Must: EHBO-kit die je absoluut mee moet hebben voor op reis

Of je nu een avontuurlijke reiziger bent of gewoon van een ontspannen vakantie geniet, een goed gevulde EHBO-doos is geen overbodige luxe. Sterker nog: het kan altijd van pas komen. Wij hebben altijd een box mee tijdens het kamperen. Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten en de dichtstbijzijnde drogisterij is misschien net te ver weg; helemaal wanneer je bijvoorbeeld aan het wildkamperen bent. Daarom is het altijd raadzaam om een EHBO-kit bij te hebben. Deze kan je natuurlijk altijd nog onderverdelen in een grote variant en een kleine, voor als je lang of kort op reis bent, of tijdens je reis op pad gaat.

Medicatie en verzorging voor onderweg

Voor noodgevallen en onverwachte situaties is het verstandig om medicatie in je EHBO-kit op te nemen. Denk aan ORS om uitdroging te voorkomen. Dit kan zeker van pas komen in warme landen of op plekken waar voedselvergiftiging op de loer ligt. Daarnaast is het nooit onverstandig om diarreeremmers mee te nemen. Je weet maar nooit hoe een maaltijd kan vallen. Ik was heel blij dat ik het bij me had toen ik in India en Nepal reisde. Voor wie met de bus, auto of per boot reist, is het erg handig om reispilletjes tegen misselijkheid mee te nemen. Ook daar heb ik al eens dankbaar gebruik van gemaakt onderweg. Ondanks dat je het in ieder land kan kopen, moet je zeker niet vergeten om paracetamol in te pakken. Je zal het maar nodig hebben en niet bij je hebben. 

Bescherming tegen de zon en huidverzorging

Zonnebrand is een must-have tijdens het reizen. Zorg ervoor dat je een fles hoogwaardige zonnebrandcrème bij je hebt, om jezelf te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Zeker als je naar een gebied reist waar de UV-index hoog is, bijvoorbeeld rond de evenaar. Kies voor een zonnebrand die gemakkelijk aan te brengen is en waterproof is, zodat je deze er niet af zweet of eraf gaat tijdens het zwemmen. Een zonnebrand van een bekend cosmeticamerk wil niet altijd zeggen dat dit beter is. Mocht je toch verbranden, zorg dan dat je altijd een aftersun bij hebt om de huid te verzorgen. Er is niets zo vervelend als verbranden en waar veel mensen zich in vergissen: het kan enorm pijn doen en zelfs voor brandblaren zorgen.

Onmisbare EHBO-benodigdheden

Een loszittende stoeptegel of een onhandige beweging kan al snel voor een ongelukje zorgen. Voor kleine wondjes zoals schrammen en snijwonden is het aan te raden om pleisters, steriele gaasjes en ontsmettingsmiddel mee te nemen. Zeker op de wat meer avontuurlijke reizen, maar ook in eigen land. Tijdens een verblijf bij Zwier haalde ik mijn been open aan een schelpenrand in het water. Oef! Bloeden dat het deed, maar gelukkig was alles met behulp van de nodige steriele gaasjes en pleisters zo opgelost. Zorg ervoor dat je verschillende maten en soorten pleisters bij je hebt, net zoals een klein schaartje en een pincet. Met deze basisonderdelen kun je kleine verwondingen verzorgen.

EHBO-Kit op maat

Het samenstellen van een EHBO-kit is persoonlijk en afhankelijk van waar de reis naartoe gaat, activiteiten die je gaat doen en je persoonlijke behoeften. Als je naar een gebied gaat waar veel insecten zijn, zorg er dan voor dat je voldoende DEET en koelgel hebt. Dit kan de jeuk of het branderige gevoel door beten verzachten. Als je gevoelig bent voor allergieën, zorg dan voor de juiste medicatie zoals allergiepillen bij hebt. Deze kunnen tevens helpen tegen insectenbeten. En vergeet zeker niet om een tekentang mee te nemen! Teken komen overal voor. Check dus altijd even goed waar je naartoe gaat, en wat jij persoonlijk nodig denkt te hebben. Zo ben je altijd goed voorbereid!