Kamperen is populair geworden | Dit is (onder andere) waarom

Kamperen is hartstikke populair. In vergelijking met een paar jaar geleden zijn er nu veel meer kampeerders in (en buiten) Nederland te vinden. Het is met name sinds de pandemie het geval dat we vaker kiezen voor een kampeervakantie dan een andere vorm van vakantie vieren. Dat is alleen al te zien in het aantal campers dat er inmiddels in Nederland rijdt. Interessant, maar… hoe kan dit eigenlijk? Wat maakt kamperen nu zo anders dan andere jaren? Ik zocht het voor je uit in dit artikel over waarom kamperen populair geworden is.

Opkomst kamperen: waar komt die toenemende populariteit vandaan?

Ooit werd kamperen beschouwd als een eenvoudige en goedkope vorm van reizen voor avontuurlijke zielen. Inmiddels zijn er zelfs mensen op een camping geweest waarvan je nooit dacht dat ze dat zouden doen. In de afgelopen jaren heeft kamperen een opmerkelijke transformatie ondergaan. Dat merk ik zelf ook: op Expeditie Kram en in het dagelijks leven. Waar ik in 2015 nog vrijwel een van de enige kampeerbloggers was, zijn er inmiddels heel wat blogs bijgekomen op het gebied van kamperen, outdoors en bijzonder slapen. Logisch, want er is inmiddels meer vraag naar. Ook op de plekken waar we kamperen, zie ik dat het alsmaar drukker wordt. Eerlijk is eerlijk: wij hebben ook nog maar sinds de pandemie een eigen kampeerbus, maar die wens was er al langer. We hebben jaren met een oude caravan gekampeerd (Karel Karavan, weet je nog?) en vonden dat het toen tijd werd voor een campertje. De beste keuze ooit overigens.

De vraag is alleen: vanwaar die toenemende populariteit? Er is sinds de pandemie een aanzienlijke verschuiving op te merken. Dat is meteen de basis van de groei van het aantal kampeerders. Ten tijde van de lockdowns was kamperen voor een hele periode de enige manier om er even uit te kunnen. Het bracht (en brengt!) een ontkoppeling van de dagelijkse hectiek om lekker de natuur in te gaan. Ook mensen die eerder niet zo snel zouden gaan kamperen, zagen ineens de voordelen in van slapen in de natuur. Daarbij biedt kamperen veel flexibiliteit, kun je echt even flink ontspannen in het groen en is het een fijne manier van samenzijn met vrienden en familie. Daar was ook veel behoefte aan in en na een gekke periode van een pandemie. Met dat in het achterhoofd is het helemaal niet zo gek dat kamperen populairder geworden is.

Toename van reisbewustzijn speelt ook mee

Wat we daarnaast niet mogen vergeten, is dat mensen zich steeds vaker bewust worden van de impact van hun reizen op het milieu. Ik las in een onderzoek van MilieuCentraal dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven. Omdat kamperen vaak gezien wordt als een meer ecologisch verantwoorde manier van reizen, kiezen meer mensen in Nederland ervoor om met de tent, camper of caravan op pad te gaan. Natuurlijk stoot je ook nog uit wanneer je in een (oude) bus rijdt, maar die uitstoot is wel veel minder dan wanneer je het vliegtuig pakt. Dat vinden veel mensen een fijn idee. Op de plaats van bestemming kun je veel te voet of met de fiets doen. Daardoor zorg je voor minder impact op het milieu.

Daarbij is er een andere vorm van reisbewustzijn die groeit: de herwaardering van de eenvoud van het kamperen. We zijn tegenwoordig omringd met technologie, een snel leven en een drukke agenda. Alles lijkt te kunnen en juist daarom verlangen we regelmatig terug naar wat meer eenvoud. Ik merk het zelf al met kamperen dat ik het heerlijk vind dat alles wat langzamer gaat. Koffie in een percolator zetten duurt even, het opstaan neemt meer tijd in beslag en je bent bewuster bezig met alles wat je in de bus doet omdat de ruimte beperkt is. Dat zorgt voor een soort van herwaardering van een eenvoudig leven, iets dat steeds meer mensen aanspreekt. Je hoeft niet veel (bij je) te hebben om een heerlijke kampeervakantie te beleven. Dat alleen al is de moeite waard om eens te kamperen.

Ook glamping in en buiten Nederland is populair

Diverse kampeertrends helpen ook mee aan stijging populariteit

Nu vraag je je misschien af hoe al die mensen die vroeger maar wat hard schreeuwden dat ze niet wilden kamperen tegenwoordig in de natuur slapen. Simpel: kamperen is niet meer zoals het vroeger altijd was. Er zijn tegenwoordig veel meer opties voor kamperen. Naast de back to basic tent slapen we tegenwoordig in omgebouwde busjes, caravans, grote tenten, vouwwagens en wat al niet meer. Ook is glamping ontzettend populair geworden. Hierbij hoef je eigenlijk helemaal niet in te leveren op comfort; vaak zijn er (boxspring)bedden aanwezig, evenals een eigen badkamer, keuken en veel ruimte. Dat heeft in sommige gevallen nog vrij weinig met het echte kamperen te maken, maar het is wel een trend waardoor meer mensen in Nederland naar campings en vakantieparken gaan.

Dat hele back to basic is vaak ook helemaal niet meer het geval op dat soort plekken. Op veel campings vind je WiFi, waardoor je gewoon kunt blijven streamen, appen en mailen als je wil. Zelf vind ik het nog steeds wel heel fijn om een beetje back to basic te gaan. Ik ben niet voor niets echt gek op wildkamperen, zoals we deden in Zweden dit jaar. Maar: ik snap tegelijkertijd ook dat dit soort nieuwe trends ervoor zorgen dat er meer mensen op de camping te vinden zijn. Ik ben heel benieuwd of dit een blijvende trend is of dat we over een tijdje weer een verschuiving zien in dit ‘vakantiegedrag’. Heel eerlijk? Voor nu vind ik het al gauw te druk op campings en camperplekken. Daarom kies ik vaak voor een kampeerplek op een mooi rustig terrein van Natuurkampeerterreinen. Ook daar merk ik dat het drukker geworden is met verschillende soorten kampeerders, maar daar heb je in ieder geval nog de rust en ruimte van de natuur om je heen.

Wat vind jij van deze verandering? Merk je zelf wat van of ben je juist een nieuwe kampeerder? Ik hoor graag jouw mening of ervaring.