Ontdek de natuur van Portugal | Dit mag je niet missen

Een van de landen waar ik nog eens met onze bus naartoe wil is Portugal. Het land heeft me jaren geleden meerdere keren betoverd en ik ben heel benieuwd hoe het zou zijn om er te gaan kamperen. Of om een mooi vakantiehuis in Portugal ergens in het groen te boeken. Portugal heeft namelijk heel wat fraais te bieden op het gebied van natuur. In dit artikel geef ik je vast wat tips voor een paar prachtige natuurgebieden waar ik al eens ben geweest en waar ik nog eens heen wil.

Waarom Portugal het perfecte vakantieland is voor natuurliefhebbers

Inmiddels ben ik een paar keer in Portugal geweest, waarvan ik een keer ergens in the middle of nowhere bij Évora heb gekampeerd op een prachtige natuurcamping van een Nederlands-Portugees stel. Daar stond ik al versteld van de mooie natuur die Portugal te bieden heeft, waarbij er een grote diversiteit aan landschappen te ontdekken is. We sliepen in een tentje in het groen en hadden uitzicht over een groen en divers landschap. Daar staat Portugal sowieso bekend om: de veelzijdige landschappen op een relatief kleine geografische schaal.

Naast groene valleien in het binnenland vind je er bijvoorbeeld ook een uitgestrekte kustlijn die misschien wel tot de meest indrukwekkende ter wereld behoort. De kustlijn bestaat uit lange zandstranden, ruige kliffen, afgelegen baaien, azuurblauw water en onontdekte plekjes. Ik vond de Algarve met de vele rotsen en stranden, bijvoorbeeld een sprookje om te zien! Ook fijn: Portugal beschikt over het algemeen over een mild klimaat, waardoor je er het hele jaar door de natuur kunt verkennen. Zelfs in de winter zijn er in veel gebieden veel aangename temperaturen te vinden, zonder dat het te heet is. Wat mij betreft is dat juist de ideale tijd voor hikes, fietstochten en kampeeravonturen in Portugal.

Ontdek de ruige schoonheid van de Azoren

Ik trap de lijst met tips af met een plek waar ik ontzettend graag een keer heen wil: de Azoren. Deze archipel ligt midden in de Atlantische Oceaan, maar hoort bij Portugal. Wat mij zo trekt aan de eilandengroep is dat het geheel bestaat uit vulkanische landschappen met azuurblauwe meren en ontzettend veel groen. Er zijn talloze vakantiehuizen Azoren te boeken; iets dat ik zelf zou doen omdat ik liever in een vakantiehuis dan in een hotel zit en omdat het met de camper een beetje lastig is om helemaal daarheen te gaan. Ik ben erg benieuwd naar de kratermeren van Sete Cidades en de warmwaterbronnen van Furnas.

Volop genieten van de betoverende kustlijn van de Algarve

Natuurlijk mag de Algarve niet ontbreken in de tips voor de Portugese natuur. Hier ben ik een aantal keer geweest en heb er mijn ogen uitgekeken. De gouden zandstranden zijn alleen al prachtig; om het nog maar niet over de verborgen baaien en indrukwekkende rotsformaties te hebben. Ik vond het zogeheten ‘einde van de wereld’ bij Cabo de Sao Vicente een hele magische plek. Hier heb je echt het gevoel dat dit het laatste stuk land is; het einde van de wereld. Vroeger dacht men dat heel lang en dat snap ik helemaal. Ook een aanrader: de kliffen van Ponta da Piedade bij Lagos.

Ogen uitkijken in de groene tuinen van Sintra

Een plek die zeker niet mag ontbreken in deze lijst zijn de groene tuinen van Sintra. Vanaf Lissabon kun je een trein naar Sintra pakken waarmee je binnen ongeveer 40 minuten in deze sprookjesstad staat. Het stadje staat bekend om het kleurrijke Paleis van Sintra, wat sowieso het bekijken waard is. Het allermooiste vond ik zelf de tuinen rondom het paleis, die ontzettend groen en tropisch zijn. Je ziet er van alles en heel even lijkt het alsof je ergens in een Zuid-Amerikaanse jungle bent. Een echte aanrader! Extra tip: sluit de dag natuurlijk wel af met een echte pastel de nata. Die kun je op een paar plekken in Sintra krijgen.

Wandelen door Peneda-Geres National Park

Helemaal in het noorden van Portugal vind je het Peneda-Geres National Park, een waar paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur. Dit park is de ideale plek wanneer je uren wil hiken. Onderweg kom je de mooiste uitgestrekte valleien tegen waar je volledige stilte kunt ervaren. Hoe bijzonder is dat? De wandelpaden zijn goed genoeg om er een paar mooie wandelingen te maken. Neem je zwemkleding mee, want op een warme dag is het heerlijk om een duik te nemen in de natuurlijke waterpoelen. Wat ook leuk is, is om een kajak te huren en de rivier te volgen.