Waarom ik blij word van in de natuur zijn

Het liefst ben ik iedere dag in de natuur. Ik word al blij van een boswandeling of een uurtje wandelen aan het strand. Of van werken vanuit de caravan, vanuit een boshuisje of vanuit een andere bijzondere accommodatie. Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik zelfs in een zogeheten Tiny Office van Droompark de Zanding met uitzicht op het groen. Van zoveel mogelijk in de natuur zijn word ik gelukkig.

Het enige wat er voor mij in Nederland mist zijn bergen. Dat bergenheimwee bestaat, ben ik de afgelopen jaren achtergekomen. Ik weet niet precies wat het is, maar in en/of omgeven door bergen voel ik me op mijn best. Wat ik wel zeker weet, is dat ik niet de enige ben. Mijn beste vriendin is zelfs naar Oostenrijk verhuisd om onder andere dichter bij de bergen te zijn! Natuur maakt blij, dat is in ieder geval een feit. Waarom ik zo blij word van in de natuur zijn, vertel ik je in dit artikel.

Glen Coe roadtrip uitzicht

Natuur zorgt voor inspiratie

Cheesy, maar hartstikke waar: in de natuur zijn zorgt ervoor dat ik inspiratie krijg om te werken en te schrijven. Ik wist dat al een tijdje, maar merkte het dit jaar nog maar eens al te goed toen ik samen met Niels twee weken ging kamperen en roadtrippen door Schotland. Iedere dag wakker worden in the middle of nowhere of op een mooie camping met de meest fraaie uitzichten. Schotland is echt het perfecte land om inspiratie op te doen voor alles wat je met je leven wilt doen.

De bergen van Glen Coe verrasten me enorm, ik werd verliefd op Isle of Skye (in het laagseizoen) en droom nog steeds over de oneindige groene heuvels van de highlands. Dit was een van de eerste vakanties als freelancer waarbij ik mijn laptop dicht heb gelaten en geen werk heb gedaan. In het begin vond ik dat best lastig, maar toen we terugkwamen, bleek dit hét recept te zijn voor tot rust komen. Ik kwam namelijk met een bak inspiratie terug en had zin om weer aan de slag te gaan. Dat alles door die prachtige omgeving van de Schotse natuur.

Motortocht Noord-Vietnam

Natuur zorgt voor rust

Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik tijdens een boswandeling of het ‘zijn’ in de natuur volledig tot rust kan komen. Als het even kan, kampeer ik samen met Niels en Pizza in onze retro caravan Karel Karavaan. Het liefst gaan we dan naar rustige kampeerterreinen zoals Outdoorcamping Massingsmühle in de Eifel. Even helemaal niemand om je heen, een kampvuurtje stoken in de avond en vooral veel wandelen. De stilte die je op dit soort plekken hebt, ervaar ik amper in het dagelijks leven in Utrecht.

Hoe leuk ik het ook vind om op zo’n centrale en bereikbare plek te wonen in Nederland; ooit zou ik het fijn vinden om een knus boshuisje of een ander huis met veel groen om de deur zou hebben. Voor nu blijft dat nog bij dromen, maar zeg nooit nooit. Die rust pakken heeft ook weer invloed op hoe ik me dagelijks voel. Op het moment ga ik nog steeds net iets te weinig de natuur in dan wat ik zou willen, maar volgens mij is het in ieder geval al wel meer dan de gemiddelde Nederlander.

Yoga in het bos

Dieren spotten in de natuur

Soms voel ik me net een kind wanneer we ergens kamperen of wandelen en plotseling twee hertjes over zien steken. Hoe leuk is het om in de natuur wilde dieren te kunnen spotten? In Nederland kun je met een beetje geluk regelmatig wild zien: van vossen tot konijnen en van herten tot aan wilde zwijnen. Een tijdje geleden was ik met Niels op de Posbank en zagen we plots in het weiland naast ons een groot wild zwijn met allemaal kleintjes. Het blijft toch bijzonder om dit soort beesten in het wild te kunnen en mogen spotten.

Mocht je ook wilde dieren willen zien dan raad ik je aan om er lekker vroeg op uit te gaan. Ook rond zonsondergang laten dit soort dieren zich sneller zien. Overdag is het vaak te druk in de Nederlandse bossen voor wilde dieren en vermijden ze het wandelpad. Voor mij is dit dus echt een van de leukste dingen van in de natuur zijn. Het gevoel van op avontuur zijn geeft iets spannends, waardoor je je soms weer heel jong voelt.

Wandelen bij de Drei Zinnen

Conclusie: natuur maakt gelukkig

Eigenlijk kan ik niet eens exact omschrijven waarom natuur me zo gelukkig maakt. Bovenstaande dingen zijn maar onderdelen van het algehele gevoel. Er is nog veel meer dan dat. ‘Gelukkig’ is er eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de connectie tussen natuur en gelukkig zijn… en wat blijkt? Gelukkige mensen zijn vaker in de natuur te vinden, volgens het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Nou, als dat geen toeval is. Ik dacht dus eigenlijk altijd dat ik gelukkig werd van de natuur, maar misschien is het juist wel andersom. Het is een mooie aanvulling op elkaar voor mij: de natuur maakt mij blij en ik ben volgens het onderzoek juist in de natuur te vinden omdat ik blij ben. Mooie conclusie voor nu, toch? ♥