Kamperen in Kroatië | Dit moet je weten

Kamperen en Nederlanders blijken een hele goede match te zijn. In de afgelopen jaren is het aantal kampeerders in Nederland enorm toegenomen. Het is met name sinds de coronacrisis het geval dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een camper of caravan te kopen om daarmee op pad te gaan. 

Eerlijk is eerlijk: hoewel de droom er al langer was, hebben wij ook sinds die periode een camper. Een van de bestemmingen waar ik nog graag eens naartoe zou willen met onze bus is Kroatië, een land dat ook alsmaar populairder wordt als vakantiebestemming. Daarom zocht ik voor dit artikel en voor mezelf vast van alles op over kamperen in Kroatië. 

Waarom is kamperen in Kroatië zo’n aanrader?

Een van de redenen waarom ik eens naar Kroatië wil voor een kampeeravontuur is zonder twijfel het prachtige landschap. Er is echt van alles op het gebied van natuur te vinden: van pittoreske stranden tot aan groene nationale parken en van magische eilandjes met azuurblauw water tot aan rotsachtige gebieden. Ik teken ervoor! Daarbij biedt het land een breed scala aan campings. Ik zou zelf gaan voor een mooie groene camping ergens in het hart van de natuur, maar je kunt er ook terecht voor luxe glampinglocaties, grotere campings met veel voorzieningen en volledige vakantieparken.

Het lijkt me heerlijk om een keer met de camper ergens wakker te worden aan zee of om onze bus te parkeren op een groene plek met uitzicht. Dat kan natuurlijk in heel veel landen, maar Kroatië biedt veel avontuurlijke buitenactiviteiten aan die je goed kan combineren met kamperen. Denk bijvoorbeeld aan uren wandelen in nationale parken zoals het Plitvice Nationaal park, met een snorkelset op zoek gaan naar kleurrijke vissen of kajakken op de Zrmanja rivier of in de Mreznica Canyon. Wanneer ik plaatjes van dit soort plekken op Google zie, wil ik er het liefst vandaag nog naartoe.

Welk seizoen is het beste voor kamperen in Kroatië?

Maar: net als bij andere landen kent Kroatie verschillende kampeerseizoenen. Wil je deze winter nog kamperen in dit land? Dat is zeker mogelijk. Hoewel er wat campings Kroatië gesloten zijn in het laagseizoen, vind je nog voldoende opties in Istrië, zoals in Pula en Porec, om te kamperen. Ga je liever voor wat meer zonzekerheid en wat meer warmte, dan is het aan te raden om voor een van de andere kampeerseizoenen te gaan. Zelf zou ik in de rustige maanden zoals mei en september gaan, omdat het weer dan vaak erg goed is en er minder toeristen te vinden zijn dan in het hoogseizoen.

Wil je liever wel in hartje zomer kamperen in Kroatië of ben je gebonden aan (school)vakanties dan kun je van juni tot en met augustus terecht op een van de vele campings in Kroatië. Zorg er in dat geval wel voor dat je op tijd een plekje boekt, omdat het dan behoorlijk druk kan worden op de mooiste plekjes van het land. Houd er ook rekening mee dat het behoorlijk warm kan worden in deze maanden. Dit jaar was het er in de zomer regelmatig boven de 40 graden. Zelf vind ik het fijner als het wat minder heet is, dus ik zou eerder in april, mei of september naar Kroatië gaan voor een kampeervakantie.

Mooiste gebieden om te kamperen in Kroatië

Nu vraag je je misschien af wat de mooiste gebieden in Kroatië zijn om te kamperen. Het land telt maar liefst meer dan 1200 eilanden, waarvan de meeste in het noordoosten van de Adriatische Zee liggen. Als je, net als ik, nooit in Kroatië bent geweest, kan het lastig zijn om te weten waar je moet zijn. Ik ging voor je op zoek en vond de volgende plekken als mooiste gebieden om te kamperen in Kroatië:

  • Istrië is een goede plek voor kampeerliefhebbers. Neem bijvoorbeeld de regio van Premantura, waar je kunt kamperen op de zuidpunt van het schiereiland in de buurt van het Kamenjak National Park. Ook bij Porec en Rovinj vind je verschillende campings met directe toegang tot de Adriatische Zee.

  • Dalmatië biedt eveneens veel mooie campings en kampeerplekken aan. Kies bijvoorbeeld voor een camping in de regio Makarska Riviera waar je kampeert tussen de pijnboombossen. Of ga voor een camping in de buurt van een stad, zoals Sibenik en Zadar.

  • Ook eilandjes Krk en Cres in de Kvarner Baai zijn goed te bereiken voor kampeerders door middel van bruggen en veerboten. Dat geldt ook voor het eiland Rab, dat bekendstaat om de witte zandstranden en verschillende soorten campings.

Wildkamperen in Kroatië: is dat toegestaan of verboden?

Wanneer je mijn blogs al een tijdje leest, weet je dat ik dol ben op wildkamperen. Dat deden we al een paar keer in andere landen, waaronder in Zweden. Hoe zit dat precies met Kroatië: mag je wildkamperen in Kroatië? Het antwoord daarop is kort, maar krachtig: nee. Hoewel de wetten per regio en gemeente variëren, is het over het algemeen illegaal om buiten aangewezen kampeerplekken zoals campings te kamperen. Besluit je om dat toch te doen, dan is de kans groot dat je een (hoge) boete krijgt en/of zelfs dat er andere juridische stappen worden ondernomen.

Reis je net als wij met een camper of kampeerbusje? Dan is het wel goed om te weten dat er verspreid door heel Kroatië gratis en betaalde camperplekken te vinden zijn. Dit soort plekken variëren in faciliteiten en voorzieningen, maar zijn vaak prima voor een nachtje wanneer je van plek naar plek trekt. Wil je toch liever langer op een plek staan? Dan raad ik je aan om een of meerdere campings in Kroatië te boeken. Ga voor een mooie natuurcamping op een van de eilanden of kies voor een stadscamping aan de rand van een grote stad; de keuze is reuze.