3x originele reizen naar hoofdsteden binnen Europa

Als je mijn blog wat vaker leest, dan weet je dat ik geen nee zeg tegen een reisje hier en daar. Ik ben als het even kan op avontuur: de ene keer is dat een tripje met de camper en de andere keer ontdek ik een fijne stad ergens in Europa. Als je eens een keer een reis wilt maken die net wat anders is dan normaal, dan hoop ik je in dit artikel de nodige inspiratie te geven. Hieronder zet ik drie originele hoofdsteden in Europa voor je op een rij waar je naast stad ook groen kunt vinden. Zo kun je eens iets heel anders beleven!

GROENE Stadswandeling door Praag

De hoofdstad van Tsjechië heeft elk bezoeker bijvoorbeeld wel iets te bieden. Het is een prachtige, oude stad met gotische architectuur en pittoreske kleine (zij)straatjes, waardoor je hier kunt genieten van magische uitzichten op diverse plekken, mooie foto’s kunt maken, je volledig onder kunt dompelen in het aanwezige groen en in oude cafés weg kunt duiken. Het mooiste uitzicht van de stad check je vanaf de burchtheuvel - zie de foto’s hieronder. Daarnaast heeft Praag geen gigantisch groot centrum, de meeste bezienswaardigheden zijn daarom op loopafstand van elkaar, wat een stadswandeling wel zo mooi maakt.

In de winter ligt Praag bedekt onder een pak sneeuw, terwijl je in de zomer kunt genieten van de zon. Zo kun je tijdens elk seizoen genieten van de charmes van Praag. Daarnaast heeft Praag ook meer dan genoeg uitgaansgelegenheden, winkels, cafés, musea en restaurants. Je zult je in de stad dus nooit vervelen. Alles uit je tijd in Praag halen tijdens een korte reis? Kies er dan voor om met de trein naar Praag te reizen. Zo kun je tijdens je reis bijvoorbeeld uitrusten of nog wat werk afmaken. Ik vind reizen met de trein ideaal: vanuit de eerste klas typ ik blogs en artikelen voor mijn blog en ander freelance werk. Zo handig!

Op avontuur in Boekarest 

Een andere locatie die je een keer bezocht wil hebben is Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Deze, wat mij betreft, verborgen parel wordt nog niet heel druk bezocht door toeristen. Vanwege de oorlogen in de 20e eeuw, zijn sommige oude gebouwen verwoest. Hierdoor kun je tijdens een stadswandeling het contrast tussen verschillende bouwstijlen goed merken. De stad staat vol prachtige gebouwen in verschillende stijlen. Van moderne architectuur tot gotische en communistische bouwstijlen, je kijkt je ogen uit.

Daarnaast kun je in de stad ook spa’s vinden, geniet van de bronnen in en rondom de stad door één van de badhuizen te bezoeken en daar helemaal tot rust te komen. Of maak een wandeling door het groen; het verbaasde mij echt hoe groen Boekarest was! Waar ik ook heel blij van werd, waren de vintage winkels/kringlopen. Daar spotte ik zelfs een muts van Unox in een bak met mutsen en sjaals! In Boekarest kun je verder nog goed uitgaan en hippe cafés en bars ontdekken. Je kunt dus niet alleen overdag, maar ook ’s avonds op avontuur uit in de stad. De perfecte locatie voor de diverse reiziger dus.

PICNICKEN EN SHOPPEN in Warschau

Een stad waar je tot slot lekker kunt shoppen, genieten van heerlijk eten en historische gebouwen: dan hebben we het over Warschau, de hoofdstad van Polen. Hier kun je vrij goedkoop shoppen voor Europese begrippen, waardoor shopaholics zich er helemaal thuis zullen voelen. De prachtige paleizen, groene parken en kerken in Warschau maken het daarnaast een fantastische stad om doorheen te wandelen. In de zomer kun je bijvoorbeeld heerlijk picknicken in het park bij het Lazinkipaleis.

Als je graag nieuwe smaaksensaties ontdekt, begeef je je in Warschau ook op de juiste plek. Je kunt hier in allerlei restaurantjes en cafés traditionele gerechten proeven. Zo ontdek je niet alleen de stad, maar ook de keuken. En als ik je als natuurliefhebber nog een extra tip mag geven: op een half uur rijden vanaf Warschau vind je het Nationaal Park Kampinos. Dit park bestaat voor het grootste deel uit dennenbomen (favoriet!) en is de leefomgeving van de eland. Wandelschoenen mee dus!