Slapen in de kerk van Noordbroek | Overnachten met Heilige Nachten

Wanneer je op zoek bent naar een bijzondere overnachting in Nederland denk je misschien niet direct aan slapen in een kerk. Toch kan dat op verschillende plekken in ons land, mede mogelijk gemaakt door het fantastische concept Heilige Nachten.

Eerder sliepen we al eens in het mooie kerkje van Peperga wat een hele leuke en best spannende ervaring was. Deze keer werden we door Heilige Nachten uitgenodigd om in een veel grotere kerk te slapen, namelijk een kerk uit de 14e eeuw in het Groningse Noordbroek. Dat is een van de 100 kerken van Stichting Groninger Kerken, die ze beschikbaar hebben gesteld voor Heilige Nachten Zal het hier net zo spannend worden als de vorige keer?

Overnachten in een kerk: een grote kerk voor jezelf

Je kunt je misschien wel voorstellen dat ik hartstikke excited was om weer in een kerk te mogen slapen. Toen ook nog eens bleek dat dat in het geboortedorp van vriendin Laura was, vertelde ze me al gauw dat zij dit vroeger een echte spookkerk vond. Daar schrik je ons niet mee af, ondanks dat we de vorige kerkovernachting een beetje spannend vonden. Sterker nog: het zorgde er wonder boven wonder juist voor dat ik nog meer zin had om in de kerk van Noordbroek te slapen! Na onze aankomst worden we hartelijk verwelkomd door host Aagtje die ons met een grote borrelplank stond op te wachten. Bij je verblijf in deze kerk kun je een vlees of vega borrelplank en ontbijtje bijboeken en geloof me: dat wil je. Ik vind dat sowieso altijd heel leuk aan een uitje of een overnachting. Zo vaak ga je niet waarschijnlijk niet weg, dus dan moet je het er ook maar van nemen - helemaal wanneer je zo’n smakelijke en uitgebreide plank (en ontbijtmand) krijgt.

Nadat Aagtje ons heeft rondgeleid en we de komende twee uur (tot 17:00 uur is de kerk geopend voor bezoek) nog kletsen met mensen die de kerk komen bekijken, sluiten de deuren om 17:00 uur. Nu hebben we het grote gebouw écht helemaal voor onszelf voor de komende nacht en uren. Wow! Dat voelt ergens heel magisch en allesbehalve spannend. Jutter vindt het maar wat leuk dat ‘ie hier rond kan snuffelen. Volgens mij is hij zelfs nog nooit in een kerk geweest! Hoe leuk is het dat je hond bij deze kerk van Heilige Nachten gewoon mee mag? We beginnen aan de heerlijke borrelplank (dankjewel Aagtje) en genieten volop van het dansende licht dat door de ramen op de kerkmuren reflecteert. Zó mooi. Daarna is het tijd om met Jutter te wandelen. We komen erachter dat er achter de kerk een hondenlosloopgebied is, hoe handig is dat?

Als de avond valt…

In de kerk van Noordbroek slaap je in een koepel waar een boxspring in staat. Dat zorgt ervoor dat je toch een beetje dat slaapkamer-idee hebt, terwijl je in een megagroot gebouw slaapt. In de winter is zo’n dome ook nog eens extra warm, want het kan behoorlijk fris worden in de kerk. Op deze warme zomerdag is die frisheid juist extra fijn en het duurt ook niet lang voordat we onder die fijne knisperende dekens kruipen. De koepel waar je slaapt staat in het koorgedeelte van de kerk dat je af kunt sluiten met deuren. Dit hoeft niet, maar voor het slapen vonden wij dat wel prettig. Niet dat het eng is om de deuren open te laten hoor; dat kan natuurlijk ook gewoon. Waar het in de vorige kerk waar we sliepen toch even duurde voordat ik echt in diepe slaap was, ben ik hier zo vertrokken. Geen moment van spanning of angst, maar gewoon lekker tukken; zelfs terwijl ik weet dat het bed op oude graven staat. Tsja.

