Kamperen in het buitenland? 5 zaken waar je aan moet denken

Denk je eraan om binnenkort te gaan kamperen in het buitenland, maar ben je nog maar net begonnen met kamperen of is dit zelfs je eerste keer? Grote kans, want anno 2023 kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om te gaan kamperen blijkt uit divers onderzoek. Er is een aantal zaken waar je zeker aan moet denken voordat je kampeeravontuur kan gaan beginnen. De één kampeert immers al vanaf zijn/haar kindertijd en de ander ontdekt het kamperen pas op latere leeftijd. Wat moet je zeker niet vergeten en wat heb je écht nodig? Alles wat je wil weten en waar je aan moet denken lees je in dit artikel.

Verdiep je in de reis en de route

Voordat je weggaat is het handig om je te verdiepen in de route die je gaat rijden, zeker als je naar het buitenland gaat. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk, en je rijdt over de tolwegen, dan moet je tol betalen. Het kan dan handig zijn om een creditcard mee te nemen. Heb je deze nog niet, vraag hem dan op tijd aan. Het kan enkele weken duren voordat je deze in huis hebt. Kijk van tevoren goed wat de beste creditcard op reis is. Belangrijk is dat je je paspoort mee hebt en eventuele andere reisdocumenten en dat je verzekeringen op orde zijn. Denk aan je reisverzekering, annuleringsverzekering, auto- en ongevallenverzekering. Voor ieder land gelden andere regels wat je wel of niet nodig hebt, dus check dat altijd goed voor vertrek. Reis je zoals wij met een hond, dan wil je bijvoorbeeld wel weten wat de regels omtrent je hond meenemen op vakantie zijn. Voor Zweden heb ik al een handig overzicht gemaakt met de dingen die je hiervoor moet weten.

Oefen met het opzetten van je tent

Er is niets vervelends dan op je bestemming aankomen en je hebt je tent nog nooit opgezet en je weet niet hoe dit moet. Vaak heb je een lange reis voor de boeg gehad en dan is het prettig dat je weet hoe je je tent moet opzetten. Door de tent van tevoren op te zetten weet je ook precies of er nog wat ontbreekt, zoals haringen of scheerlijnen. Wij kamperen vaak met onze camperbus, maar ik heb jarenlang in een tentje gekampeerd. Als dat tegenwoordig nog eens voorkomt, dan doe ik dat in zo’n handig uitgooitentje dat je zo opgezet hebt. Dat is ook zeker een aanrader voor het buitenland! Wanneer je geen plek hebt voor zo’n ronde tent zijn er nog allerlei andere simpele opties, zoals de rood-grijze tent hierboven (linkerfoto) - ook heel eenvoudig op te zetten.

Neem (warme) kleren mee voor kamperen buitenland

Voor iedere kampeersessie is het aan te raden om de juiste kleding mee te nemen. Ook al zijn de weersvoorspellingen nog zo goed tijdens je vakantie; neem altijd voldoende warme kleren mee. Overdag kan het erg mooi weer zijn als je gaat kamperen in de zomer, maar in de nachten kunnen de temperaturen flink dalen. En ga je net als ik regelmatig in het voor- of naseizoen op pad? Dan moet je helemaal zorgen voor een paar extra laagjes. Combineer een fleece- of thermolaag met een dikke trui en een winddichte jas voor optimale warmte. Verder kampeer ik nooit zonder een of twee paar echt dikke sokken mee te nemen en een warme muts voor ‘s nachts. Zolang je je voeten en hoofd warm houdt, heb je het voor de rest ook minder snel koud is mijn ervaring.

Financiën op vakantie

Ga je kamperen in het buitenland, dan denk je misschien niet direct aan je geldzaken. Toch is het ook dan prettig om altijd wat extra geld achter de hand te hebben. Dit kan zijn op je gewone bankrekening, waar je makkelijk bij kunt. Ook in het buitenland kun je te maken hebben met onvoorziene uitgaven waar je niet op gerekend hebt en er is niks zo vervelend als zonder geld zitten in het buitenland. Zorg dat je daarnaast ook wat extra contant geld bij je hebt in het geval dat je je pinpas verliest. 

Kijk naar de campingstekker die je nodig hebt

Tot slot vergt kamperen in het buitenland nog wat andere voorbereiding, namelijk op het gebied van koken en elektriciteit. Ga je met de auto, dan kun je je eigen gasstelletje of elektrisch kookstelletje meenemen. Dat wordt met het vliegtuig al moeilijk; dus kijk vooraf goed waar je eventueel een kookstel kunt huren. Verder is de kans aanwezig dat je in het buitenland een andere stekker nodig hebt dan je in Nederland gewend bent. Voordat je naar de camping gaat kun je je thuis al informeren welk systeem de camping gebruikt waar je naar toe gaat. Ook vind je online genoeg informatie over welke campingstekker je nodig hebt in het land van bestemming.