Noorderlicht spotten | 10 mooiste plekken om het noorderlicht te zien

Als mensen me vragen wat het mooiste is dat ik ooit heb gezien dan is dat denk ik het zien van het noorderlicht. Het is vooral het gevoel dat je ervaart wanneer de dansende groene lichten ineens boven je hoofd opdoemen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk en heb ik op het moment van schrijven drie keer mee mogen maken: een keer in het hoge noorden van Noorwegen, een keer in IJsland en de laatste keer redelijk laag in Noorwegen afgelopen september. Die laatste keer was nogal een verrassing, omdat we écht dachten dat we het daar niet zouden kunnen zien zo vroeg in het seizoen. Hier lees je meer over dat bizarre moment. Het noorderlicht in Nederland eind februari heb ik niet gespot; ik heb wel volop genoten van alle foto’s.

Omdat ik hoop dat ik nog eens in mijn leven getuige mag zijn van dit te gekke spektakel in de lucht en het noorderlicht niet alleen aan de muur wil zien, ging ik op zoek naar de tien mooiste plekken om het noorderlicht te zien. Zelf droom ik ervan om een keer naar Fins Lapland te gaan in de winter en daar te slapen in een koepel met transparant dak of een andere fantastische accommodatie in de natuur. Wat lijkt me dat fantastisch. In dit artikel heb ik tien mooie plekken om het noorderlicht te spotten voor je (en oké, ook een beetje voor mezelf) verzameld.

Wat is het noorderlicht precies?

Wat in ieder geval zeker is, is dat het noorderlicht een magisch natuurverschijnsel is waarbij er groene en soms paarse en roze kleuren in het heelal verschijnen. Maar; waardoor ontstaat het noorderlicht precies? Het heeft jaren geduurd voor ‘we’ erachter zijn gekomen wat dat groene licht aan de hemel precies is. Zo ontstaat het noorderlicht door energetische deeltjes uit de zon; in de zon zit ontzettend veel energie opgeslagen. Af en toe laat de zon een deel van die energetische deeltjes vrij, waarvan sommigen zo heet zijn dat ze zich automatisch losmaken van de zwaartekracht van de zon. De komen vrij in de ruimte waar ze met wel 450km per seconde (!) rondvliegen. Deze vliegtochten of winden worden ook wel zonnewinden genoemd. Die zonnewinden worden vervolgens aangetrokken door het magnetische veld dat rondom de aarde en andere planten in de ruimte hangt. Dit veld is onzichtbaar maar zorgt ervoor dat de aarde beschermd is tegen onder andere zonnewinden. Als dat veld er niet was geweest, konden we niet leven op aarde omdat de zonnewinden zó heet zijn.

Wat wel kan gebeuren is dat die zonnewinden, de energetische deeltjes uit de zon, in het magnetische veld van de aarde terechtkomen. In dat geval worden ze altijd afgebogen naar de noordpool of de zuidpool, omdat de aarde daar het meest kwetsbaar is op de magnetische polen. Daar reageren de energetische deeltjes met gassen die in de atmosfeer van de aarde zitten. Die reactie? Dat is het dansende groene licht: het noorderlicht. Wat veel mensen niet weten, is dat het noorderlicht er altijd is, maar dat het niet altijd zichtbaar is. Het moet écht goed donker zijn. Zo is september tot en met april de beste periode om het licht te kunnen zien én moet je je op een speciale locatie ergens in het noorden bevinden. Heel af en toe is het noorderlicht te zien in Nederland, maar voor een echte show reis je het liefst naar IJsland, Spitsbergen, Finland of Noorwegen af.

  1. Noorderlicht spotten in Svalbard (Spitsbergen)

    Als er één plaats is die je in de speciale apps om het noorderlicht te tracken ziet dan is het wel Svalbard (Spitsbergen). Deze plaats staat vrijwel altijd in de lijst op het moment dat het Noorderlicht te zien is. Dat is niet zo gek: Svalbard ligt op Spitsbergen, een eilandengroep halverwege Noorwegen en de Noordpool. Het lijkt me een waanzinnige plek om eens naartoe te gaan. Niet alleen om het feit dat je hier hartje winter het Noorderlicht zelfs overdag kunt zien (want heel donker) maar ook omdat het er ontzettend ongerept is. Weinig mensen, veel natuur, mooie luchten - count me in.

