Wildkamperen in Zweden | Dit moet je weten

Als er één land in Europa is waar je fantastisch kunt wildkamperen dan is dat Zweden. Wildkamperen in Zweden betekent je eigen plekje in het groen zoeken, vuurtjes stoken, wild spotten en genieten van de rust en stilte om je heen. In Zweden geldt namelijk het allemansrecht wat betekent dat je mag slapen waar je maar wilt. Natuurlijk is er wel een aantal regels waar je je aan moet houden wanneer je wilt wildkamperen in Zweden. In dit artikel vertel ik je er alles over en droom ik zelf ook nog even weg naar dit magische land en de mooiste plekjes waar we ons tentje hebben uitgegooid.

wildkamperen in zweden.jpeg

Regels voor wildkamperen in Zweden

Wanneer je op zoek bent naar een magisch land om te wildkamperen zit je in Zweden helemaal op de juiste plek. In Zweden mag je overal waar je wilt wildkamperen, met een paar uitzonderingen hier en daar. Door het allemansrecht heb je het recht om te genieten van ieder stuk natuur tenzij het land eigendom is van iemand. Dat betekent dat je voor maximaal 24 uur ergens mag slapen in het wild. Mocht je een mooi plekje gezien hebben dat van iemand is vraag dan altijd even of je er een nachtje zou mogen slapen. Soms vinden Zweedse mensen dat helemaal prima; zolang je het dus maar even vraagt. Een andere tip is om het aanbod op Campspace te checken. Daar vind je de mooiste plekken bij mensen in de tuin of op het erf.

Wat me opviel in Zweden is dat het al gauw duidelijk is waar je écht niet mag kamperen. Zo hebben veel boeren en mensen met een groot stuk land bordjes op hun land waarop staat dat kamperen verboden is. Ook vind je dit soort bordjes vaak in bepaalde natuurgebieden of beschermde stukken natuur. Twijfel je of je ergens mag slapen? Check dan even of er een toeristenbureau in de buurt is waar je navraag kunt doen. Wat verder heel belangrijk is met wildkamperen in Zweden (en wildkamperen in het algemeen) is dat je absoluut geen afval achterlaat. De plek waar je slaapt, moet er bij vertrek eigenlijk uitzien alsof je er niet bent geweest. Het welbekende gezegde Leave nothing but footprints bestaat niet voor niets. Het maakt hierbij niet uit of je met de auto, camper of tent komt kamperen - in alle gevallen moet je met zorg en liefde met de natuur omgaan.

Kampvuur bij wildkamperen in Zweden

Een van de dingen waar ik ontzettend blij van word bij kamperen is een vuurtje maken. In Zweden hebben we bij de meest kleurrijke zonsondergangen een kampvuur gemaakt en man, wat een fantastisch gevoel is dat. Wanneer je gaat wildkamperen in Zweden is het toegestaan om een kampvuur te maken. Wel moet je rekening houden met de droogte. De afgelopen jaren zijn de zomers heel droog, ook in Zweden. Daarom is er de afgelopen jaren vaker een algemeen verbod op vuur geweest. Hoe jammer dat ook is; het is belangrijk om je aan dit verbod te houden. De vonken van je kampvuur kunnen op zo’n moment catastrofale gevolgen hebben - daar wil je echt niet verantwoordelijk voor zijn.

Wat ook wordt gewaardeerd, is dat je een kampvuur maakt op plekken waar al eens eerder een vuurtje is gemaakt. Op de mooiste plekjes om te wildkamperen in Zweden vind je een kampvuurkuil of een rondje met stenen waar een fikkie in is gestookt. Dat soort plekken worden vaker bezocht door wildkampeerders. Om die plaats zo mooi mogelijk te houden en om je vuurtje zo veilig mogelijk te kunnen stoken wordt het aangeraden om in de bestaande kuil of pit een kampvuur te maken. Op die manier voorkom je dat er meer schroeiplekken in de natuur komen en/of dat de bodem kapot gaat. Vuur maken op rotsen of ondergrond met stenen is bijvoorbeeld niet slim, omdat dit de rotsen beschadigt. Er kunnen gaten ontstaan en de grond kan verzakken.

Wildkamperen Zweden: kamperen bij een shelter

Dit soort geprepareerde kampvuurplekken vind je voornamelijk bij shelters. Shelters zijn kampeerplekken waar je een schuilhut, een outdoortoilet en/of een kampvuurpit vindt. In Dalsland, waar wij hebben gekampeerd, vind je bijvoorbeeld diverse shelters van het bedrijf DANO. Dat zijn wildkampeerplekken waar je met een speciale Nature Conservation Card toegang tot hebt. De shelters van DANO vind je in natuurgebieden, maar ook op grond van particulieren. Dit soort plekken zorgen ervoor dat de omliggende natuur beter behouden blijft, omdat men enigszins comfortabel kan kamperen op zo’n spot. Het voordeel van een shelter is dat je bij slecht weer overdekt kunt zitten. Bij sommige shelters past zelfs een tentje onder de schuilhut.

Wat je ook kunt doen, is je tentje ingepakt laten en alleen met je slaapzak in een shelter slapen. Dat is pas écht slapen in de buitenlucht! Zorg er dan wel voor dat je je goed hebt ingesmeerd tegen insecten zoals muggen en teken (parasiet). De shelters van DANO liggen bijvoorbeeld in een enorm waterrijk gebied waar veel mensen met een kano rondreizen en in tentjes slapen. Bij dat water zijn in de ochtend en de avond vaak ontzettend veel muggen te vinden. Een goede voorbereiding op wildkamperen is sowieso aan te raden, dus dit kan er ook nog wel bij toch?

