Hej deel 1 | Wat woorden uit Zweden

Hej! Inmiddels zijn we meer dan twee weken in Zweden en zijn we dus precies op de helft. De tijd gaat bizar snel, maar tegelijkertijd voelt het alsof we hier al een hele poos zijn - langer dan het daadwerkelijk het geval is. Dat vind ik zo fijn aan die langere reizen. Je maakt van alles mee, waardoor de tijd snel gaat en waardoor je écht lang ergens bent. Natuurlijk helpt het ook dat we maar liefst een maand hebben om Zweden te ontdekken; net iets langer dan vorig jaar. Toen maakten we een roadtrip van bijna 3,5 week door dit prachtige land. Ik neem je hieronder even kort mee in de avonturen die we tot nu toe hebben meegemaakt. Gewoon even wat woorden uit Zweden, omdat ik hier volop geïnspireerd word door alles om ons heen.

Met de camper door Zweden reizen

Na onze kampeertrip vorig jaar wisten we het al: hier komen we nog eens terug. Met elkaar, met de camper én met de hond. Zweden heeft ons zo overvallen en verrast met haar charme, haar overweldigende natuur, haar magische dorpjes met rode, gele, blauwe en zelfs roze houten huisjes, haar kaas uit een tube, haar ongerepte bossen, haar vele tweedehands winkeltjes en zogeheten loppis, haar elanden en ander wildlife en vooral: haar rust en stilte. Waar je in Nederland eigenlijk nergens écht wildernis kunt vinden, zie je dat hier al wanneer je Göteborg verlaat. Vanaf daar wordt het alleen maar wilder en wilder des te hoger je gaat. De perfecte omstandigheden om met de camper te ontdekken.

Door het allemansrecht mag je vrijwel overal in de natuur overnachten. Ik schreef er al eens een artikel over, omdat er natuurlijk wel een aantal regels is waar je rekening mee moet houden. Verder is het leven volgens het ritme van de natuur, hoewel dat zo tegen midsommar aan soms nog best lastig is. De dagen zijn lang (fijn!) waardoor je ritme totaal verschuift. Soms zitten we bij het kampvuur en is het ineens 1 uur in de nacht, terwijl het qua licht nog steeds 9 uur in de avond lijkt. De golden hours duren uren; eergisteren zaten we nog in het holst van de nacht te genieten van een prachtige oranje lucht met lichtende nachtwolken met niets anders om ons heen dan het geluid van de natuur. Zo bijzonder.

Airbnb in Zweden boeken: afwisseling

Net als vorig jaar besloten we de optie om tussendoor een Airbnb te boeken open te houden. Mocht het weer echt slechter zijn dan gehoopt of mochten we die bus (of elkaar op kleine ruimte) helemaal zat zijn, dan kunnen we altijd nog een huisje in the middle of nowhere boeken. Maar: het weer is hartstikke goed en we hebben totaal geen last van elkaar of een kleine bus. Voor vertrek zag ik dat een zogeheten A-frame cabin nog plek had, maar: voor maar een paar dagen in juni. Dat huisje had ik al een jaar in mijn favorieten, dus we besloten al voor vertrek een Airbnb te boeken. Dit bleek een fantastisch idee, want wát een droom was dat huisje. Gebouwd in een A-vorm in het bos op een eilandje aan de Höga Kusten met drie verdiepingen waarbij je vanaf de bovenste verdieping zo over de kust kon kijken. Wauw.

Daar zal ik binnenkort meer over delen, want hoewel het huisje vaak volgeboekt is, is het een hele betaalbare optie om bijzonder te overnachten in Zweden. Inmiddels zijn we twee weken verder en typ ik dit vanuit een typisch Zweeds huisje, wederom op een eiland. Deze cabin is alles dat je in gedachten hebt bij een Zweeds huisje: rood van buiten, knus van binnen. Het huisje is 100 jaar oud en beschikt over, in tegenstelling tot veel andere huizen, een wilde tuin vol bloemen, bijen en bomen. Ik zou er zo in willen trekken, zo mooi vind ik het. De zomer is hier ook officieel begonnen. Niet qua datum, maar qua temperaturen. Ik schuil momenteel even binnen voor de 30 graden buiten, want wat een warmte! Ik denk dat we de tuinslang zo even aansluiten voor een verfrissende buitendouche. Benieuwd waar we na dit huisje allemaal nog terecht gaan komen en waar we midsommar gaan vieren.

Nieuwsgierig geworden naar dit magische land (snap ik)? Kijk dan eens naar de reizen naar Zweden met Voigt Travel - een reisorganisatie die gespecialiseerd is in noordelijke reizen. Ook in de winter een enorme aanrader! Ik ben zó benieuwd naar Lapland gehuld in een winterse deken… Er komt een dag…