Slapen op een kampeervlot van Experience Waterland | Bijzonder kamperen in Nederland

Onder bijzonder slapen in de natuur valt natuurlijk ook bijzonder kamperen in en buiten Nederland. Slapen op een kampeervlot is absoluut een van de meest unieke manieren van kamperen die ik ooit heb gedaan. Afgelopen maand sliep ik met mijn broer op kampeervlot Leva van Experience Waterland - een gemotoriseerd vlot waar je overdag mee vaart en ‘s nachts op slaapt. Zonder meer een unieke ervaring in het prachtige Waterland in Noord-Holland. Ik neem je in dit artikel mee naar deze onvergetelijke activiteit én accommodatie op het water.

kampeervlot huren.JPG

Kampeervlot huren in Nederland

Het bedrijf Experience Waterland is dé specialist op het gebied van outdooractiviteiten in en rondom Uitdam. Vanuit dit mooie dorpje ten noord-oosten van Amsterdam verhuurt Apostolis Noustis onder andere zijn drie zelfgemaakte kampeervlotten met tent. Samen met mijn broer fiets ik vanuit Amsterdam naar Uitdam om een nachtje op avontuur op het water te gaan. We worden hartelijk welkom geheten door Apostolis - met een grote glimlach staat hij al op een van de vlotten samen met andere gasten. Hij neemt vervolgens uitgebreid de tijd om ons uit te leggen hoe het vlot werkt en hoe je de tent op het vlot op moet zetten. Er staat een grote bak met wat benodigdheden op het vlot (denk aan pannen, brandertje, jerrycan met water, toiletemmer en een vuilniszak) en we krijgen twee slaapmatjes mee. De overige spullen, zoals een slaapzak, kussens, eten en drinken, hebben we zelf meegenomen. Tijd om te gaan - on y va!

Het vlot beschikt over een motor die eenvoudig te besturen is. Ik moet toegeven dat ik even moet wennen in het begin, met name met achteruit varen. Wanneer je het eenmaal een beetje doorhebt, is het heel gemakkelijk en vaar je zo weg. We hebben het geluk dat we heerlijk weer hebben; iets wat redelijk uniek lijkt te zijn voor de zomer van 2021. We nemen een zonnetje en een graad of 25 mee op dit avontuur op het water en kunnen daardoor tot en met het donker lekker buiten zitten. Via de website Flotten.nl kunnen we een vaarroute uitstippelen; Apostolis heeft ons ook het één en ander verteld qua routes en we besluiten om naar Broek in Waterland te varen. Het vlot heeft best wat tempo, maar omdat het een natuurgebied betreft mag je hier slechts 6 kilometer per uur. Dat is eigenlijk wel zo fijn, want zo kun je des te meer genieten van de natuur om je heen. De motor maakt op volle toeren redelijk wat lawaai en bij een langzamer tempo niet dus dat is prettig varen. Het voelt echt direct als vakantie zodra we wegvaren van het vasteland. Grappig hoe een boot, of in dit geval een vlot, dat kan doen.

Wildkamperen op het water in Nederland

Slapen op een kampeervlot van Experience Waterland is niet alleen uniek omdat je op een vlot slaapt; je mag hier ook je eigen slaapplekje uitzoeken. Hoewel wildkamperen in Nederland niet mag, kan dat hier in Waterland wel! Alleen daarom vind ik dit al te gek. In de middag weten we nog niet waar we gaan slapen, we besluiten om eerst een stuk te varen en vanzelf wel te zien waar we terecht komen. Broek in Waterland is een idyllisch dorpje aan het water waar we onze ogen uitkijken. Hier vind je talloze woonboten, vakantiehuizen en de mooiste cabins direct aan de waterkant. Wat een droom om daar een huisje te hebben! Na een rondje Broek in Waterland en wat gegeten te hebben gooien we ergens op het midden van een plas in de natuur het anker uit voor een drankje. De zon wordt al iets minder sterk, maar is nog steeds heerlijk warm. Af en toe komt er een bootje langs, maar het grootste deel van de tijd dobberen we hier alleen. Heel bijzonder!