Wildkamperen met je camper in Zweden

Wildkamperen met een tent in Zweden is fantastisch omdat je zo op de mooiste plekjes verscholen in het bos kunt staan. Met een camper kan dat ook, maar minder - toch lijkt me wildkamperen in Zweden met een camper ook te gek. Alleen al dat vrije gevoel wat je krijgt van bijna overal mogen en kunnen staan met je huisje op wielen! Wanneer je in Zweden wilt roadtrippen en wildkamperen met je camper moet je nog op een extra regel letten. Zo mag je met je camper (of auto) niet op onbedekte bodem rijden en is het ook verboden om particuliere wegen te gebruiken die afgesloten zijn. Ook mag je, net als bij het wildkamperen in een tent, slechts één nacht slapen op dezelfde plek. Gelukkig is dat niet heel erg, aangezien er zoveel mooie plekken in Zweden te ontdekken zijn waar je mag wildkamperen. Ook voor campers en auto’s vind je vaak geprepareerde wildkampeerplekken met een shelter of een kampvuurkuil.

Kanoën en wildkamperen in Zweden (tip!)

Deze zomer heb ik samen met Laura van Whatatbouther.nl een week in het wild gekampeerd in Värmland en Dalsland. Tijdens deze week namen we een kano en andere gear van de vette organisatie K-JAK mee en vertrokken we vanaf hun basecamp op een zevendaagse expeditie in de Zweedse wildernis. Wát een bijzondere en vooral onvergetelijke reis: iedere dag legden we een stuk van de route van 90 kilometer af waarbij we volop genoten van de prachtige omgeving, stille meren en het vrije gevoel. In de middag zochten we een plekje voor de nacht uit op een van de vele eilandjes waar we elke avond getuige mochten zijn van de meest magische zonsondergangen. Binnenkort schrijf ik absoluut meer over deze te gekke trip; voor nu wil ik je vooral aanraden om ook zo’n kano- en wildkampeerreis te maken met K-JAK. Van de organisatie krijg je de route, de kano, een waterdichte ton en nog wat handige gear - de route maak je zelf. Als ik nu terug zou kunnen, zou ik het meteen doen.

Wat ik het allermooist vond aan kanoën en wildkamperen in Zweden is dat je op plekken komt waar je niet met de auto of je camper kunt komen. De omgeving van Värmland en Dalsland is ontzettend rijk aan meren vol vogels, vissen, eilanden en geheime plekjes. Met je eigen kano peddel je met gemak (als het weer en de wind het toelaten) naar de echte Zweedse parels in het groen. Ik vond het ook heel bijzonder om te bedenken dat we ons huis, vervoermiddel, eten en andere benodigdheden bij ons hadden. Tijdens het varen en de landtransporten lagen onze spullen in de kano. Je komt er tijdens zo’n week achter dat je écht weinig nodig hebt om je gelukkig te voelen. De eenvoud van het slapen in een tent, het eten van outdoormaaltijden en het fikkie stoken maakten en maken me enorm blij. Daar later meer over!

Wild spotten in Zweden: welke dieren kun je zien?

Zweden is niet alleen het perfecte land voor wildkamperen; er zijn ook heel wat wilde dieren die je tijdens je avontuur in de natuur kunt spotten. Wist je bijvoorbeeld dat Zweden een van de grootste populaties bruine beren in Europa heeft? Beren leven vooral in het noorden en midden van Zweden; tijdens onze kanoreis in Värmland en Dalsland hebben we geen beren gezien. Verder wonen er in Zweden elanden; deze dieren zijn te spotten op plekken waar veel bos en water is. Het grootste deel van de elandenpopulatie is in Midden-Zweden te zien. Helaas zagen wij ook geen elanden tijdens onze tocht, maar: we hoorden ze wel meerdere keren brullen in de bossen naast ons. Ook heel bijzonder!

Met een beetje geluk kun je een eland spotten; ze steken vaak zomaar de weg op. Daar moet je dus ook zeker rekening mee houden wanneer je in bosrijke gebieden rijdt. Naast de eland en de beer kun je wolven en lynxen zien in Zweden. In het midden van Zweden leven de meeste wolven en het grootste aantal lynxen van heel Scandinavië leeft verspreid over Zweden. Er zijn maar weinig mensen die een lynx in het wild in Zweden zien, maar wie weet! Verder vind je hier een grote diversiteit aan vogels, vissen, insecten en zelfs slangen en bevers. Kortom: genoeg te zien, maar een beetje geluk heb je zeker nodig.

Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk?

Tijdens en na ons avontuur met K-JAK kreeg ik vaker de vraag of we het niet spannend vonden om te wildkamperen in Zweden. Veel mensen vroegen zich af of wildkamperen in Zweden gevaarlijk is. Daar kan ik kort maar krachtig over zijn: nee. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Onderweg kom je ook wel eens andere kampeerders tegen, waardoor je niet helemaal alleen bent. Op andere dagen voel je je wel helemaal alleen op de wereld (heerlijk vind ik dat!). Natuurlijk kan het zijn dat je de eerste nachten even moet wennen van de stilte om je heen - helemaal wanneer je toch ineens een geluid hoort.

Het enige ‘gevaarlijke’ waar je op moet letten, is de plek waar je je tentje uitgooit of je je camper parkeert. Het kan flink waaien in Zweden, dus wanneer je je tent onder de bomen zet moet je even een tactische plek zoeken. Let sowieso op de weersvoorspelling zodat je daar op kunt anticiperen tijdens het wildkamperen. Voor de rest? Vooral genieten. De natuur in Zweden is te mooi om je druk te maken over eventuele gevaren. Zolang je er met je gezonde verstand gaat kamperen én de juiste gear hebt voor een goede nacht is de kans klein dat er wat gebeurt. Wildkamperen in Zweden is echt fantastisch - een onvergetelijk avontuur.