Doen in Nederland | Dagtrip naar de Marker Wadden

Zelf kom ik op de mooiste natuurplekken waarbij ik meestal mijn vriend Niels (en hond) meeneem. Begin vorig jaar was het andersom: Niels is journalist en moet regelmatig verslag doen van bijzonder nieuws. Aan het begin van de lente in 2019 ging een van de eerste boten voor publiek en met pers naar de Marker Wadden, een nieuwe eilandengroep in het Markermeer. Je raadt het al: ik mocht met Niels mee! Ik heb er toentertijd niets over geschreven, maar zag nu weer wat foto’s langskomen en dacht “deze plek is te mooi om niet te delen.” In het kader van beter laat dan nooit, vertel ik je hieronder meer over deze bijzondere eilandengroep bij Lelystad.

Marker Wadden tips

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden is een eilandengroep in het Markermeer die aangelegd is om de natuur in dit gebied een handje te helpen. Deze eilanden zijn aangelegd met behulp van slib, klei en zand uit het Markermeer en moet bijdragen aan het herstel van de natuur in het meer. De ‘nieuwe’ eilanden zorgen voor nieuw leven, zowel boven het water als onderwater. Dat viel bij ons al direct op: na slechts een paar jaar groeit er hier al van alles en zijn er best wat bijzondere vogels te spotten. Daarom zijn de Marker Wadden anno 2021 een waar natuurparadijs voor flora en fauna en mag je er als bezoeker een dagje spenderen. Natuurmonumenten is momenteel nog druk bezig om deze eilandengroep uit te breiden. Het plan is om uiteindelijk maar liefst 10.000 hectare aan nieuwe natuur te hebben. Hoe bijzonder is dat? Op de website van Natuurmonumenten lees je meer over het ontstaan van de Marker Wadden.

Marker Wadden bezoeken

Met de boot naar de Marker Wadden: zo kom je er

Vanaf april 2020 gaan er weer veerboten naar de eilanden toe. Dat is dé manier om op de Marker Wadden te komen. Wij zijn vanaf de haven van Lelystad met een boot gedaan. Vanaf daar kun je vanaf 7,50 euro voor kinderen en vanaf 17,50 euro voor volwassenen een retourtje boeken. Toen we op de boot stapten, vond ik de boot behoorlijk vol. Zou dat zo’n klein eiland wel eer aan doen om met z’n allen op hetzelfde moment van de boot te gaan? Na aankomst bleek dat je hier echt niet bang voor hoeft te zijn. Hoe vol de boot ook lijkt; op het eiland gaat iedereen een eigen kant op. Op een gegeven moment zagen we alleen maar kleine stipjes mensen in de verte nadat we een stuk hadden gewandeld. Dat gevoel van alleen op de wereld kun je hier dus prima hebben.

Er zijn nog meer manieren om naar de Marker Wadden te gaan. Beschik je bijvoorbeeld over een eigen (zeil)boot? Op het eiland is een kleine haven te vinden waar je je boot aan kunt leggen. De haven beschikt over 26 boxen, 2 meerboeien en 1 stapelsteiger voor meerdere boten. Kortom: genoeg plek! De diepgang van de haven is 2.90 meter. Houd er rekening mee dat je liggeld moet betalen voor je boot. De havenmeester heeft (heel handig!) een pinterminal mee waar je 1,30 euro per bootmeter in het laagseizoen betaalt en 1,90 euro per bootmeter in het hoogseizoen voor 24 uur. Natuurmonumenten geeft hierbij wel als kanttekening dat je moet weten dat het eiland ook in 2020 nog in ontwikkeling is. Dat betekent dat er op en bij het eiland gewerkt kan worden.

Marker Wadden overnachten

Tijdens de boottocht naar de Marker Wadden keek ik mijn ogen al uit. Ik ben namelijk echt dol op boottochtjes; het geeft me op de een of andere manier echt het gevoel van vakantie. Zo heb ik bijvoorbeeld met de boot naar Texel al het idee dat ik echt even weg ben, terwijl die tocht nog geen half uur duurt. Daarom wil ik koste wat het kost altijd buiten staan. Omdat op deze dag de zon flink scheen, dacht ik dat dat ook juist heel lekker zou zijn. Conclusie: lekker was het zeker, maar die wind! Een jurkje op de boot is in dat soort gevallen misschien niet een heel goed idee ;-) Toch weigerde ik om naar binnen te gaan; op het buitendek voel je je door de wind en de zeelucht echt even ergens anders.

Bij de aankomst op het eiland werden we warm ontvangen door de twee bewoners van het eiland. Bewoners op de Marker Wadden? Jazeker! Er staat één huisje op deze eilandengroep waar mensen elkaar afwisselen om een soort eilandwachter te zijn. Iedere week is er een andere eilandwachter op de Marker Wadden. Zij verwelkomen bezoekers aan wie ze meer vertellen over het eiland. Daarnaast kun je sinds kort overnachten op de Marker Wadden in een heus Eilandhuisje. Deze tiny houses zijn opgebouwd in samenwerking met Natuurmonumenten en de huuropbrengst gaat 100% terug naar de natuur. Mooi vind ik dat. Het lijkt me enorm bijzonder om eens te slapen op de Marker Wadden.

Eilanden Markermeer

Wandelen op de Marker Wadden

Het eiland leent zich perfect voor een wandeling van een paar uur. Trek een paar goede schoenen aan en neem je verrekijker mee, want hier is van alles te spotten. Van unieke vogelsoorten tot bijzondere waterdieren; je vindt het allemaal op en bij de Marker Wadden. Ik vond het heel bizar om hier rond te lopen. Dat komt omdat het eiland bij aankomst als een soort maanlandschap lijkt. Overal ligt wit zand met hier en daar halve duinen en een beetje begroeiing. Loop je echter iets verder het eiland op dan zie je al gauw meer groen, planten en vergezichten. Al met al heeft deze eilandengroep een ietwat buitenaards karakter en precies dat vind ik zo tof. Zo’n plek als dit heb je nergens anders in Nederland en dat maakt het heel bijzonder.

Natuur op Marker Wadden