Met een camper naar Zwitserland | Dit moet je weten

Een van de landen waar ik absoluut nog ooit eens naartoe wil met onze camper is Zwitserland. Volgens mij word ik als liefhebber van de bergen hartstikke blij van de adembenemende ruige berglandschappen, schilderachtige dorpjes en groene valleien. Meer dan eens zoek ik de mooiste plaatjes op van de natuur in Zwitserland met de droom om er ooit eens wakker te worden in onze bus.

Toen stuitte ik op zoveel informatie dat ik dacht: laat ik deze informatie over met de camper naar Zwitserland tot me nemen en omzetten in een compleet artikel voor iedere camperaar met dezelfde droom. Want: hoe is het om met een camper daar te rijden en hoe zit het met de tunnels in Zwitserland? En waar moet je verder op letten? Ik zocht het voor je uit in dit artikel.

Rijden door de bergen betekent rijden door tunnels in Zwitserland

Een land dat uit zo’n groot bergachtig gebied bestaat, betekent dat je niet heel anders kunt dan door veel tunnels rijden met je camper. Zwitserland kent zo’n 1.200 tunnels waar ontzettend veel gebruik van wordt gemaakt. Daarbij worden er nog steeds nieuwe gebouwd om plekken met elkaar te verbinden. Het gaat hierbij niet alleen om verbindingen met eigen plaatsen, maar ook met omliggende landen zoals Frankrijk en Italië.

De belangrijkste tunnel in Zwitserland is de Gotthardtunnel van 16,9 kilometer (eveneens de langste) voor auto’s en de Gotthard-basistunnel van 57,1 kilometer voor treinen, de langste ondergrondse tunnel voor treinen ter wereld. Ga je met de camper naar Zwitserland, dan is het goed om te weten dat de meeste tunnels tolvrij zijn. Er zijn maar een paar toltunnels, namelijk de Munt-la-Scheratunnel, de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Sint-Gotthardtunnel. Hoewel de tunnels altijd goed bij worden gehouden, moet je altijd voorzichtig rijden met je camper met de dimlichten aan. 

Verkeersregels voor campers in Zwitserland

Heb je het rijden door tunnels in Zwitserland een beetje onder de knie, dan kun je met een gerust hart de rest van het land ontdekken. Er is een aantal verkeersregels in Zwitserland dat specifiek van toepassing is op de camper. Zo moet je je (logischerwijs) altijd aan de snelheidslimieten houden. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur; buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur tenzij anders aangegeven. Op snelwegen is de maximumsnelheid meestal 120 kilometer per uur, maar let altijd op of er een ander limiet geldt.

Het is goed om te weten dat alle auto’s, dus ook campers, een Autobahnvignet nodig hebben in Zwitserland. Ga je met de camper of heb je een aanhangwagen of vouwwagen achter een busje? Dan heb je twee vignetten nodig. Waar je verder op moet letten, is het feit dat trams in Zwitserland altijd voorrang hebben (behalve als ze op een voorrangsweg rijden). Ook voetgangers krijgen vrijwel overal voorrang (en verwachten dit ook). Rijd je door de bergen? Stijgend verkeer heeft altijd voorrang op dalend verkeer en zwaardere voertuigen, dus ook een camper, heeft beide kanten op voorrang.

Benodigdheden in de camper in Zwitserland

In de camper moet je, net als in Nederland, over een aantal verplichte items beschikken. Je moet bijvoorbeeld een veiligheidshesje en een gevarendriehoek bij je hebben. Deze moeten voor de bestuurder binnen handbereik worden bewaard. Wanneer je naar Zwitserland gaat, kom je door Frankrijk of door Duitsland. Daar moet je bovenstaande ook bij je hebben, evenals een verbanddoos (Duitsland). Als ervaren camperaar zijn er nog een paar dingen die wij altijd bij ons hebben, zoals een brandblusser, een reserveband en ander handig gereedschap. Dit is niet verplicht, maar wel een aanrader om bij je te hebben op vakantie.

Verder moet je weten dat je geen mobiele telefoon mag gebruiken tijdens het rijden (logisch) én dat je ook geen flitspaalsignalering mag gebruiken. Neem je een hond mee op vakantie naar Zwitserland? Zorg er dan voor dat hij of zij een veilig plekje in de camper heeft waar hij of zij vast is gemaakt. De hond mag ook in een reiskennel of een reisbench in de camper vervoerd worden. Wat betreft winterbanden onder je camper in Zwitserland: dat is geen wettelijke must, maar wordt wel dringend aangeraden wanneer je in het najaar of de winter naar Zwitserland vertrekt om te gaan winterkamperen.

Kamperen met een camper in Zwitserland: waar moet je zijn?

Wildkamperen in Zwitserland is in principe verboden. Wel is er enige discussie over lokale regels. Zo mag je in sommige regio’s wildkamperen boven de boomgrens (maar vaak wel alleen met een tent). Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je dit ter plekke navragen of opzoeken of gewoon een camping boeken om te verblijven met je camper. Verspreid over heel Zwitserland vind je talloze campings die geschikt zijn voor campers. Meestal zijn deze campings goed uitgerust met moderne voorzieningen en soms zelfs winkels en restaurants.

Daarnaast is het een aanrader om op een camperplaats in Zwitserland te slapen. Dit soort plekken zijn in verhouding voordelig en bevinden zich vaak op mooie plekken in de natuur. Veel camperplekken zijn betaald, maar op sommige plaatsen mag je gratis overnachten. Ik gebruik meestal de applicatie Park4Night om camperplaatsen te zoeken. Zo kom je op de meest unieke kampeerplekken van Zwitserland terecht. Zodra wij er een keer met de camper heen gaan, zul je daar gegarandeerd meer over lezen op Expeditie Kram.