  2. Tromsø in Noors Lapland als uitvalsbasis voor noorderlicht

    De tweede keer dat ik het noorderlicht mocht zien, was op mijn verjaardag in november 2016 in het noorden van Noorwegen. Samen met vrienden ging ik een lang weekend naar Tromsø, een stad die al even op mijn wishlist stond. Ik was zo nieuwsgierig naar het noorden van Europa in deze tijd van het jaar en dat bleek niet voor niets het geval. De korte dagen vol roze luchten, sneeuw en bijzondere tripjes en natuurlijk de lange avonden en nachten met groene luchten en lichten. Al in de stad zelf spotten we het Noorderlicht. Extra speciaal was de avond van mijn verjaardag toen we echt naar the middle of nowhere reden om ergens tussen de fjorden het licht te spotten. Het was ijskoud, maar o zo magisch. Een verjaardag om niet te vergeten.

  3. Het Noorderlicht op de Noordkaap

Als er een bestemming is die nog op mijn bucketlist staat dan is het wel de Noordkaap. Het lijkt me te gek om een keer met de auto of ons busje een roadtrip te maken naar de Noordkaap, hoog in Noorwegen. Hoe vet is het om hier een keer te zijn in de zomer, wanneer de zon niet eens ondergaat? In de winter is het juist heel erg donker in dit gebied. Daarom is het Noorderlicht hier vanaf augustus tot april goed te spotten. Vanaf de Noordkaap, een hoog bergplateau, heb je sowieso een te gek uitzicht over een uniek landschap. Moet je voorstellen dat daar óók nog het noorderlicht bij komt. Wauw.

4. Vanaf Reykjavik Noorderlicht spotten

De eerste keer dat ik het noorderlicht mocht zien was in IJsland toen we een paar dagen in Reykjavik verbleven. Vanuit de stad gaan verschillende georganiseerde tours waarbij je de natuur in gaat om het licht te zoeken. Het goedkoopst is om met een tourbus te gaan, waarbij je met (behoorlijk wat) andere mensen op pad gaat. Wij hebben dat toentertijd gedaan, omdat de reis zelf al behoorlijk duur was. De volgende keer (de keer erna was Tromsø) zou ik zelf een auto huren of een privétour boeken. Het is echt stukken magischer om niet tussen tientallen andere mensen te staan wanneer het noorderlicht aan de hemel verschijnt. Deze keer in IJsland was echter mijn eerste keer dus uiteraard was ik alsnog super excited.

5. Brandö bossen bij Luleå in Zweden voor noorderlicht

Ook in Zweden kun je met een beetje geluk het noorderlicht zien. Daarvoor moet je meestal wel iets hoger in het land zijn; des te noordelijker je zit, des te groter de kans is dat je wat ziet. Zo zijn de Brando bossen in de buurt van de stad Luleå een goede locatie om het noorderlicht te spotten. Deze stad ligt in Noord-Zweden en is een goede uitvalsbasis voor een fijne vakantie in het winterse Zweden. Vanaf de stad kun je met de auto zelf op zoek gaan naar de aurora borealis en af en toe zie je het licht zelfs vanuit Luleå! Voor het beste resultaat ga je echter diep de natuur in. Ik las dat dat zelfs met een sneeuwscooter kan; daarmee kom je op de écht ongerepte plekken.

6. Noorderlicht spotten in Alta, meest noordelijke stad ter wereld

Als er een plek is in Noorwegen waar je het poollicht goed kunt zien als het er is dan is het wel Alta, de meest noordelijke stad ter wereld. Alta ligt in een bizar mooie omgeving: omringd met bergen en arctische toendra. Het mooiste van deze plaats is misschien wel het feit dat Alta direct onder het noorderlichtovaal ligt. Omdat de stad ook nog eens een stabiel landklimaat heeft met regelmatig heldere hemels is het noorderlicht hier de hele winter heel goed te zien. Op sommige donkere dagen kun je het licht zelfs overdag checken! In Alta zijn er verschillende manieren om de natuur in te gaan: met een sneeuwscooter, een hondensleetocht, een fatbike of zelfs op de ski’s. Hoe vet is het om tijdens het skiën uitzicht te hebben op een groene lichtshow boven je hoofd? Slapen doe je hier natuurlijk in het Iglo hotel in Alta. Even sparen, maar dan heb je ook wat.

