Camper kopen? Dit moet je weten bij het kopen van een kampeerbus

Een camper kopen, is een van de beste dingen die wij ooit hebben gedaan. We droomden er al langer van, maar hadden toen we elkaar net leerden kennen eerst een caravan gekocht om te kijken of we samen ook blij werden van het kamperen. Al gauw bleek dat dit het geval was en wilden we onze manier van kamperen naar een hoger niveau tillen door te kijken wat voor busjes en campers te koop stonden. 

Die zoektocht zorgde bij ons eerst voor een miskoop, waarna we nog beter gingen zoeken, tips en tricks gebruikten en uiteindelijk onze kampeerbus (genaamd Camper Columbus) vonden. Ben je ook van plan om een camper te kopen? Wellicht heb je iets aan de tips in dit artikel over het kopen van een camper, die ik zelf gebruikt heb bij het vinden van een fijne bus.

Camper kopen: wat voor type camper wil je hebben?

Waar je in ieder geval eerst over moet nadenken voordat je je zoektocht naar een mooie camper start, is naar wat voor een soort camper of kampeerbusje je op zoek bent. Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze in zowel nieuwe als tweedehands campers. Zelf vind ik oudere bussen heel erg tof. Onze kampeerbus komt uit het mooie jaar 1989 en hoewel ik snap dat dat niet voor iedereen de eerste keuze is, word ik heel blij van een goedwerkende oude camperbus.

Natuurlijk moet je bij dit soort bussen wel rekening houden met onderhoudskosten die over het algemeen wat hoger liggen dan bij nieuwere campers. Bij je beslissing moet je overigens ook kijken naar de ruimte die je nodig denkt te hebben. Een buscamper is vaak wat compacter dan een grotere camper. Iedere variant heeft zijn voor- en nadelen op het gebied van grootte, comfort en wendbaarheid. Nu kamperen de laatste jaren enorm populair geworden is, is het goed om vooraf te weten binnen welke categorie je moet zoeken. Dat vergroot de kansen op het vinden van een passend exemplaar.

Let goed op de indeling van een camper bij camper kopen

Weet je eenmaal een beetje wat voor soort camper je wil (een oudere bus, een buscamper, een grote camper, een camper met alkoof, een camper met hefdak et cetera), dan is het aan te raden om goed te kijken naar de indeling en functionaliteit van een camper. Met hoeveel mensen wil je in de camper reizen? Wij zijn maar met z’n tweetjes en een hond, dus hebben aan een oudere buscamper genoeg wat betreft ruimte. Reis je echter met een gezin, dan is een grotere camper een must.

Binnen dit kader kun je meteen kijken naar hoe een camper of kampeerbus is ingedeeld. Veel moderne campers beschikken over een eigen toilet en soms zelfs een badkamertje. Bij een oudere bus, zoals wij hebben, moet je het doen met een draagbaar toilet en de badkamer van een camping (of een meer of rivier wanneer je gaat wildkamperen). Stel dus enkele prioriteiten zodat je weet waar je op moet zoeken bij een camper kopen. Dat scheelt je veel tijd en gedoe.

Campers te koop? Stel vooraf een budget vast voor jezelf

Eerlijk is eerlijk: een goede camper kopen is niet goedkoop. Dat is iets dat goed is om te weten voordat je op zoek gaat. Het is dus raadzaam om vooraf met jezelf of degene met wie je een camper gaat kopen een bepaald budget af te spreken. Bepaal een maximale prijs wat je zou willen betalen voor een kampeerbus of een camper en ga op zoek binnen die zoekrange om iets te vinden. Er is heel wat aanbod te vinden, dus het scheelt je nogal wat tijd wanneer je niet hoeft te zoeken tussen campers die je toch niet wil of kunt betalen.

De prijs van de camper is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Er zijn nog allerlei aanvullende kosten die komen kijken bij het kopen van een camper of een kampeerbusje. Denk aan de maandelijkse belastingen en verzekering en natuurlijk aan de kosten voor het onderhoud en eventuele upgrades of aanpassingen. Wij zijn ieder jaar wel wat geld kwijt aan de camper en dat doen we met plezier, maar daar moet je wel rekening mee houden. Oh, en vergeet de stallingskosten niet wanneer je zelf geen ruimte hebt om je camper ergens beschermd tegen weersinvloeden neer te zetten.

Voordelen van het kopen van je eigen camper

Wat je natuurlijk ook moet doen voordat je een camper koopt, is het controleren van de bus op eventuele zwakke plekken en andere gebruikssporen. Een grondige inspectie is een must om zo niet later voor (niet zulke leuke) verrassingen te komen staan. Check of alles het naar behoren doet, controleer de bus op eventuele roest en controleer de staat van de motor. Natuurlijk moet je ook een proefrit maken voordat je besluit om de camper te kopen. Zo kun je de camper goed aanvoelen en weet je meteen hoe het voertuig rijdt. Besluit je om de bus aan te schaffen? In dat geval profiteer je van heel wat voordelen van een camper kopen, zoals:

  • Volledige vrijheid en flexibiliteit. Je kunt letterlijk het mooie weer achterna reizen als je wil of juist last minute besluiten om naar een andere bestemming te rijden. We hebben in juni dit jaar (en vorig jaar) een maand door Zweden gereden met onze bus en dat was echt fantastisch! Per dag kijken waar je heen gaat met de camper, voelt echt als een luxe.

  • Daarbij vind ik het heel fijn om altijd je eigen huisje op wielen bij je te hebben, waar je ook maar naartoe gaat. Je kunt altijd ergens een kop koffie zetten en je slaapt lekker in je eigen bed, ongeacht de locatie waar je bent. Hoe prettig is dat?

  • Tot slot is het goed om te weten dat je voor een camper kopen een investering moet doen, maar dat het huren van een camper voor iedere vakantie op de lange termijn veel duurder is.