Kamperen in Europa | Voor welke landen heb je een vignet nodig?

Met een busje of camper door Europa trekken, is een grote droom voor veel mensen. Kamperen is en blijft populair. Nu we al een paar jaar een eigen kampeerbus hebben, kan ik het alleen maar beamen om dit eens te doen. De vrijheid die je ervaart, is iets wat je nooit meer vergeet. Daarbij vind ik het sowieso heel fijn om al kamperend Europa te ontdekken. Van de bossen in Zweden tot de bergen in Oostenrijk: daar wakker worden in een bus is onbeschrijfelijk.

Net als iedere andere vakantie is het wel aan te raden om je kampeertrip door (een land in) Europa goed voor te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld een must om in veel Europese landen over een vignet te beschikken wanneer je er over de snelweg wil rijden. Zo’n vignet scoor je met gemak gewoon online, bijvoorbeeld via www.wegenvignetten.nl. In dit artikel vertel ik je meer over de landen in Europa waarvoor je een vignet nodig hebt.

Vignet nodig voor het hart van de Alpen: Oostenrijk

Een populair vakantieland onder Nederlanders is Oostenrijk. De bergen, meren en de prachtige natuur trekken het hele jaar door mensen. Zelf kom ik ook bijna ieder jaar in Oostenrijk om mijn beste vriendin te bezoeken; weliswaar niet altijd met de bus, maar dat hebben we al wel eens gedaan. Het is goed om te weten dat je voor de Oostenrijkse Autobahnen een vignet nodig hebt om er te kunnen rijden. Er zijn zowel digitale als fysieke vignetten voor korte termijn (10 dagen) beschikbaar als vignetten voor twee maanden en een jaar. Kies dus voor het juiste vignet voor de duur van jouw kampeertrip.

Rijden in Zwitserland: koop een vignet voor de snelweg

Naast Oostenrijk staat Zwitserland bekend om de ruige bergtoppen en indrukwekkende bergketens. Ook hier geldt dat je een vignet moet kopen wanneer je met de auto of camper over de snelwegen in Zwitserland wil rijden. In tegenstelling tot Oostenrijk is een Zwitsers vignet voor een jaar geldig; vignetten met een kortere termijn bestaan er niet. Maar: vervolgens hoef je je geen zorgen te maken over de geldigheid van je vignet. Je kunt met een gerust hart met je camper naar de mooiste plekjes in de Zwitserse natuur gaan of er juist voor kiezen om naar de steden te gaan.

Kamperen in Tsjechië? Vignet is verplicht

Ga je voor een kampeervakantie in Tsjechië of passeer je het land op je rondreis? Ook daar moet je een tolvignet hebben, oftewel een dálniční známka. Kampeerauto’s die tot 3.500 kilo wegen moeten zo’n vignet aanschaffen. Is je camper zwaarder dan dat, dan heb je een elektronisch tolkastje nodig. Hierbij wordt een zware camper (of caravan) gerekend tot de vrachtwagens en niet tot de bussen. Een aantal trajecten in Tsjechië is tolvrij. Goed om te weten: er is alleen een elektronisch vignet te koop voor 10 dagen, 30 dagen of een jaar. Deze koop je online of bij zelfbedieningskiosken in Tsjechië.

Tol in Slovenië: schaf een e-vignet aan

Ook in Slovenië, een land dat hoog op mijn bucketlist staat om eens te ontdekken met de camper, zijn motoren, auto’s en campers tot 3.500 kilo verplicht om een elektronisch tolvignet te kopen. Deze kun je gewoon online (in het Engels) bestellen, waarbij je de tariefklasse van jouw voertuig moet weten. Campers tot 3.500 kilo vallen onder klasse 2A; bussen en campers boven de 3.500 kilo vallen onder klasse 3 en 4. Die laatste klasse heeft een tolbadge nodig. In Slovenië zijn er vier verschillende e-vignetten verkrijgbaar: een weekvignet (zeven opeenvolgende dagen), een maandvignet, een vignet van zes maanden en een jaarvignet. Let op: voor de Karawankentunnel op de grens van Oostenrijk en Slovenië moet je apart tol betalen (contant, pin of creditcard).

Met de camper naar Hongarije: e-vignet verplicht

Ga je naar Hongarije of kom je met de camper door Hongarije? Ook dan is een elektronisch vignet verplicht. Dit vignet wordt ook wel een e-Matrica genoemd. Er is geen fysiek vignet verkrijgbaar; controle hiervan wordt gedaan via het kenteken. In Hongarije zijn er meerdere vignetten te koop: een weekvignet van 10 dagen, een maandvignet van 31 dagen, een jaarvignet en een regiovignet van een jaar. De vignetten voor Hongarije zijn online te koop of bij fysieke verkooppunten in en in buurlanden naast Hongarije. Campers krijgen een e-vignet op basis van de voertuigclassificatie, de toegestane maximummassa en het aantal zitplaatsen in de camper.

Vignet kopen voor Slowakije: elektronisch vignet

Slowakije is tot slot een populair vakantieland onder Nederlanders. Ook daar moeten personenauto’s, bestelauto’s en campers over een e-vignet beschikken. Dit vignet is verplicht op alle autowegen en snelwegen in het land. Sommige delen zijn tolvrij, maar je ontkomt er bijna niet aan om alsnog tol te moeten betalen. Deze tolvrije gedeelten herken je aan de borden Bez Uhrady. Het e-vignet kun je online kopen of bij een grensovergang bij een tankstation of een postkantoor. Er is een vignet voor 10 dagen, 30 dagen, 365 dagen en een jaar (vanaf 1 januari) te koop. Is je camper zwaarder dan 3.500 kilo/ Dan wordt er tol geheven via een elektronische tolbadge.