Kamperen bij Natuurkampeerterrein de Dasselaar | Kamperen in Nederland

Natuurkampeerterreinen zijn in Nederland zonder twijfel mijn favoriete plekken om te kamperen. Zoals je misschien wel weet, ben ik niet zo van de vakantieparken en megacampings waar je in aangewezen hokjes kunt kamperen. Nee, geef mij maar een bos of een groen veld waar je een ruime plek hebt zonder dat je direct bij de buren aan tafel zit.

Het liefst nog met de mogelijkheid om een kampvuurtje te maken, een lichtsnoer aan de luifel te hangen en een lekker drankje binnen handbereik te hebben en voilà - dat is de perfecte kampeerspot voor mij. Er zijn gelukkig genoeg plekken in Nederland waar dat mogelijk is. In dit artikel neem ik je mee naar Natuurkampeerterrein de Dasselaar in Zeewolde, een groene oase in de Randmeerbossen van Flevoland waar wij rondom Koningsdag een paar dagen kampeerden.

Kamperen bij Natuurkampeerterrein de Dasselaar

Wat ik altijd zo fijn vind aan natuurkampeerterreinen is dat er zoveel groen te vinden is. Ook op en rondom Natuurkampeerterrein Dasselaar kun je lekker wandelen en fietsen in de natuur. Op de parkeerplaats, vlak voor je het terrein op gaat, zijn meerdere paadjes te vinden via waar je zo in de natuur belandt. We hadden vooraf een plekje gereserveerd, omdat we precies tijdens Koningsdag zouden gaan kamperen. Normaal vermijd ik dit soort ‘drukke’ dagen op de camping, maar we waren er toch wel heel erg aan toe om weer op pad te gaan met ons busje Columbus de Camper. Konden we meteen onze bus even checken voor een maand Zweden binnenkort. Dasselaar bleek de perfecte bestemming voor een paar dagen rust in eigen land. En dat tijdens de meest drukke dag van het jaar!

Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om te reserveren bij Dasselaar. Je kunt ook gewoon aan komen waaien en een plekje uitzoeken op de aanmeldzuil aan het begin van het terrein. Omdat we zoals gewoonlijk Jutter mee hadden, kozen we voor een ruime plek op het hondenveld. Dat is een veld waarop je in een soort rondje kunt kamperen. Ik begrijp heel goed dat ze alle mensen met honden bij elkaar zetten, niet iedereen houdt immers van honden. Jutter wel. Hij vond het maar wat interessant om vanaf onze plek naar de andere aanwezige hondjes te staren. We hadden een mooie plek waarbij we het zicht een beetje konden beperken, zodat Jutter niet helemaal wild zou worden (omdat hij graag wil spelen) en dat was echt perfect!

Misschien leuk voor jou: op de website van Natuurkampeerterreinen schreef ik een artikel met 5 tips voor kampeerterreinen die perfect zijn om je viervoeter mee naartoe te nemen. Dasselaar staat er natuurlijk ook bij!

Back to basic: kamperen in Zeewolde

Natuurkampeerterrein Dasselaar is best groots opgezet zonder dat het voelt als een grote camping. Wat ik erg fijn vond aan deze plek is dat je lekker veel ruimte om je camper hebt. Tijdens Koningsdag was het (zo goed als) volgeboekt en toch merkte je dat nergens. Ik moet toegeven: de avond voor Koningsdag was er bijna niemand en dat was óók heel fijn. Maar met alle mensen was het ook echt prima te doen! Op het terrein is een basic sanitairgebouw aanwezig met warm water, ruime en schone douches en toiletten. Wat ik heel leuk vond, was de zogeheten Bosbieb - een hangende boekenkast waar je boeken in kunt ruilen voor een ander boek. Dat soort kleine extraatjes maken zo’n plek des te unieker.

Verder vind je op het terrein een vuurhut, een speeltuin en een heuse waterpomp voor kinderen. Ik kan me voorstellen dat het als volwassene ook heerlijk is om even onder die pomp te gaan staan tijdens de echt hete zomerdagen. Tijdens ons verblijf hoeven we er geen gebruik van te maken. Voor het einde van april is het namelijk nog helemaal niet zo warm. Gelukkig laat de zon zich wel af en toe zien en kunnen we lekker wandelen en buiten zitten. Slapen bij Natuurkampeerterrein Dasselaar betekent dat je logeert bij de boswachter. We hebben de boswachter verder niet gesproken, maar dat is prima op dit soort campings. Die manier van kamperen - op basis van vertrouwen - vind ik heel fijn. De ene keer zie je de boswachter op zo’n camping wel en de andere keer niet. Toch gaat het altijd goed en mocht er onverhoopt toch wat zijn, dan hangt er altijd een telefoonnummer waar je naar kunt bellen.

Honden welkom bij Natuurkampeerterreinen

Overigens ben ik heel blij dat honden op de meeste natuurkampeerterreinen gewoon welkom zijn. Voor ons is kamperen niet compleet zonder hond. De mensen om ons heen bij Dasselaar hadden allemaal hun viervoeter meegenomen. Wat me hier opviel, was dat er een bak stond waar je lege hondenpoepzakjes kon pakken en volle zakjes weg kon gooien. Hoewel we altijd eigen zakjes mee hebben, vind ik dit erg attent. Op die manier voel je je met hond toch nog net iets meer welkom. Fijn! Ook met hond kamperen bij een natuurkampeerterrein? Op de website van Natuurkampeerterreinen kun je eenvoudig filteren op het wel of niet meenemen van een hond.

Op Koningsdag bleek het onverwachts toch nog wat warmer te worden dan voorspeld, dus besloten we een rondje te wandelen met Jutter. Met of zonder hond kun je heerlijk wandelen rondom het kampeerterrein. Wij maakten al gauw een ronde zonder duidelijke bestemming en zagen op de bordjes Woldstrand staan. We kwamen uit op een stukje strand omgeven met riet; de ideale plek voor Jut om te zwemmen. Het strandje is op ongeveer 15 minuten loopafstand te bereiken en daarmee een hele fijne plek op een warme zomerdag. Extra mooi meegenomen: we hadden het stukje strand met water voor onszelf! Af en toe kwam er een wandelaar met een hond langs, maar dat was het dan ook wel. Optimaal genieten!

Ook kamperen bij natuurkampeerterrein Dasselaar?

Tijdens het wandelen rondom de camping hebben we bijna iedere avond een hertje gezien. Het blijft bijzonder om dat zo dicht in de buurt van je kampeermiddel te spotten! En dat in de ‘nieuwe natuur’ van Flevoland! Wat ik in ieder geval zeker weet, is dat wij hier nog eens terug gaan komen. Natuurkampeerterrein de Dasselaar heeft eigenlijk alles waar ik blij van word:

  • Ruime groene plekken

  • Hondvriendelijke plekken

  • Een vuurhut om een fikkie te maken

  • Mogelijkheden om vanaf je kampeerplek direct een wandeling in het groen te maken.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit terrein in de Randmeerbossen? Ga dan ook op kampeeravontuur en boek je verblijf via de website van Logeren bij de Boswachter. Let op dat je in het bezit moet zijn van Het Groene Boekje om er te kamperen. Dit boekje schaf je bij je boeking aan of via de website van Natuurkampeerterreinen. Ik ben benieuwd wat je van de natuurcamping vindt!