Eilandvakantie in Europa | 5x mooie eilanden waar je geweest moet zijn

Hoewel ik het liefste naar de bergen ga op vakantie is er nog een ander soort vakantie waar ik heel blij van word: een vakantie op een eiland. Er is een aantal mooie vakantie-eilanden waar je een fantastische eilandvakantie kunt hebben. Mijn favorieten? Die lees je in dit artikel. 

Waarom eilanden me het gevoel van vakantie geven

Op de een of andere manier voelen eilanden altijd een beetje als thuis. Ik weet niet zo goed waar dat door komt, maar datzelfde gevoel krijg ik in de bergen. Meestal zijn dit wel eilanden waar veel natuur te vinden is en waar je met een boot naartoe moet om de plek te bereiken. Het vakantiegevoel en tot rust komen begint al wanneer ik de boot op stap. Vervolgens ben ik het liefst de hele vaartocht buiten; met mijn hoofd in de wind en weer of geen weer. 

Wanneer ik naar de Waddeneilanden ga, heb ik ook het gevoel dat ik in het buitenland bent. Dat komt denk ik omdat je er per boot naartoe moet; dat dat het vakantiegevoel extra versterkt. Vervolgens heb ik ook écht het idee dat ik tot rust ben gekomen tijdens zo’n weekendje of weekje op een eiland. Of dat ligt aan het feit dat het een eiland is of dat er vaak zoveel mooie natuur te vinden; geen idee. Ik word er in ieder geval wel heel blij van en misschien jij ook wel!

1. Ontdek het Nederlandse Waddeneiland Vlieland

Op nummer één staat zonder twijfel Vlieland, wat mij betreft het mooiste eiland van Nederland. Ik heb inmiddels alle eilanden al meerdere keren bezocht en Vlieland blijft mijn favoriet. Het is het kleinste bewoonde eiland van de Waddeneilanden en de kans is groot dat ik me er daarom zo thuis voel. Ondanks dat kun je er alsnog uren fietsen en wandelen; in het naseizoen zelfs zonder dat je iemand tegenkomt. Ik houd daarvan -  dat gevoel alsof je alleen op de wereld bent. In het hoogseizoen en in de weekenden is het redelijk druk op de boot naar het eiland, maar wanneer je op Vlieland komt verspreidt zich dat heel snel.

2. Op vakantie naar Tenerife in het naseizoen

Een paar jaar geleden ben ik met een vriendin in het najaar een week op Tenerife geweest. We wilden een week zon, zwemmen én activiteiten en achteraf bleek dat Tenerife daar het perfecte eiland voor is. We besloten het deel met veel toerisme te vermijden en te slapen in een knus dorpje aan zee; aan de noordwestkust van het eiland. Vanaf daar maakten we allerlei uitstapjes, onder andere naar de Masca kloof en het Nationale Park El Teide, waar in het naseizoen helemaal niet zoveel andere mensen te vinden zijn. Het was er zo mooi dat ik niet kan wachten om nog eens terug te gaan.

3. Roadtrippen op de ring road van IJsland

Een eiland dat natuurlijk niet mag ontbreken in dit lijstje is IJsland. Man, man, man… wat heb ik daar mijn hart verloren. Ik ben twee jaar in IJsland geweest, waarvan één keer een lang winters weekend met het spotten van het Noorderlicht en één keer twee weken lang roadtrippen over de welbekende ring road en kamperen waar we maar wilden. En eerlijk? Het liefst ga ik vandaag nog terug. We zijn weliswaar niet met de boot naar dit eiland gegaan, maar dat is zeker wel mogelijk. Wat me echt de ultieme droom lijkt, is om met eigen camper op de boot naar IJsland via de Faeröer eilanden te gaan. Dat blijft nog even bij dromen (en flink sparen), maar mocht je naar IJsland kunnen - gaan!

4. Overnachten op de Marker Wadden

Ook te gek in Nederland is een dagtrip naar de Marker Wadden mét een overnachting. Sinds een tijdje kun je overnachten op deze nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Deze eilanden zijn gemaakt om de natuur in het water van het meer te herstellen. Je kunt vanaf de haven van Lelystad de veerboot nemen naar het eiland om een dagje te wandelen en vogels te spotten. Hoewel ik er nog niet geslapen heb, kun je tegenwoordig ook logeren op de Marker Wadden. Dat lijkt me echt een unieke ervaring; wakker worden in alle rust en met een bijzonder stukje Nederland om je heen. Komt zeker op mijn bucketlist!

5. Unieke vakantie naar Madeira

Dit artikel over mooie eilanden wil ik graag afsluiten met een eiland dat nog op mijn eigen lijstje staat: Madeira. Dit Portugese eiland staat bekend om de groene bossen, de veelzijdige natuur én de bergen. Als eiland- en bergenliefhebber is dat volgens mij voor mij de perfecte bestemming! De bergen zijn er rotsachtig en steil door de vulkanische oorsprong, waardoor er (nog) geen massatoerisme te vinden is. Ook dat trekt me heel erg. Ik kan dus niet wachten om het eiland Madeira in de toekomst eens te bezoeken.