7. Noorderlicht kijken vanuit Iglo in Kakslauttanen, Finland

Over iglo’s gesproken… ook in Finland kun je logeren in een iglo onder het noorderlicht. In de bossen van Fins Lapland hoog in het noorden vind je diverse glazen iglo’s waarin lekker warm vanuit je bed kunt genieten van het poollicht boven je hoofd. In de winter kan het flink koud worden in dit gebied waardoor je extra blij bent wanneer je gewoon vanuit binnen zicht hebt op het noorderlicht. Hoewel de kans groot is dat je hier vooral voor het groene natuurspektakel komt, is de omgeving ook zeker het bezoeken waard. Kakslauttanen is geliefd bij langlaufers en dat is niet voor niets het geval. De natuur is hier adembenemend! Dat wordt een onvergetelijke trip. Voor mij staat Fins Lapland in de winter hoog op de lijst.

8.Yellowknife in Canada als oord voor noorderlicht kijken

Op een totaal andere plek op de wereld, maar wel op dezelfde hoogte als Reykjavik, kun je het noorderlicht ook met regelmaat zien: Yellowknife. Deze plaats in Canada wordt door noorderlichtliefhebbers als hoofdplaats van het noorderlicht gezien; als een soort bedevaartsoord. Dat is niet zomaar het geval: Yellowknife ligt heel noordelijk en is de hoofdstad van het territorium Northwest Territories. Wat mij trekt aan deze omgeving is dat je hier op verschillende unieke manieren kunt slapen. Hoe tof is het bijvoorbeeld om bij het zogeheten Aurora Village te logeren in je eigen tipi in de natuur? Of slaap je liever in een typische houten cabin in de sneeuw? Er is van alles mogelijk. Yellowknife is goed te bereiken door het internationale vliegveld dat er te vinden is.

9. Noorderlicht zien in Fairbanks, Alaska

Door het boek Into the Wild is mijn interesse in het bezoeken van Fairbanks enorm gegroeid. Deze stad ligt in de Amerikaanse staat Alaska en wordt ook wel The Golden Heart of Alaska genoemd. Naast een enorm scala aan natuur en bezienswaardigheden zit je hier helemaal op de juiste plek om het noorderlicht te bekijken. Extra bijzonder is het feit dat je dat hier per riverboat of (water)vliegtuig kunt doen. Dat is nog even anders dan tussen de fjorden of vanuit het bos. Wil je je reis helemaal onvergetelijk maken? Boek dan een flightseeing tour vanuit Fairbanks naar de poolcirkel. Vanuit de stad kun je ook met de auto of een ander vervoersmiddel naar de berg Cleary Summit gaan (27 kilometer vanuit de stad) om de dansende lichten te zien.

10. Noord-IJsland voor noorderlicht zien

Dit artikel wil ik afsluiten met nog een tip voor IJsland. IJsland heeft twee keer mijn hart gestolen en ik hoop dat ik er snel eens weer naartoe kan gaan. Het is hier zowel in de winter als in het voorjaar ontzettend prachtig. De ongerepte natuur, de stilte en de plekken die je bijna je adem ontnemen van mooiheid voelen als thuiskomen. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het is absoluut een van de meest magische bestemmingen waar ik ben geweest. Hoewel je het Noorderlicht op verschillende plekken in IJsland kunt zien, is het noorden een absolute aanrader. Daar is namelijk nog weinig lichtvervuiling waardoor de hemel donkerder en helderder is. Voor het noorderlicht geldt: des te donkerder het is, des te meer zicht je hebt. Er zijn weinig hotels en steden in het noorden van IJsland waardoor de kans groot is dat je daar een mooie donkere plek vindt om het noorderlicht te spotten.