Winterkamperen bij Natuurkampeerterrein Borger | Kamperen in de vrieskou

Winterkamperen in Nederland: zou jij het doen? We hebben al een paar keer met de camper in de winter gekampeerd, maar eerlijk is eerlijk: kamperen met een tentje in de winter betekent nóg meer avontuur. In Nederland vind je verschillende natuurkampeerterreinen waar je in de winter je busje kunt parkeren of je tent op kunt zetten. Het magische Natuurkampeerterrein Borger is er daar één van. Wij gooiden er onze tent uit tijdens een van de weinige ijsweekenden van dit najaar. Ik vertel je graag meer over ons avontuur!

Natuurkampeerterrein Borger in Drenthe

Van alle natuurkampeerterreinen in Nederland moet Natuurkampeerterrein Borger een van de mooiste zijn en ik was er nog nooit eerder geweest. Erg eigenlijk, want we kamperen al járen en zijn al meerdere keren in Drenthe geweest voor een weekend kamperen. Daarom vond ik dat het nu tijd was om deze natuurcamping eens met eigen ogen te bekijken. Ik had er al zoveel fijns over gehoord, dus ik was enorm benieuwd. Toen we een plekje boekten, hadden we geen idee dat we konden genieten van zó’n mooi weekend. Weliswaar erg koud, maar vooral heel erg mooi.

Wanneer je volgens je navigatie bijna bij Natuurkampeerterrein Borger bent, kijk je je ogen al uit. De weg naar de camping toe is prachtig; omringd met hoge bomen, donkere bossen en mooie natuur. Het voelt meteen heel ongerept en dat terwijl we nog maar net op de snelweg reden. Het verbaast me dan eigenlijk ook niets dat de camping op net zo’n fraaie plek ligt. We melden ons aan bij de aanmeldzuil en lopen een rondje over het bevroren kampeerterrein. Het ijs staat op de bomen en de vorst knispert onder onze schoenen. Dat wordt nog wat om hier ons tentje uit te gooien! De haringen kunnen de grond in ieder geval niet in; gelukkig is het windstil en liggen we met heel wat spullen om ons warm te houden in de tent.

Ruime plekken en een scandinavische vibe

Als er iets is wat meteen opvalt, is het wel het gevoel dat je hier krijgt alsof je in het buitenland bent belandt. Ergens in Canada of into the wild in Scandinavië. Natuurlijk helpt het ijzige landschap ook een handje mee, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer ook anders dan het standaard Nederland lijkt. De kampeerplekken bij Natuurkampeerterrein Borger zijn ruim opgezet en verdeeld over meerdere veldjes. Wij hebben een prachtige spot naast een torenhoge spar die met het witte laagje zo uit een kerstfilm lijkt te komen. Veel mensen verklaarden ons voor gek (en nog steeds), maar het heeft écht wat om met deze weersomstandigheden te kamperen. Hoe vaak doe je dat nou? En hoe vaak hebben we in Nederland nou te maken met deze omstandigheden?

Het scheelt ook dat er bij Natuurkampeerterrein Borger een gemeenschappelijke kampvuurplek is en dat je in de wintermaanden een vuurtje mag maken bij je eigen plek. Eerlijk is eerlijk: dat moet ook wel met deze temperaturen. Het vriest overdag net niet en ‘s nachts dalen de temperaturen naar een gevoelstemperatuur van -10. Pfoe! Maar: met de juiste voorbereiding voor winterkamperen is het goed te overleven. Ja, natuurlijk is het koud en ja, daar word je ook wel eens wakker van, maar als je er goed op voorbereid bent en wanneer je de juiste mindset hebt is het vooral een groot avontuur. Helemaal wanneer het zó’n pracht van een natuurcamping betreft. Het is niet voor niets zo dat men het hier ook wel Klein Canada noemt.