Middenin de nacht worden Niels en Jutter wakker van een dof geluid ergens in de kerk. Hoewel ik er geen herinnering meer van heb, zei Niels me dat en besloot ik na een ‘o ja’ gewoon verder te slapen. Bij de vorige kerkovernachting hoorden we een soort gedempt orgelgeluid waardoor we onszelf gek maakten. Dat is denk ik vooral wat het ‘engst’ of het ‘spannendst’ is aan een kerkovernachting; je maakt het zo eng als je zelf wilt. Dus nee; ik vind slapen in een kerk echt niet eng. Het is hoogstens een beetje spannend, maar juist dat is eigenlijk heel tof. Hoe vaak kun je nou zeggen dat je in zo’n fantastisch historisch gebouw mag overnachten? Laat ze maar lekker spoken hoor, de hele ervaring is het echt waard.

Faciliteiten in de Kerk van Noordbroek

Dat bed in die koepel? Dat lag dus helemaal lekker. Als je me er zelfs niet uit krijgt wanneer er een geluid in de kerk te horen is dan zegt dat toch wel genoeg dacht ik zo. Voor de koude nachten kun je het bed zelfs verwarmen met elektrische dekens en er liggen extra dekens voor je klaar. Nu is dat niet nodig, maar ik denk dat als je iets verder in het jaar bent het heerlijk is om onder de verwarmde dekens te kruipen. Naast de koepel vind je een gezellig zitje met hele comfy stoelen en een koffie- en theestation met onbeperkt Nespresso en thee. Ook is er een lange tafel aanwezig waar je kunt eten en zijn er handdoeken, theedoeken en vaatdoeken beschikbaar.

Helemaal aan de andere kant van de kerk zit een toilet en wasruimte, maar let op: er is geen douche in de kerk te vinden. Voor ons is dat helemaal niet erg tijdens zo’n overnachting. Er zijn kampeertrips geweest waarbij we nog minder vaak gedoucht hebben (sst…). Dat mis je dus totaal niet. Wat ook goed is om te weten, is dat de kerkklok ‘s nachts doorslaat. Maar: die klok zit in een toren buiten de kerk. Wij hebben daar geen last van gehad, maar misschien hoor je ‘m wel als je een lichte slaper bent. Ook dat hoort een beetje bij een kerkovernachting als je het mij vraagt. Er liggen wat boeken en spelletjes en je kunt volop wandelen (of fietsen) in de omgeving. Je hoeft je hier echt niet te vervelen.

Kerkovernachting mét ontbijt: de dag goed beginnen

Tijdens onze kennismaking met host Aagtje vroeg ze ons hoe laat we wilden ontbijten en ja hoor: de volgende ochtend om stipt 8 uur staat ze voor de kerk om ons te verrassen met een picknickmand vol lekkers. Het is zoveel en zo heerlijk dat we de komende uren echt niks meer hoeven te eten. Van een vers eitje tot aan lekkere broodjes en van verse jus tot home made smeersels. Wat een verwennerij zo op de maandagochtend. Na dit heerlijke ontbijt maken we nog een wandeling achter de kerk, waar Jutter nog even rond kan rennen voordat we weer naar Utrecht rijden. Om 10 uur gaat de kerk hier weer open voor publiek, dus dan begint het ‘gewone leven’ hier weer. Met een nieuw avontuur op zak vertrekken we weer huiswaarts. Wát een te gekke plek!

Wil je ook overnachten in een van de kerken van Heilige Nachten? Doen! Het is een van de meest bijzondere ervaringen die wij ooit hebben meegemaakt op het gebied van uniek overnachten in Nederland. Zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben we al op heel wat plekjes geslapen, dus we weten waar we het over hebben ;-) En extra mooi meegenomen: door jouw boeking zorg je ervoor dat dit soort prachtige historische gebouwen kunnen voortbestaan. Check hier het aanbod kerken van Heilige Nachten voor een holy night ergens in Nederland.