6 x waarom wij blij worden van Slapen in de natuur

Verliefd worden op natuur? Oh, ja hoor! We hebben er in de zomer van 2015 niet zomaar voor gekozen om een blog te maken omtrent kamperen en wakker worden op bijzondere plekken in het groen. We merkten dat we ontzettend blij werden van slapen in de natuur, samen zijn op mooie plekken en vooral ook de natuur echt leren waarderen. Ergens je tentje uitgooien en inspiratie op doen voor dagelijkse dingen, zoals schrijven, fotograferen en andere elementen in ons werkgebied.

We weten honderd procent zeker dat iedereen een goed gevoel krijgt van in de natuur zijn, ook al doe je dit misschien niet elke week of ook al weet je eigenlijk niet wat je nou echt van kamperen vindt. Juist voor die mensen hebben we een lijstje gemaakt met redenen waarom je dit wellicht eens vaker moet doen. Let's camp!

 

1. Weg uit de drukte

We hebben het al vaker gezegd: een break uit je dagelijkse drukte is het beste ooit. Of het nou een middag in de Soesterduinen is, een nachtje op de Veluwe of een paar dagen uitwaaien op de Wadden; een tripje naar natuur waar je telefoon even geen bereik heeft is vaak een welkome rustpauze. Wij hebben natuurlijk een extra reden om erop uit te trekken (we schrijven erover) maar soms is het lastig om tijd vrij te maken voor plannen die niet perse op je to-do lijst hoeven. Maar geloof ons, zet een tripje naar de natuur op je to-do lijstje en ga weg uit de drukte. Een rustige omgeving brengt je soms op nieuwe inzichten en de natuur is de beste inspiratiebron.

2. Nieuwe inspiratie

Wat ons naar het volgende punt brengt. Een uitzicht op de Himalaya’s in Nepal doet de truc maar een blik op wat lijkt een oneindig heideveld op de heide is eigenlijk net zo goed. Of een mistig bos wat gemakkelijk door kan gaan voor een Alice in Wonderland setting. Natuur brengt precies de schoonheid en rust die we nodig hebben om nieuwe inspiratie op te doen. Alleen al het gevoel om erop uit te gaan met alleen je tent en een slaapzak, vrijheid ten top! Grappig genoeg kregen wij onze inspiratie voor Expeditie Kram voor onze toen nieuwe tent op een festival. Niet bepaald rustig maar zeker een vrijheidsgevoel. Trek de natuur in en droom, een nieuw idee of nieuw perspectief ligt om de hoek.

3. Mooie plekken ontdekken

Ligt vrij voor de hand natuurlijk, maar mooie plekken ontdekken is toch wel het fijnste wat er is! Omdat we allemaal zo gewend zijn aan stedelijke plekken (die uiteraard ook mooi zijn) is het goed om de natuur in te trekken en mooie plekken te ontdekken en die hoeven echt niet ver te liggen. Er liggen sprookjesachtige landschappen aan je voeten en ze zijn maar een trein- of busrit van je verwijderd.


4. Écht samen zijn

Ken je dat? Dat je met iemand afspreekt en dat je jezelf (en de ander) er op betrapt dat je om de zoveel minuten op je telefoon kijkt? We weten dat dat ‘nou eenmaal in deze tijd’ zo gaat, maar écht samen zijn zonder enige afleiding van telefoons of andere apparaten blijft toch wel heel erg fijn. Op veel plekken in de (Nederlandse) natuur heb je geen bereik en vooral al geen wifi, waardoor je echt op elkaar aangewezen bent. Even goed bijpraten, spelletjes doen, écht samen zijn, kamperen brengt je echt een stuk dichter bij elkaar en dat is hartstikke goed. Wil je er zeker van zijn dat je geen bereik hebt op plekken op een paar kilometer van een grote stad? Neem dan T-Mobile, geen bereik gegarandeerd. We zouden eigenlijk een soort samenwerking aan moeten gaan met dit bedrijf: “T-Mobile, dé perfecte aanbieder voor de natuurliefhebber”, “Geen bereik, goed bericht” of “Life is for sharing… zonder bereik van T-Mobile”.

5. Ontspannen

Waar wij in het begin nog wel aan moesten wennen, was het echt niets doen. Als wij op een tripje gaan voor Kram doen we dit meestal tussen alle afspraken en werk door. Het kan maar zo zijn dan we het ene moment nog deadlines aan het halen zijn achter onze laptops terwijl we even later onze tent opzetten op een natuurkampeerterrein aan de andere kant van het land. De stilte en de rust die we op dat moment ervaren is zo anders dan de drukte van een paar uur eerder. Inmiddels weten we dit heel goed om te zetten in pure ontspanning en worden wij helemaal zen van tussen alle afspraken door rust op te zoeken in de natuur. Slapen in de natuur werkt voor ons juist op die manier dat we weer genoeg energie krijgen om een drukke werkweek aan te gaan en stress tegen te gaan. Het klinkt misschien gek, maar juist op de héle drukke momenten kan het helpen om er even tussen uit te gaan. Heb je dan toch nog steeds in je achterhoofd de datum van die ene deadline of hoor je de stem van je baas al in je hoofd tetteren? Kies er dan voor om jezelf te belonen na een drukke periode en ga lekker relaxen op een mooie plek in de natuur wanneer je zelf ook écht kunt ontspannen.

6. Natuur waarderen

In en rondom Utrecht proberen we zo vaak mogelijk de natuur op te zoeken. Toch lukt dit door werk en andere afspraken niet altijd, waardoor we soms vrij weinig van het groen rondom de stad zien. Wanneer je vaker de natuur in gaat, ontdek je iedere keer opnieuw hoe mooi de natuur kan zijn. Juist het reizen naar verschillende plekken in (of buiten!) Nederland laat ons realiseren dat de natuur in ons land zo ontzettend divers is. Neem bijvoorbeeld Park de Hoge Veluwe: een prachtig veengebied met mooie bossen. Een stuk verderop, ook op de Veluwe, ligt het Speulderbos. Dit bos is eigenlijk zo dichtbij het park maar is tegelijkertijd enorm anders. We kijken ieder tripje die we maken onze ogen uit en hebben op die manier (de laatste jaren) de natuur echt weten te waarderen. Dus woon je in een grote stad? Ga er juist dan vaker op uit om te ontdekken wat de Nederlandse natuur te bieden heeft. Wedden dat je er blij van wordt?