3 redenen waarom buiten eten tijdens je vakantie zo fijn is

Dat je als inwoner van Nederland kunt genieten van verschillende seizoenen is iets wat ik ontzettend fijn vind. Daarom vind ik het ook lastig om te zeggen wat mijn favoriete seizoen is, omdat ieder deel in het jaar een bepaalde charme heeft. Een van de voordelen van de lente en de zomer vind ik bijvoorbeeld dat je lekker buiten kunt eten. Wanneer wij een bijzonder plekje boeken in een van deze seizoenen doen we eigenlijk niet anders, zolang het weer het toelaat. In dit artikel vertel ik je graag meer over de voordelen van buiten eten tijdens je vakantie en hoe je dat het beste kunt combineren met het boeken van bijzondere overnachtingen.

Buiten eten: ‘al fresco’ eten is al jaren populair

Maar: eerst kort iets meer over buiten eten in het algemeen. Dat ik niet de enige liefhebber hiervan ben, bewijst de term ‘al fresco’. Italianen gebruiken deze term al jaren om te verwijzen naar het nuttigen van maaltijden in de buitenlucht. Denk aan tuinen en terrassen, maar ook aan openbare plekken zoals het bos, het strand of gewoon in het park. Al fresco eten wordt daarbij vaak gelinkt aan een ontspannen sfeer en het samenzijn met vrienden en/of familie, terwijl jullie samen genieten van een mooie natuurlijke omgeving. 

Naast het feit dat ik de benaming ‘al fresco’ meer dan mooi vind, ben ik vooral erg fan van het concept. Want hoewel de naam uit Italië komt, is het concept zelf niet beperkt tot dit land. Daarom zijn wij eigenlijk altijd buiten te vinden bij bijzondere plekjes zoals een tiny house of een natuurhuisje. Ik vind het heerlijk om in het bos, aan zee of in een ander mooi natuurrijk landschap buiten te eten. Van lekker barbecueën tot aan gerechten maken boven het vuur en van picknicken of buiten hapjes eten tot aan je maaltijd gewoon mee naar buiten nemen. 

1. Eten in de buitenlucht is gezond voor je

Een van de grootste redenen om lekker buiten te eten, is omdat de buitenlucht gezond voor je is. Dat blijkt inmiddels wel door jarenlang onderzoek en is des te belangrijker sinds we zoveel binnen zitten (voor bijvoorbeeld werk). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer energie krijgt door de frisse lucht die je binnenkrijgt. Daarbij geeft je je immuunsysteem ook een boost en kun je lekkerder slapen als je veel buiten te vinden bent. 

Zonlicht is een grote bron van vitamine D waar je zelfs van profiteert op een bewolkte dag. Daarbij ben je over het algemeen wat actiever wanneer je buiten gaat koken of eten, al is dat alleen al omdat je buiten meestal meer in beweging bent. Tijdens een tripje in of buiten Nederland zijn wij onder andere daarom sowieso al veel buiten te vinden en vinden we het des te fijner om ook lekker buiten te eten. 

2. Er is van alles mogelijk voor buiten eten

Wat daarnaast zo prettig is, is dat er echt van alles mogelijk is voor buiten eten. Wat ik in ieder geval leuk en lekker vind in ieder seizoen is barbecueën. De laatste jaren hebben we een aantal keren in de herfst en de winter gebarbecued en dat vind ik misschien nog wel gezelliger dan in de zomer. Bij bijzondere overnachtingen in Nederland vind je best wel eens een BBQ bij de accommodatie, maar het is natuurlijk ook mogelijk om er zelf eentje mee te nemen. 

Wanneer we zeker weten dat we gaan barbecueën, nemen we er zelf altijd eentje mee. De Yakiniku kamado BBQ is een goed voorbeeld van een BBQ waar je heerlijke gerechten mee klaar kunt maken en die je zo (weliswaar met z’n tweetjes) achterin de auto kunt leggen. Geloof me: daarmee wordt een weekendje weg (of langer) ergens in het groen nog leuker. Je kunt er immers niet alleen je avondeten op klaarmaken, maar ook je lunch of misschien zelfs je ontbijt!

3. Heerlijk ontspannen en fijne verbinding met de natuur

Wat ik tot slot zo lekker vind aan buiten kunnen eten, is dat je op die manier eigenlijk in direct contact staat met de natuur. Dat ligt niet alleen aan de frisse lucht, maar ook juist aan een mooie groene omgeving, het gezang van vogels en het gezoem van allerlei insecten om je heen en de plek waar je bent. Ook zonder een bijzondere overnachting te boeken, ben je vrijwel overal in Nederland zo op een mooie plek buiten om je ontbijt, lunch of avondeten te nuttigen.

Ik voel me op de een of andere manier automatisch meer ontspannen wanneer we buiten eten. Misschien komt dat omdat de (beperkingen van) muren om me heen verdwijnen en omdat de voordelen van de natuur er sowieso al voor zorgen dat ik een stapje terug doe. Dat ontspannen gevoel is iets wat ik bij binnen eten minder tot niet ervaar. Kortom: verplaats je eetmomenten lekker naar buiten op de momenten dat dat kan tijdens je verblijf bij een van de bijzondere overnachtingen in en buiten Nederland.