Wandelen bij Natuurkampeerterrein Borger

Ondanks dat vuurtje moet je op dit soort dagen andere manieren zoeken om lekker warm te blijven. Wat sowieso al helpt, is om regelmatig naar de wc te gaan. Niet alleen omdat je door de kou (en de vele warme thee) extra veel moet plassen, maar ook omdat het sanitairgebouw bij Natuurkampeerterrein Borger verwarmd is. Het voelt echt als een verademing om hier af en toe binnen te stappen gedurende de dag. Het sanitair is ontzettend netjes en ruim opgezet; qua houten design past het heel goed bij de rest van de natuurcamping. Wat ons ook goed helpt, is om lekker veel te gaan wandelen op de Hondsrug - het gebied waar we zijn. Vanaf onze kampeerplek lopen we zo het bos in; achter het sanitairgebouw vind je een wandelpad dat je gewoon af kunt lopen. Omdat we Jutter mee hebben, zoeken we ook nog eens losloopgebied op waar hij even lekker kan rennen en snuffelen.

Dat vinden we iets verderop, op 1 à 1,5 kilometer vanaf het natuurkampeerterrein bij Boswachterij Gieten-Borger. De weg ernaartoe is bos, bos en nog eens bos dus dat is sowieso al een mooie route om te wandelen. Je ziet het vanzelf aan de bordjes wanneer de hond los mag (hoewel ik het niet altijd even duidelijk vind aangegeven). Gelukkig is het rond deze tijd, zo midden december, toch niet heel druk in het bos en hebben we het bos op twee wandelaars na voor onszelf. Kampeer je zonder hond? Dan is het Boomkroonpad een aanrader. Via deze route bekijk je het bijzondere bos hier vanaf een heel andere kant, namelijk vanaf hoogte! Je betaalt een paar euro om hier overheen te wandelen, maar volgens mij is dat het meer dan waard.

Logeren bij de Boswachter in Borger

Kamperen bij Natuurkampeerterrein Borger betekent dat je logeert bij de boswachter. Dat zijn mijn favoriete plekken om te kamperen in Nederland, omdat het heel vrij voelt. Er is geen receptie aanwezig, maar je moet ‘inchecken’ met je gegevens bij de aanmeldzuil die je prominent op zo’n kampeerterrein vindt. Tijdens je verblijf zie je de boswachter meestal wel en soms kun je mee op excursie met de boswachter. Bij Natuurkampeerterrein Borger hoort boswachter Hans die we aan het begin van de avond nog even ontmoeten. We hebben ook wel eens geslapen op terreinen waar we de boswachter verder niet zagen, maar ik vind het toch wel leuk om even te kletsen over de plek waar we slapen.

In de zomer worden er bij Natuurkampeerterrein allerlei activiteiten georganiseerd die leuk zijn voor jong en oud. Beschik je nou niet over een eigen kampeermiddel maar wil je wel eens proeven van het kampeerleven bij Borger? Dat komt goed uit, want aan het begin van het terrein staat een ingerichte tipitent waar je kunt overnachten. Tijdens onze nacht weg was de tent bezet dus we hebben het geheel alleen van een afstandje gezien, maar je hebt daar echt je eigen plekje omringd met bomen. Superknus! Wij komen zeker eens terug bij Natuurkampeerterrein Borger; ik denk de volgende keer in iets warmere omstandigheden. Niet omdat winterkamperen niets voor ons is; integendeel. Ik denk dat het óók in het voorjaar of in de zomer heel fijn is op deze plek. Kan nu al niet wachten!

Ook kamperen bij Natuurkampeerterrein Borger?

En psst… ben je meer een zomerkampeerder dan kun je natuurlijk ook gewoon in die periode gaan kamperen bij Natuurkampeerterrein Borger. Dit terrein is namelijk het hele jaar geopend en biedt daarmee in ieder seizoen plek voor iedere soort kampeerder. Er zijn ruime plekken met stroom aanwezig en je hond is op iedere kampeerplek welkom. Wel zo fijn! Om hier te kunnen overnachten, heb je overigens wel het Groene Boekje nodig. Daarin zit de Natuurkampeerkaart waarmee je op dit soort plekken mag staan. Heb je ‘m nog niet? No worries - het Groene Boekje bestel je hier.

Reserveer je kampeerplek bij Natuurkampeerterrein Borger via de website van Logeren bij de Boswachter en geniet van dit bijzondere stukje Nederland.