoende kleding
Deze tip ligt natuurlijk aardig voor de hand, maar willen we alsnog even aanstippen omdat het echt belangrijk is. Een extra dikke trui of een paar wollen sokken voor in de slaapzak is echt heel erg lekker wanneer je al afgekoeld bent in de buitenlucht. Werk in laagjes: Trek een thermoslegging aan onder een skibroek of ga voor een thermosshirt onder je trui en jas. Muts op, sjaal om, handschoenen mee en gaan! Het is sowieso wel handig om er voor te zorgen dat je gedurende avond voordat je gaat slapen warm blijft. Het belangrijkste is namelijk om lekker warm je slaapzak in te gaan. Bekijk de faciliteiten van een (winter)camping of natuurkampeerterrein voordat je besluit er te overnachten. In veel gevallen is er een stormhut of een vuurhok aanwezig waar je lekker warm kunt blijven. Vlak naast onze slaapplek deze week zit een sprookjesachtig café/restaurant waar we ons zeker even gaan opwarmen. Tevens kun je gedurende avond zorgen dat je actief blijft: ga een stuk wandelen, maak een vuur of doe een paar oefeningen waar je van opwarmt. Zorg er wel voor dat je niet gaat zweten.

Vuur
Op veel kampeerterreinen heb je de mogelijkheid om vuur te maken. Hout is vaak aanwezig of kun je zelf hakken. Dat hakken is eigenlijk ook weer prettig, want daar krijg je het al een stuk minder koud van. Een kampvuur is daarnaast niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens lekker warm! Op een beetje een vuurtje kun je lekkere maaltijden klaarmaken en kun je marshmallows roosteren. Wij hebben een gasbrandertje voor kamperen, maar lazen dat deze alleen werken bij temperaturen boven nul. Deze week schommelt de temperatuur rond het vriespunt dus dat is nog even afwachten. Mocht de gasbrander werken dan zullen we ongetwijfeld onze geliefde mac and cheese of een andere bak pasta maken. Het is namelijk verstandig om goed calorierijk eten tot je te nemen in koude temperaturen. Vinden wij natuurlijk helemaal geen probleem! Denk ook aan kant en klare droogvoerpakketten, koeken en gedroogd fruit, mocht je niet de mogelijkheid hebben om wat te koken of bakken. Wat overigens nog belangrijker is dan warm voedsel is warm drinken. Daar krijg je het honderd procent een stuk warmer van. 

 

Hebben we iets noodzakelijks gemist in onze voorbereiding? Laat het ons dan vooral weten in de comments. Alle tips zijn natuurlijk welkom! We zijn heel benieuwd hoe het winterkamperen gaat worden deze week en kunnen niet wachten om onze ervaringen daarna met je te delen. Natuurlijk weten we dat het ijskoud gaat worden, maar een goed begin is het halve werk, toch? Kijken of we daarna nog net zo enthousiast zijn als nu!