Als de zon en de lucht langzaam maar zeker oranje kleuren begint te krijgen, is het tijd om een plekje voor de nacht te zoeken. We moeten immers ook nog de tent op het vlot opzetten. Niet dat dat heel moeilijk is of heel lang duurt; je hebt de tent al binnen 5 minuten staan. Toch vinden we het wel fijn om nog even de tijd te hebben om een mooie plek te zoeken. Zo vaak slapen we natuurlijk niet in het wild in Nederland. Op de heenweg zagen we al een mooi doodlopend en open stuk water waar we wel zouden willen slapen. Onderweg daar naartoe zien we echter een nóg mooier plekje; een kleine nis aan de zijkant van een bredere vaarroute, helemaal verscholen tussen het riet. We gooien het anker uit op het land en zorgen ervoor dat ‘ie stevig vastligt. Het vlot kan geen kant op en wij hebben een prachtige spot voor de nacht.

experience waterland vlot.jpg

Uniek kamperen op een kampeervlot: wat neem je mee?

We slapen prins(es)heerlijk op de matjes die we meegekregen hebben en onder de slaapzakken die we zelf hebben meegenomen. Omdat we met de fiets kwamen, heb ik zo min mogelijk spullen ingepakt. Het is wellicht goed om te weten dat je ook gewoon met de auto naar het kampeervlot kunt komen. Er is een parkeerplek aanwezig waar je je auto kunt laten staan. Zoals je hierboven kon lezen, krijg je aardig wat spullen mee op het vlot. Je hoeft dus niet je eigen slaapmatje mee te nemen, maar wel de volgende spullen:

  • Slaapzak, een laken of matrashoes en kussen. Ik had een klein bankkussen mee die ik met een handdoek in een hoes stopte. Scheelt weer ruimte, dus ideaal.

  • Borden, bestek en mokken of bekers. Tip: ik neem altijd emaille mokken mee. Dit soort mokken drinken fijn en zijn onverwoestbaar. Je kunt ze gemakkelijk aan je rugzak hangen.

  • Stoeltjes zijn handig. Wij hadden ze niet mee, maar ik kan me voorstellen dat het voor langer wel lekkerder is om even comfortabel te kunnen zitten.

  • Lampje voor in de avond. Wat met kamperen ook altijd fijn is, is om te gaan slapen als het donker wordt - meegaan met het ritme van dag en nacht in de natuur. Bij ons werd het nog redelijk laat donker, dus we hadden niet echt een lampje nodig (en lang leve de zaklamp van de smartphone!)

  • Een powerbank voor je telefoon. Op die manier kun je je avonturen vastleggen omdat je je batterij kunt opladen. Je kunt er ook voor kiezen om je telefoon tijdens dit off grid wateravontuur uit te laten. Dat is ook wel eens lekker.

  • Toiletartikelen + toiletpapier. Er is een toiletemmer op de boot te vinden en je hebt de vrije natuur om je heen. Ruim wel altijd alles netjes op.

  • Eten en drinken. Wij hadden wat snacks en lekkere drankjes mee en kozen ervoor om langs de vaarroute wat te gaan eten. Er is volop keuze: van Italiaanse restaurants tot snackbars en pannenkoekenhuizen.

Ook kamperen op het water in Nederland?

Voordat we het wisten, moesten we het kampeervlot alweer terugbrengen. Een nachtje is écht te kort vind ik. Via Instagram kreeg ik al gauw allemaal vragen over het kampeervlot en zelfs al wat berichten dat mensen een of meerdere nachtjes hadden geboekt. Dat blijf ik toch heel bijzonder vinden, dus stuur me vooral een seintje als je ook van plan bent om een kampeervlot van Experience Waterland te boeken. Onze ervaring was zó goed dat ik absoluut nog eens terugga naar Uitdam om een vlot mee te nemen. Het is ontzettend tof om overdag een beetje rond te varen en in de avond een plek te zoeken waar je gaat wildkamperen. Het gebied Waterland in Laag Holland is ook nog eens de ideale omgeving voor zo’n slow adventure - en dat op fietsafstand van Amsterdam.

Ben je dus op zoek naar een te gekke overnachting die gegarandeerd uniek is en heb je zin om even helemaal tot rust te komen? Boek dan zeker een of nog liever meerdere nachtjes op een van de kampeervlotten van Experience Waterland. Ik weet zeker dat je er geen spijt van gaat hebben. Stiekem ben ik heel nieuwsgierig hoe dit is in een ander seizoen dan de zomer. Ik denk dat de herfst of winter juist óók heel vet is op het water in Waterland. Dan zullen er ongetwijfeld minder andere bootjes zijn, waardoor je helemaal dat alleen-op-de-wereld-gevoel hebt. Daar droom ik graag nog even over verder, want dit gaat zeker een tot ziens worden.